【末日】《末日下的那些人》 (2) 世界即將終結, 我們卻沒能登上方舟

1001 回覆
84 Like 2 Dislike
好努力幫你推啦
推推推
等多啲人睇到
仲有你既發文量
快啲出啦屌
我出文都叫慢?
慢過我射精速度
呀平係戀妹狂,屌kitty please
「歡迎黎到中央圖書館, 咁多位。」偵探向我們輕輕鞠躬, 不用說, 這些舉止, 禮服, 都是視后那女人的惡趣味吧, 因為末日前沒法上位, 所以在任務完結後把所有演技集中到模仿那些國際女星的行為舉止上。

金黃色的中央圖書館被附上不少攀滕植物, 令其現代的外牆多了點原始的氣息, 破掉的玻璃被人用木板圍封了起來, 也有鐵絲網, 鐵馬等把圖書館重重圍住, 就這樣一眼看過去已經看到了不少陷阱, 附近水靜鵝飛, 看來大家也明白不應該接近這地點。

「入面有咩人。」

「404末日小隊啊, 搞掂左班雜牌軍後, 我地就係度生活, 順便..搞少少野, 除左你。你生活就精彩啦, 文雀。」

「哼, 即係又要見返個班人。」

「喂, 咩叫個班人先。」偵探帶著我們從天橋進入, 看來這兒是唯一出入口, 「我地係你重要既戰友, 好冇?」

「將我留係隻沉緊既船都叫戰友?」

「嘛, 個次係計劃啦, 我最後都有救你, 係咪?」

「係我自己開鎖逃出黎好冇!? 你既救就只係拉我上船, 我個次差少少就死! 仲有再上一次!」

「哈, 前事唔好提啦。」

天橋盡頭的三道鐵門打開, 附近的晚禮服男女各自散開, 似乎知道自己的崗位所在。

我就看到了了美國佬在正門旁的巨大噴水池旁看著我們, 果然那頂牛仔帽和雪茄也在。

「帶你聚下舊啦, 文雀。」

我斷然拒絕:「偵探, 先答我一個問題。」

「問, 我最鐘意答問題, 哈!」

「要殺我地既人, 係唔係度? 我地安全未?」

「安全, 呢個據點我敢講比WIN安全百倍, 而且頭先你算係問左兩個問題。」

「好,再見。」我牽著小莉,寄葉, 叫上絢香轉身就走。

「喂喂喂, 唔係咁下嘩!」偵探大吃一驚,連忙舉臂擋在我們面前。

「係咁先, 你再唔行開, 絢香就將你所剩無幾既身高再打個七折。」武士刀已經架在他頸上, 由絢香的眼神看得出她也對偵探極度憤怒, 雙目閃爍著和長刀同樣的寒芒。

「OK! OK! 」偵探舉手投降, 「如果你地對小莉既秘密同邊個殺你冇興趣, 就去啦, 我保護你地三個街口都活唔過。」

「小莉既秘密?」寄葉中計了!

「唔好表現到有一絲興趣, 寄葉。鳩UP唔使本就係呢條友既長處!」

「留個一兩晚冇所謂啦, 係咪先。」偵探扔出條件, 「我地唔係咩壞人, 你知架, 文雀。」

「我地既合作關係應該方舟起飛開始已經完左。」

「朋友唔係講咩合作關係。」偵探露出噁心的笑容, 「再者, 你真係想攞你老婆仔女條命黎搞飛?」

絢香把刀子再進一步貼到偵探頸上寒毛上:「阿平一家, 由我黎保護。」

「咁你太睇少出面既惡意, 東條小姐, 我地全係死期將至既人, 為左達到自己最後既遺願, 人類咩都會做得出。」

「...嗯...」看得出絢香快要爆發。

「小莉既秘密牽連之大, 你地絕對難以想像, 順帶一帶阿平你用條命救既靚仔靚妹, 有D都被齊老大送左過黎我地照顧, 咁我地值得你信啦, 係咪先!」

我注意到在中央圖書館轉角處的確有幾個小孩在向小莉揮手。

「.........」我不知如何選擇。

寄葉把手搭到我臂膊:「阿平, 我地就係度留一兩晚啦。」

「但...唉, 好啦, 老婆..」

「錫晒你。」她輕吻我臉頰。

「哈! 都係楊太醒目。黎, 行李我攞, 啊, 阿平? 唔使呀, 好啦咁你攞返, 喂, 槍王! 佢地呀! 咦唔係Wor, 你淨係識文雀一個。」這傢伙, 一分鐘不說話會死的嗎?!

槍王吐出一口煙, 站起來向地上吐口痰,用手輕輕彈煙灰:「文雀...好耐冇見。」

「槍王, 點呀。」我向他揮揮手, 這美國佬不是甚麼壞人, 就是有點古板和不識變通, 但的確是一個可靠的人, 而且槍法完全不負槍王二字, 他早出生個二百年, 地點由香港改美國, 可能他真的會是一個歷史上留名的神槍手。

他露出一口煙屎牙, 咬住雪茄掏出左輪手槍擦拭,笑笑道:「都係咁, 等死既日子都係咁, 不過, 就算唔末日我地都係等緊死, 係咪?」

「係...掛。」

「夜D見, 文雀。」他輕拉牛仔帽, 點頭道。

看來他是在看守入口呢....幸運地, 404末日小隊中最糟糕的就是偵探和視后二人, 其他人都是些好人。

自動門早已經沒有在用, 我們直接穿過玻璃門走到中央圖書館的中空中庭,抬頭一看, 上方沒有電力的巨大空洞只有深邃的漆黑, 如無星的夜空在上方俯視著我們。中庭被人用書架間出不同區域, 有男男女女在穿梭著, 好像忙著似的。

「佢地係咩人?」

「咁你都睇唔出?」偵探揚起嘴角。

這傢伙又要開始炫耀了..

就在偵探又要開口時, 一個女人從書架後轉出:「佢地係黎幫我地整理書籍, 我地有同Kong U個馬教授有合作, 不過, 依加合作既對像, 就係露娜教授, 都怪你啊, 文雀。」

「你係!!」

「我電視見過你!」

「媽咪, 我睇電視見過個姐姐呀!」

出現了, 404末日小隊第二大毒瘤, 視后。

「呵呵呵~~~」她戲劇式的一笑, 「原來我咁出名呀~~」

「但又記唔起名...」小莉看著我。

我道:「你叫佢視后得啦, 佢就係個邊有演技但上唔到位既人, 人型花樽, 好耐冇見啊, 視后。」

「文雀, 你都係咁唔識尊重女性。」視后面露不悅。
文呀
其他幾個人都有用,但係視后係末日有咩任務可以做到
慰軍吧

視后唔一定索
一定要索先可以慰軍咩
但一定陪過老細
視后 唔係視后, 係小莉睇完名都記唔到既電視台姐仔
不過好高興大家對新角色有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞