[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
香港正在被種族清洗。

有幾多人會明丫,我都屌到費事屌。
我真係好想好想去伊朗
如果我去, 自駕攪唔攪得掂
同埋之後去美國好似好麻煩
我真係好想好想去伊朗

sorry巴打 兩個問題都答你唔到
伊朗後我暫時只去過歐洲
但前幾頁有位巴打幾激動話去其他地方好麻煩
我真係好想好想去伊朗

sorry巴打 兩個問題都答你唔到
伊朗後我暫時只去過歐洲
但前幾頁有位巴打幾激動話去其他地方好麻煩

係, 特別美國
分分鐘入唔到境
btw, 多謝你既遊記
去到夜晚八點幾,媽媽都未開始準備晚餐,我就好奇(其實係肚餓)問晚餐如何?媽媽話上山食 。我以為自己聽錯或者媽媽英文唔好講錯咗,應該係出街食飯。點知轉頭見媽媽執咗幾袋嘢,仲有兩個大水壺。喂,真係上山食!

前面講Kashan時有提過伊朗人好鐘意野餐。嚟到Esfahan,可能因為無咁熱,周街都有人野餐,少至兩條馬路中間嘅小草地(其實都唔算草地,兩三個身位)都會有人舖地毯野餐。

講返我地嘅野餐。爸爸話因為我提過想野餐,見聽日公眾假期,今晚就成家上山去野餐。我諗你同我一樣咁諗:野餐唔係日頭㗎咩 ?爸爸笑一笑話:真正嘅伊朗野餐應該喺夜晚。

搞搞下其實夜晚十一點先上到山。望住Esfahan全境野餐,真係好特別。嗰下亦不禁諗,無諗過會有咁嘅野玩,半夜上山野餐,後期仲去咗伊朗北面露營。一直以嚟好多人質疑我嘅旅行方式同生活方式,好似要袋錢入我袋教我做人。其實人人選擇唔同,你可以唔認同我,但唔使咁多批評嘅,香港地生活都唔容易喇,都係趁有力有時間時做自己鍾意做嘅嘢。可能遲啲都要「回到正軌」,但目前生活尚可。年輕過呢啲傻故事都夠講到老了,不過幾時死都唔知,講咩老吖。

Sorry 離咗題。

伊朗人真係好鐘意野餐。呢個鐘數竟然成個山頭都係野餐嘅人,去到十二點幾點都仲有好多人上山。有啲陌生人經過見到我係外國人,都會同我打招呼。

李敏鎬真係好撚hit
我係羅馬尼亞識左個14歲妹妹好鍾意李敏鎬

老老實實我都覺得佢幾靚仔
睇完呢啲post就好有勇氣一個人出走
雖然九成會縮沙
樓主寫得好吸引 我黎緊都有機會去約旦玩

多謝
毋須逼自己一個人去,有啲人係需要有伴
勇氣是一點一點累積的
我都想去約旦
LM
留名 最中意睇岀走post
愈睇愈想去
但好驚過多一兩年去就變得好商業化
啲人無咁民風純樸
留名,好正
野餐完第二日,我就同佢地講要走喇。

呢幾日同呢家人一齊好開心,甚至有家嘅感覺。亦正因為咁,我知道係時候走喇。呢種家嘅感覺好溫暖好幸福,但同時又好唔真實,心知一切只係暫時性。

想必大家都有試過,喺外地識到好好嘅朋友,分別嘅時候下定決心一定要保持聯絡,應承一定會再返嚟。但呢個世界咁大,就算幾鍾意呢個國家都好,有錢有時間我都想去其他地方睇下。尼泊爾同斯里蘭卡識到嘅朋友之前每幾日就叫Come back, come back to Nepal/Sri Lanka. 起初我都有嘗試解釋就算再去我都無咁快,但佢地似乎唔明,變成每個禮拜問一次點解我唔返去 。漸漸我都無再覆喇… 

講返呢家人,唔係話要斷絕來往,只係唔想兩位小朋友太依賴我太唔捨得我。後生仔女或者歐洲人可能都有機會嚟香港,東南亞中東之類有啲地方嚟香港難度同我去沙地差唔多。就算我會再返去,去得幾多次呢?對唔住,我真係無辦法俾到好多嘢佢地。

世界上只有一個地方我一定會返去。

聽日先離開Esfahan,今日出去時順便去車站買咗聽日去Shiraz嘅車飛先。

入面好似荒廢咗嘅商場

街景

然後再去多次Naghsh-e Jahan Square / Imam Square 伊瑪目廣場

全家福

又係野餐
愈睇愈想去
但好驚過多一兩年去就變得好商業化
啲人無咁民風純樸

唔使過一兩年
我年幾前去都

首都Tehran幾乎無晒伊斯蘭味
主要城市如Esfahan Shiraz都好商業化鳥
佢地用唔用facebook架?
佢地用唔用facebook架?

伊朗古巴中國北韓都用唔到
我當時用翻牆apps上Facebook,但Google Map用到。
佢地最流行用telegram我唔知點解,wechat都唔少
呢碟係我喺伊朗食過最難食嘅嘢

又係啲齋戒月傳統食物,有豆有啲肉撈埋再加檸檬汁,我食咗幾啖就放棄咗。

最後一晚,我地無出去做啲咩,只係一齊睇電視。睇睇下突然爸爸對我講:嬌嬌 you are a good daughter 。我嗰下反應唔切,因為爸爸係一個好內斂嘅人。我呆一呆,然後講:Asheghetam,即係我愛你。另外幫媽媽整咗個couchsurfing account,然後佢話要留個正皮俾我。媽媽英文有限,剩係留咗一句:嬌嬌 is very kind and happy we love 嬌嬌,亦令我非常感動。

第二日一早起身執好個backpack,然後同媽媽叫醒兩姊弟 一齊去買伊朗棉花糖。

死都唔肯起身

好好食嘅餅同好好飲嘅奶

本來計劃去Yazd,但佢地話呢個天氣去沙漠區嘅Yazd會死人,唯有放棄。雖然無去到Yazd,但媽媽帶咗我去一間有賣Yazd出名嘅棉花糖嘅舖頭。本身盒綿花糖都幾重,帶到返屋企硬到變咗真磚頭,屌白白揹咗幾舊磚。

應該叫餅店定零食店?

傳統小食,甜到仆街

然後發現唔記得影啲磚頭棉花糖
晏晝返到屋企,伯伯嬸嬸帶住隻羊頭出現,係喎我完全唔記得仲有隻羊頭未食。本來係應承佢地留到weekend,野餐之後決定今日走,伯伯嬸嬸尋晚漏夜整好今日帶嚟。

其實唔好食

食飽就真係要道別喇。

媽媽親手用皮縫咗個銀包俾我

中間塊皮同右邊封信喺Pari送嘅,中間張圖係爸爸寫嘅巴士時間,方便我約下一個host

至於肥仔,打緊機。
過2個月都會去伊朗
越睇越驚
推舖
呢家人真係好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞