[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
呢到想寫返樣一直無提過嘅事,諗咗好多次唔知講唔講好,可能我。

收到媽媽個銀包嗰陣,我即刻將自己銀包啲嘢執去新呢個到。就係咁我發現少咗一啲錢,確實有幾多我唔記得。我剩係數住有幾多張一百萬Rials,我好肯定少咗兩張,之後諗返其實啲細紙應該都唔見咗啲。大喇喇五舊水,話多唔係好多,但對我呢啲窮撚唔見五舊水都好撚肉痛。我嗰下有啲緊張,媽媽問我咩事,我就如實相告。媽媽同兩姊弟講完之後,肥仔竟然喔咗一聲,然後入房拎咗兩張一百萬拉出嚟。媽媽話肥仔喺房見到,以為係自己啲錢。唔使我講大家都可能諗到,咁細個嘅小朋友邊可能有面額咁大嘅紙幣?更何況我呢幾日都喺佢房住,其實… 都幾肯定啲錢係我嘅?但你話佢有心攞去嘅咁就唔會媽媽一講就恍然大悟?

呢件事放喺我心到年幾,可能始終唔想對佢地留下壞印象,想記住肥仔就係個會錫我一啖嘅得意豬。

1,000,000 Rials,大約港紙260幾
呢到想寫返樣一直無提過嘅事,諗咗好多次唔知講唔講好,可能我

收到媽媽個銀包嗰陣,我即刻將自己銀包啲嘢執去新呢個到。就係咁我發現少咗一啲錢,確實有幾多我唔記得。我剩係數住有幾多張一百萬Rials,我好肯定少咗兩張,之後諗返其實啲細紙應該都唔見咗啲。大喇喇五舊水,話多唔係好多,但對我呢啲窮撚唔見五舊水都好撚肉痛。我嗰下有啲緊張,媽媽問我咩事,我就如實相告。媽媽同兩姊弟講完之後,肥仔竟然喔咗一聲,然後入房拎咗兩張一百萬拉出嚟。媽媽話肥仔喺房見到,以為係自己啲錢。唔使我講大家都可能諗到,咁細個嘅小朋友邊可能有面額咁大嘅紙幣?更何況我呢幾日都喺佢房住,其實… 都幾肯定啲錢係我嘅?但你話佢有心攞去嘅咁就唔會媽媽一講就恍然大悟?

呢件事放喺我心到年幾,可能始終唔想對佢地留下壞印象,想記住肥仔就係個會錫我一啖嘅得意豬。

1,000,000 Rials,大約港紙260幾

可能我希望無發生過呢件事
去Shiraz張巴士飛係4點,我3點半就到咗車站,等到3點11都未有車可以上。因為張車飛得波斯文,我都有諗過會唔會我張飛買錯係坐去第二到。拎住張飛周圍問下人,個個都hea我話等下啦。

好喇等到4點3都未有車,好似伏伏地。等到4點半終於有車啦,我即刻放低個backpack喺車底就上車坐。臨開車前有人check飛,一個好似Sergio Ramos嘅哥哥行埋嚟,拎住我張飛望一望我,我又望一望佢,佢欲言又止咁深情款款咁望住我⋯

呃,你上錯車。

屌。

佢話呢架車係去Shiraz,但唔係我買嗰班。

咁都肯定四點嗰班無咗,補錢或者買過張飛都要㗎啦唔係點呀。拉莫斯哥哥好似嫌我唔夠柒話:呃,你要落車拎返啲行李入巴士站搞。唉屌你,唯有拎晒所有家當入去車站問。

點知埋到counter,個叔叔望一望我就話:oh you are tourist, you don't have to pay ,然後拎我張飛畫一畫就話得啦。我出到去重複一次放行李上車搵位,唔知拉莫斯係咪有心玩鳩我留返同一個位俾我。皇

坐長途巴士就會有小食盒

七個鐘之後到Shiraz。

落車都未企定已經有對couple問我要去邊,需唔需要幫手。我都未答,個男就幫我揹起backpack,個女就幫我截的士。

我喺伊朗第五個host-Ashkan。

好有趣地每個host都係唔同類型嘅人。Ashkan可以話係介乎喺傳統與現代之間,一個非常特別嘅人。佢好學,精通多國語言同文化,熟悉宗教但又會用哲學角度去思考宗教。佢鍾意同文字有關嘅一切,對文學亦有研究。佢曾經quit u去當兵,當兵一陣又停咗,後用兩年流浪伊朗全國 ,而家間唔中執下古董賣。我唔敢講自己有佢咁叻,但一見面就知啱key,第一晚已經同佢blah blah blah傾到夜晚四點。

晚餐,蕃茄蛋,乾包。咁樣嘅配搭喺Shiraz食咗好多餐

伊朗自家shisha

佢係土耳其人,但喺伊朗出世。第一日返學,因為唔識波斯文,加上個樣同伊朗小朋友唔同,佢嗰下覺得自己同伊朗小朋友唔係同一種人,於是開始自己睇書去搵答案。當知道自己爸爸媽媽係土耳其人,佢首先去研究土耳其文化,繼以庫爾德Kurdish文化同伊朗文化,然後擴張到去認識世界各地的文化。他竟然對香港同中國,中國同日本嘅關係都有所認識。佢係我遇到嘅第一個唔需要我特別解釋就知道我身份嘅伊朗人。

至於佢點認識couchsurfing?佢流浪伊朗期間,去到一個南部城市,有個伊朗人收留佢然後介紹佢加入couchsurfing。伊朗全國佢最鐘意就係波斯灣沿岸等地,可惜Ashkan話太熱都唔適合去波斯灣,再有機會一定會去波斯灣。

由呢篇打後所講嘅伊朗知識,起碼八成都係由Ashkan講我知。
佢地用唔用facebook架?

伊朗古巴中國北韓都用唔到
我當時用翻牆apps上Facebook,但Google Map用到。
佢地最流行用telegram我唔知點解,wechat都唔少

最近睇tripadvisor有人話Ethiopia都上唔到fb
留名
有無人睇緊
有無人睇緊

繼續
樓主睇嘢嘅角度同觀念同我個fd好似
不過知你一定唔係佢
有無人睇緊

繼續
不過知你一定唔係佢

咁介紹嚟識
有無人睇緊

繼續
不過知你一定唔係佢

咁介紹嚟識

女仔ok?
Ashkan問到我點解想嚟伊朗,我講返第一頁講嘅嘢。聽到我話想認識多啲伊斯蘭文化時,佢叫我最好唔好喺啲年青人面前講。佢話雖然國教係伊斯蘭教,但其實好多伊朗人都唔想自己被標簽做穆斯林,但奈何出世喺伊斯蘭國家,一出世就係穆斯林。唉就好似我地一出世就係窮撚咁。年輕一代更加係鄙視同厭惡伊斯蘭教,好討厭外國人將佢地個個睇成ISIS嘅恐怖分子。係,的確ISIS係高舉伊斯蘭旗幟,但穆斯林唔等於恐怖分子。但老實,ISIS帶嚟嘅恐懼已經令人無法理性咁睇伊斯蘭教。我地夠知中國人會有好人,我地又包唔包容到?

Shiraz第二餐

Ashkan話喺伊朗,懶惰是道理。Shiraz更甚,懶到有懶惰之城嘅稱號 。尤其星期五,除咗係週末,佢地仲認為星期五係懶惰同傷心嘅日子,所以呢日周街乜都無唔駛出去。

初初認識伊斯蘭教時只係知道星期五特別重要。穆斯林一日要祈禱五次 ,就算平時唔做足五次,星期五都一定會做足,但一直唔知點解。Ashkan話我知,原來穆斯林相信喺不久嘅將來,先知穆罕默德Muhhamad(成日聽呢個名,佢係真主阿拉Allah嘅Holy Phophet )係最後一個接觸人類嘅先知,下一個就會係佢個仔。佢個仔將會喺某一個星期五出現,帶領穆斯林去建立更美好嘅世界。

有無發現建立美好嘅世界呢句嘢好熟,ISIS好似係話要建立美好嘅伊斯蘭世界。

有無發現啲穆斯林十個有九個都係叫Muhhamad,一係就姓Ali。

係囉,所以穆斯林星期五唔會做嘢,舖頭唔會開,大家專心等穆罕默德仔出現。至於點解傷心,Ashkan話因為佢仲未出現所以好sad,呢句覺得有啲9up。
有無人睇緊

繼續
不過知你一定唔係佢

咁介紹嚟識

女仔ok?

想識女仔
男仔唔使
好好睇
我想講海外上高登慘過俾狗屌
load十分鐘一板,每開一次quote又要load十分鐘…
點解可以咁撚on9

之前搞咗成個禮拜先backup晒,啱啱發現自己柒咗post1拎少十頁,屌又要等
留名
我想講海外上高登慘過俾狗屌
load十分鐘一板,每開一次quote又要load十分鐘…
點解可以咁撚on9

之前搞咗成個禮拜先backup晒,啱啱發現自己柒咗post1拎少十頁,屌又要等

屌server死埋
樓主加油!!!我之前係FB見過你個PAGE,估唔到你都有上連登
覺得你好勁,一個人敢去呢D國家(老實講我而家都未敢去巴黎,意大利個D )
我都好認同後生去多D地方見識下,因為呢個世界咁大,經歷係自己既,唔通臨老七老八十先去咩
至於有人一開聲就屌,由鳩佢啦,為屌而屌曬鳩氣,自我中心到咁要收皮唔洗同人交代架
跟Ashkan去屋企附近嘅雜貨店買乾糧。個老闆對我好好奇係咁問我嘢,又當我小朋友咁送糖俾我 。過幾日再去買幾包煙俾朋友做手信,因為啲煙盒得波斯文幾過癮同埋好平,十零廿蚊。我買一盒老闆送一盒,仲送埋私伙雪茄俾我。

第二日都喺屋企傾下計,去到夜晚Ashkan嘅好朋友Hamed到訪。Hamed車咗我同Ashkan出去玩。估唔到夜晚嘅Shiraz更熱鬧同有活力,我地喺高速公路開大音樂飛車 ,感覺同之前去過嘅伊斯坦堡好似。

伊朗每個城市religious嘅程度唔同(sorry諗唔到中文點講),唔係大城市就唔religious。伊朗最多人口嘅城市頭六位係Tehran > Mashhad > Esfahan > Karaj > Tabriz > Shiraz,當中Tehran同Shiraz最唔religious,而Mashhad就最religious,更衝出伊朗被譽為伊斯蘭教中心。呢個亦係我無去到Mashhad嘅原因,齋戒月要守嘅規條太多,如果係男兒身去應該自由啲 ,同埋Mashhad喺東北太遠。

如果有巴打去過Mashhad歡迎分享俾小弟見識下

所以衣著問題就好睇你相處嘅家庭有幾religious(詳情睇返之前幾個家庭嘅分別),同埋你身處嘅城市多唔多明光社。所謂嘅警察會捉,其實見你係遊客都唔會點理,只會善意提醒,望住你指一指自己個頭然後微笑 。伊朗警察大多都友善嘅,搵親佢地問路都解釋得好清楚,有啲仲會同我影相。至於明光社,我只有唯一一次-當我喺Tehran前美國大使館出面影緊相,我條頭巾sir緊落嚟,我都未反應得切戴返好,一個著住Chador催狂魔裝嘅老女人唔知幾時走到我面前,指住我個鼻講波斯文屌鳩我,嚇撚到我鳩縮。

戴咗一排頭巾算係習慣咗,有時跌少少我已經有意識去整理。但Ashkan話:你定啦,呢到唔會有人捉你,因為大家都唔鐘意呢種束縛。基本上Shiraz係我成個trip去過最開放嘅城市。除咗啲女好明顯露多咗頭髮之外,Shiraz周街嘅車大部份都大聲播住啲clubbing歌 ,好撚yeah好撚chill咁款。呢個地方點睇都同封閉落後四個字扯唔上關係。

去排隊食雪糕

第二日去咗Shiraz最出名嘅市集Bazaar-Vakil Bazaar

行行下有個華人行到我面前,用普通話問你你是中國人嗎?我都未反應得切,佢即刻同佢導遊講 Oh she is not Chinese。

之前去尼泊爾旅行,準備落車嗰陣,有堆中國人行埋嚟,佢唔知講咗乜柒,我俾緊錢無聽到,到我擰轉面聽到嘅下一句已經係呸,小日本。

類似經驗實在有太多,有時唔係特登唔認。屌你老味你都唔俾時間人反應下嘅,我下次反應得切一定會答對對對咱們中國人遍佈全世界。

藍衫就是Ashkan

樓主加油!!!我之前係FB見過你個PAGE,估唔到你都有上連登
覺得你好勁,一個人敢去呢D國家(老實講我而家都未敢去巴黎,意大利個D )
我都好認同後生去多D地方見識下,因為呢個世界咁大,經歷係自己既,唔通臨老七老八十先去咩
至於有人一開聲就屌,由鳩佢啦,為屌而屌曬鳩氣,自我中心到咁要收皮唔洗同人交代架

多謝支持 我真係好鍾意腦魔icon

老老實實我覺得歐洲治安係差啲,人比較冷漠
都係嗰句,了解下唔認同自己嘅人嘅諗法都係學習之一
對我地外國人嚟講,其實個個Bazaar都差唔多,但今次我有兩位導遊傍住,沿途睇到關於波斯歷史或者伊斯蘭文化嘅嘢都有人解我聽。

出發之前,有位好朋友託我買一個帶伊朗特色嘅鎖匙扣。我一路行bazaar一路留意,諗住買個迷你清真寺。Hamed聽到皺一皺眉頭,話:伊斯蘭當然唔代表伊朗。

係喇就如之前所講,年輕一代嘅伊朗人都唔鍾意伊斯蘭文化,只視作既有國規。Hamed再補充,伊朗民眾都唔滿意而家嘅伊朗政府,好希望早日廢除包頭等宗教規條。佢地最大心願就係伊朗會越嚟越少宗教色彩,走向西化。

同時間九成嚟伊朗嘅遊客就係俾佢與歐美隔絕嘅封閉世界所吸引。我地覺得伊朗物價低,去到啲錢好好使。同時間佢地儲極都唔夠錢出去睇下呢個世界。我地嚮往無俾美帝文化入侵嘅世界,佢地嚮往美帝流行文化。

大把外國人睇香港覺得香港獨立未必好,我地會話佢地唔係香港人,唔知道香港人想要咩。我地希望伊朗唔好變,唔好咁商業化,但會唔會呢樣先係佢地想要嘅嘢?西化對伊朗好唔好我唔知,但伊朗係屬於伊朗人,唔係屬於伊斯蘭。
講完,Hamed就拉我去搵Farvahar。

Farvahar,呢隻半人半鳥東東,係拜火教嘅重要符號(between 香港都有拜火教),亦係伊朗人嘅吉祥物。拜火教是古波斯帝國的國教,Hamed話想要了解更多伊朗拜火教文化,其實應該要去Yazd。

除咗朋友所託嘅鎖匙扣,自己都買咗條Farvahar頸鏈。老闆見到我買Farvahar好開心,仲送多條粉紅色手鏈俾我,話會為我帶嚟好運。之後日日戴住Farvahar,其他伊朗人見到都好開心,會指指自己心口然後向我舉起手指公。

喺Shiraz無啖好食

一早起身就shisha

左係Ashkan housemate Hamed,同上面所講嗰位Hamed唔係同一個,咁啱撞名。我之後叫佢做奇怪仔。隔離係佢女性朋友。
絲打 我有like你fb! 好鐘意睇你既遊記!! 正皮呀
絲打 我有like你fb! 好鐘意睇你既遊記!! 正皮呀

多謝!!
伊朗喺伊斯蘭革命之前好似幾西化架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞