[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
留過幾次名
希望今次唔會爛尾

唉,係,2017第一件事要搞掂佢
地毯好鬼靚
btw睇緊咩戲?

伊朗電視,掛住同仔仔玩無睇過
佢地啲建築係石造定係其他野呢?
點解全部都係黃黃地色?

我無特別留意,特登為你去wiki

Available building materials dictate major forms in traditional Iranian architecture. Heavy clays, readily available at various places throughout the plateau, have encouraged the development of the most primitive of all building techniques, molded mud, compressed as solidly as possible, and allowed to dry. This technique, used in Iran from ancient times, has never been completely abandoned. The abundance of heavy plastic earth, in conjunction with a tenacious lime mortar, also facilitated the development and use of brick.

伊朗自助遊點玩?我個人最怕係language barrier, 去到當地雞同鴨講

從來語言都唔係一種阻礙
最重要有心,尊重人地地方同文化
請問點搵啲人屋企住

首先註冊個couchsurfing account先

couchsurfing都有啲學問,希望大家唔好本住免費住宿嘅心態去。我個人經驗couchsurfing比hostel花更多錢同心神,想自由啲可能住hostel比較好

冇錯 去到唔係痴飲痴食
冇心同host交流就唔好去

我好耐冇cs 因為覺得幾費神 自己又慢熱
比host話過shy

我喺英國exchange嗰陣一定會帶幾盒Twinnings做見面禮

又試過喺pub同host吹水

咦!啱啱喺隔離女權post quote咗你!

咦係喎
事主都話係experiment,我覺得探索一個theory自然會有好多唔同階段,我都係由misogyny變到feminist
你個遊記好有深度

好想同你瘋狂討論!

我以前好憎女權分子,因為見到香港啲女權撚剩係攞著數、扮弱者、打壓男性等。直至認識咗真女權分子,先知我以前見嘅都係假女權撚 同佢交流完先知自己都係女權分子,因為feminism其實係追求男女平等。

呢篇遊記以前喺舊登出咗三分二 ,都講咗好多我對女權嘅諗法。

Agger, 其實feminism 呢個字本身如果淨係睇個字,係有誤導性,誤導以為係女性高於男性。其實佢係gender equality 嘅意思
我都認真回答你 我係英國讀書有兩個同學 都係伊朗穆斯林 好好人 好caring 但係傾落去 發覺好有問題
第一個 叫Huma 佢有四個老婆 我問佢 你最愛邊個 佢話 最愛第一個 所以為左佢 我娶多三個老婆為我生bb 佢唔洗生 為佢好

第二個 叫Hassan 有錢 伊朗人屌你老母仲過分 去英國狂溝女 之後飛撚左人地 我問佢 點解要咁做 佢話女人係男人ge 一項資產 有咩所謂

真人真事 講假pk死

我係男人聽到都火滾啦 係ge 你可能話 我極端,大佬 我最起碼唔會因為人地小恩小惠 就鼓吹人地幾咁好 人地背後幾心酸你知?

我去左好撚多穆斯林家庭探訪 去過伊朗 巴基斯坦 伊拉克
我可以同你講 佢地對你好 唔係佢哋好 而係人地d門面功夫做的好 但係內裡你會發覺好撚反智 陰暗 舉例 好多伊拉克同學 都係借留學之名 去英國瘋狂生仔 之後賴死唔走

尼個係我去中東 人地屋企 人地請我食飯 我都義務教左人地英文同數學 但係佢有8個仔2個女 個兩個女瘦到...唔比同我地食飯 你身為一個女仔 鼓吹人地幾好 係咪有d片面?

今次講完唔會再回應 你自己思考
我都認真回答你 我係英國讀書有兩個同學 都係伊朗穆斯林 好好人 好caring 但係傾落去 發覺好有問題
第一個 叫Huma 佢有四個老婆 我問佢 你最愛邊個 佢話 最愛第一個 所以為左佢 我娶多三個老婆為我生bb 佢唔洗生 為佢好

第二個 叫Hassan 有錢 伊朗人屌你老母仲過分 去英國狂溝女 之後飛撚左人地 我問佢 點解要咁做 佢話女人係男人ge 一項資產 有咩所謂

真人真事 講假pk死

我係男人聽到都火滾啦 係ge 你可能話 我極端,大佬 我最起碼唔會因為人地小恩小惠 就鼓吹人地幾咁好 人地背後幾心酸你知?

我去左好撚多穆斯林家庭探訪 去過伊朗 巴基斯坦 伊拉克
我可以同你講 佢地對你好 唔係佢哋好 而係人地d門面功夫做的好 但係內裡你會發覺好撚反智 陰暗 舉例 好多伊拉克同學 都係借留學之名 去英國瘋狂生仔 之後賴死唔走

尼個係我去中東 人地屋企 人地請我食飯 我都義務教左人地英文同數學 但係佢有8個仔2個女 個兩個女瘦到...唔比同我地食飯 你身為一個女仔 鼓吹人地幾好 係咪有d片面?

今次講完唔會再回應 你自己思考

如果有心討論,希望唔好拋低一句 今次講完唔會再回應 你自己思考

你可以話我出個post鼓吹人去不負責任,我仆街,又得。我又可以屌返你做咩唔去背包客棧逐個屌,上facebook逐個屌,又得。

你可以話我咁啱見到嘅都係好人,所以我sample size細唔作準。我都可以話你見嘅都係仆街,sample size細唔作準。咁樣拗係無意思,無人認識全個國家嘅人。我大可以屌你未睇晒我所有野話小恩小惠,你大可以屌我未見識晒所有中東國家。

我想講就係,我無鼓吹人地去。我純粹寫返自己嘅經歷。我之後有啲經歷係令我覺得喺伊朗做女人好慘。我未講啫,唔使咁快代表我囉。屌你老味,講咗幾日嘅野就話我片面。

btw 你所講拜訪嘅全部都喺英國境內嘅穆斯林家庭?你會唔會覺得咁樣有前設,其實唔中立?
Sultan Amir Ahmad Bathhouse
澡堂

如是者熱咗好耐,但原來先正午 ,連Mohsen都頂唔順,話返屋企抖抖。

午餐,蕃茄蛋餅配naan

食飽飯佢地會瞓晏覺。
一瞓瞓咗幾個鐘 ,起身就揸車上山睇日落

第二日係星期四,原來喺伊朗週末係星期四五。週末Mohsen成家就會同親戚去沙漠嘅一條村仔gathering。本來同Mohsen溝通過我係要今日走,因為佢話佢成條村都好傳統,一個單身女仔係唔應該喺呢到出現。但因為Mohsen父母好鐘意我(我都唔知點解,咩都無做過,佢地又無乜同我講嘢 ),所以想帶埋我去。

盛情難卻。

但一去到就好撚後悔,屌你老味Kashan本身已經好熱,呢條村入到沙漠範圍熱撚到!!!

所以去到村仔全屋人都係匿埋室內,晚飯之後先會出去行。

夜晚有意粉食!

食飽之後,Mohsen帶我由村頭行到村尾拜訪其他家庭。我覺得自己好似熊貓獅子老虎,其實唔係好自在,但又唔好意思拒絕,因為佢係咁話:邊個邊個想見你,邊個邊個未見過外國人。

見第一家仲覺得好新鮮

但係咁質我食嘢真係頂唔順。

好得意嘅兩姊妹,唔識英文但係好熱情咁痴住我

齋戒月先會食嘅傳統小食,連我呢個重甜友都覺得甜得好恐怖
但後來發生啲事令我決定聽日立即走。

原本以為見一兩家,點知見完一家又一家,成條村我地由十點見到一點。

係凌晨一點。每一家都係咁質我食嘢,我話飽,Mohsen話:佢地叫你食你就食啦,唔係佢地會覺得你唔開心唔鍾意,佢地會唔開心。咁如果我真係唔鍾意呢?有無人諗過我真係好撚飽?

一邊質我食嘢,又要我一邊傾計。我有時應得短啲,Mohsen會話:佢地對你好好奇,你講多啲俾佢地知啦。

結果,我講講下攰到瞓著咗。

佢嗌醒我嗰下我以為係走得。點知佢地要輪流同我合照… 我當時個樣就係呢粒emoji咁撚樣

除咗俾人帶去巡迴,仲有

一:Mohsen帶我見其他人嗰陣係理所當然咁,覺得我係「應該」要見佢地。嗰種感覺唔係我似係佢僕人,而係覺得父權,覺得女人要聽佢話。我都解釋唔到點解我會咁覺得,總之就有咁嘅感覺。

二:我見到陌生人好習慣會伸手同人握手。去咗幾家之後,去到某一家人門口,Mohsen突然同我講:陣間呢家人你唔好同佢地握手,因為你係女人。仲叫我頭巾要包實啲,唔好俾佢地見到我嘅頭髮同身。「你會冒犯佢地。」

你當我係咩?
廿六號出發,德黑蘭同卡山,咁啱就見到依個post!可惜時間受假期所限太短,一個月係咪足夠睇到好多嘢?有無跟人返屋企食飯?

Tehran同Kashan係我旅程入面最無野睇嘅城市

我最鍾意Shiraz
下次再去會去Mashhad同Yazd

我玩couchsurfing,唔止食,我瞓埋人地屋企

咁請問食除咗hummus之外仲有咩一定要試

我去嗰陣係齋戒月,無乜食到好野

印象最深刻係羊頭

仆街我都係
一落機兩點去到個host屋企佢話唔眼訓同我吹水吹到5點
話帶我去食個authentic iranian breakfast
就去左食羊腦同飲羊腦湯
事後先同我講返話其實係好traditional 嘅先會食
點解要包頭?室內都要包頭?土耳其都有好多女人包頭不過唔係全部都要?

土耳其同伊朗國教都係伊斯蘭教,不過伊朗自伊斯蘭革命後,規定全國九歲以上女性(包括遊客),必須包頭包手包腳,上衫要遮patpat,上身最多露手掌,下身最多露腳面。室內需唔需要?就睇個屋企有幾religious,就好似Mohsen屋企俾我唔包頭,但要包手包腳。土耳其就無咁嘅國規。

可蘭經話女性要遮蔽會吸引男人的部位。大部分穆斯林認為頭髮係器官之一同會吸引男人嘅部位,所以穆斯林大多包頭,又唔係話規定,除非國家規定。

唔包頭唔代表唔虔誠,虔誠都唔一定會包頭,都係睇佢自己點理解可蘭經嗰句嘢。之前喺馬來西亞識咗一家穆斯林,佢地就話女仔會喺第一次月經之後自行決定要唔要包頭。喺斯里蘭卡Galle識咗位穆斯林英文老師則認為女性自主,所以佢唔需要佢老婆包頭,甚至手腳都唔駛。

講返伊朗,個頭要包成點?

遊客比較寬鬆,我自己平時有包無包都差唔多,頭髮都係散收收,只係塊布舖喺個頭上面

咁樣

除非Mohsen特別要求我先執執佢。我見當地女仔就連額頭同頸都包埋。
尋晚同Mohsen講我想今日走,但佢話剛見面嘅兩個表姐想帶我去睇瀑布。咁人地咁有心,我又唔好意思拒絕,話晒瞓咗人屋企兩晚。

個瀑布無咩特別,可能因為伊朗乾,瀑布罕見。

伊朗人會放西瓜同汽水喺瀑布下面整凍佢,我覺得好撚搞笑

伊朗人鍾意野餐亦似乎係常識。我以為齋戒月會少見,點知今日見到瀑布周圍都係。果然大家都不是虔誠的孩子。

不過細心睇其實好少有嘢食,只係飲茶同shisha。

喔sorry呢兩張咁啱無水煙。
但後來發生啲事令我決定聽日立即走。

原本以為見一兩家,點知見完一家又一家,成條村我地由十點見到一點。

係凌晨一點。每一家都係咁質我食嘢,我話飽,Mohsen話:佢地叫你食你就食啦,唔係佢地會覺得你唔開心唔鍾意,佢地會唔開心。咁如果我真係唔鍾意呢?有無人諗過我真係好撚飽?

一邊質我食嘢,又要我一邊傾計。我有時應得短啲,Mohsen會話:佢地對你好好奇,你講多啲俾佢地知啦。

結果,我講講下攰到瞓著咗。

佢嗌醒我嗰下我以為係走得。點知佢地要輪流同我合照… 我當時個樣就係呢粒emoji咁撚樣

除咗俾人帶去巡迴,仲有

一:Mohsen帶我見其他人嗰陣係理所當然咁,覺得我係「應該」要見佢地。嗰種感覺唔係我似係佢僕人,而係覺得父權,覺得女人要聽佢話。我都解釋唔到點解我會咁覺得,總之就有咁嘅感覺。

二:我見到陌生人好習慣會伸手同人握手。去咗幾家之後,去到某一家人門口,Mohsen突然同我講:陣間呢家人你唔好同佢地握手,因為你係女人。仲叫我頭巾要包實啲,唔好俾佢地見到我嘅頭髮同身。「你會冒犯佢地。」

你當我係咩?

果陣去到我第一個host果度果陣我又係伸手握手啦諗住
個host個呀媽第一下本能嚇親彈走左

我果陣係shiraz去左個當地人嘅private party, 好撚正
(佢地係街唱歌跳舞都犯法,唔好講酒。但係我係伊朗其實仲飲得多過係香港,個host仲成日醉駕 )

果陣去到我第一個host果度果陣我又係伸手握手啦諗住
個host個呀媽第一下本能嚇親彈走左

我果陣係shiraz去左個當地人嘅private party, 好撚正
(佢地係街唱歌跳舞都犯法,唔好講酒。但係我係伊朗其實仲飲得多過係香港,個host仲成日醉駕 )

巴打歡迎分享多啲

我喺Shiraz都玩到傻咗
留名
Off topic少少
其實從來唔覺得樓主有吹奏伊斯蘭國家/伊朗

張翠容呢啲左膠記者嗰啲先叫吹奏
講到恐怖分子好慘好有苦衷咁

我諗大家指嘅伊朗人好人=好客
係當地特色
正如香港人西面 係咪等如香港人涼薄你死你事?
支那都有好人=支那係個好國家?

我諗對樓主嚟講,佢只係喺post開心share下一啲佢覺得開心或者滿意嘅經歷,唔需要即刻上綱上線點點點

利申:覺得伊斯蘭教教義好有問題,亦都覺得ISIS係班必須徹底剷除嘅邪惡分子
伊朗人好鐘意shisha,日光白白都shi。

我認我大鄉里,見到佢地帶塊廳咁大嘅地毯去野餐真係呆撚咗,有啲仲起埋個營。我問Mohsen佢話野餐搭營好正常。

上高啲望下先

兩個表姐係咁一左一右夾住我影相,有個嬸嬸見到,走埋嚟問表姐可唔可以同我影相。我應承咗,慘喇,跟住其他人又嚟影。我無誇張,最後排咗條隊,有十個人左右同我影相。

終於可以離開沙漠。

返到Mohsen屋企第一件事沖涼,因為喺村仔無沖涼設施。咁熱嘅天氣兩日無沖涼。

沖完涼就真係走喇。

下一站會係Esfahan,或者Isfahan,只係唔同寫法。

Mohsen車我去巴士站。Kashan算係小城,地域計有時會將佢算落Esfahan/Isfahan到。所以呢到搵車去Esfahan好簡單,車又密,去到即刻買飛都得。
兩個半鐘後去到Esfahan,應該係最受遊客歡迎嘅城市。

其實去到今朝離開Kashan前先搵到Esfahan嘅host。唔知點解couchsurfing搵極都無人應我,唔知係咪因為齋戒月啲人走晒。Azin有提過佢有叔叔嬸嬸喺Esfahan,最後一刻先託佢問可唔可以住佢叔叔嬸嬸到。

Azin問需唔需要叔叔嬸嬸嚟巴士站接我,我話自己搭車就得喇。大佬臨時臨急收留我都算,仲要人出嚟接?於是我拎咗地址就坐的士去。

呢個屋企有四個人,Azin叔叔嬸嬸同佢兩個小朋友。成家都好sweet好溫暖,佢地英文唔太好,大家多數都用身體語言。呢家人係一個甜心家庭。

兩姊弟一入到屋就邀請我玩xbox跳舞,我估唔撚到有xbox咁潮。

呢家人唔係穆斯林。囡囡已經夠歲數要戴頭巾,但媽媽話覺得戴頭巾係件愚蠢嘅事。佢不停講fight fight同指住自己頭巾講no,我理解到佢想幫囡囡捍衛唔戴頭巾嘅自由。

究竟齋戒月幾時先食得嘢?嚴謹程度視乎佢有幾虔誠。最嚴謹係天光唔食得,天黑先食得。任何食物飲品都唔得,水都唔可以。

不過假設一位住喺德黑蘭嘅穆斯林,佢suppose喺德黑蘭係需要禁食,但假若佢走咗去Esfahan就唔駛禁食,所以齋戒月好多伊朗人會去旅行避禁食,短短地去第二個城市都會。

同埋講返couchsurfing,後來先知道我搵唔到host係因為伊朗嘅男女之別。接待外國單身女仔係一件好開放同敏感嘅事,虔誠嘅穆斯林不能接受。就算佢唔係穆斯林,招待一個單身女仔風險都好大,怕俾人知之餘,仲覺得一個女仔易惹上危險自己都要執手尾。
深夜推post

首先註冊個couchsurfing account先

couchsurfing都有啲學問,希望大家唔好本住免費住宿嘅心態去。我個人經驗couchsurfing比hostel花更多錢同心神,想自由啲可能住hostel比較好

冇錯 去到唔係痴飲痴食
冇心同host交流就唔好去

我好耐冇cs 因為覺得幾費神 自己又慢熱
比host話過shy

我喺英國exchange嗰陣一定會帶幾盒Twinnings做見面禮

又試過喺pub同host吹水

我而家都喺英國
Twinnings好好提議

我喺英國有host過人
可能做過surfer 變咗對我啲guest都有啲要求
又真係俾人試過當free accommodation
更加提醒自己要再做好啲

仆街我都係
一落機兩點去到個host屋企佢話唔眼訓同我吹水吹到5點
話帶我去食個authentic iranian breakfast
就去左食羊腦同飲羊腦湯
事後先同我講返話其實係好traditional 嘅先會食

我唔鍾意羊頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞