[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
係咪大家都收晒爐...
伊朗喺伊斯蘭革命之前好似幾西化架喎

係,所以好多人覺得係大倒退而討厭伊斯蘭及伊朗政府
其實一個女仔去會唔會玩命
第二日出發去個post一開頭所講嘅地方-Nasir al-Mulk Mosque,又稱Pink Mosque。

之前睇過其他遊記發現,而家Pink Mosque外面會用布遮住啲窗,只有最上層會透光,唔會有彩光滿地嘅畫面。本住希望佢無遮住或者求佢揭開塊布嘅心態出發。

有車嗰位Hamed

售票處幾得意

結果就係

咁啦

雖然有心理準備實景唔會有相咁靚,但見到塊布遮到實一實亦難免失望。不過都靚嘅,值得到此一遊咁啦。

之後又有人話無遮住,仲影到靚到仆街嘅相,咁我諗真係睇閣下彩數。而講起,所有要靠運睇到嘅絕世靚景我從未睇過。

其實一個女仔去會唔會玩命

唔會

Hamed不停叫Ashkan幫佢影相

做乜鳩

寫得好好睇
呢幾日都係去景點多。今日就去咗Eram Garden,係一個古波斯植物公園,特別在佢拍拖聖地。Ashkan話好多伊朗情侶會揀去Shiraz渡假,因為Shiraz除咗叫懶惰之城,仲叫浪漫之城,有好多拍拖聖地,呢到就其中之一。

喺呢啲地方先會見到佢地拖手仔,大街大巷痴埋啲行都唔係咁好。

除咗情侶,仲有啲私影。

仲有三五成群嘅伊朗妹,而佢地大多都濃妝艷抹。sorry無圖。Ashkan話喺Tehran/Esfahan/Shiraz,即係前文提及唔太religious嘅大城市,有特別多呢類伊朗妹。佢地屋企有錢,生活得吃喝玩樂,會為咗好玩而去讀大學。

係,打完都覺得好sad。

寫得好好睇

多謝,尋晚無晒人,唔知大家收晒爐定寫得深入咗趕客
有人睇緊架
留名
去伊朗除左住人屋企同訓街之後仲有冇其他選擇?
個人慢熱唔識同陌生人溝通
留名

邊個話去旅行一定要瞓人屋企?
酒店,hostel囉
有人睇緊架

如前所述,嚟到Shiraz一切宗教規條寬鬆得多。日頭好多人周街食嘢,亦有唔少餐廳營業。於是今日係我第一次日頭喺街食嘢。我地去咗一間樓上小Cafe。

同剛剛去完嗰個公園一樣,Cafe都係情侶情侶情侶。Ashkan話喺伊朗拍拖好難,雖然唔同頭巾咁明文規定,但社會仲係唔接受未婚男女有親密接觸。的確,我從來無見過任何人喺街上面拖手。於是伊朗小情侶唔係行公園,就匿埋喺呢啲樓上Cafe。

餐牌

唔好問我點解唔影下啲情侶,大佬人地要匿喺呢到已經好慘仲影佢地
人地比啲好難食嘅咸乳酪你
你有冇食晒?
好鍾意睇,了解到新聞背後當地嘅另一面
注意安全 支持
留名

酒店,hostel囉

我知 但我啱啱上Hostelworld 同trivago 好快速咁search 完之後發現就算係德黑蘭呢d大城市都係得1-2間酒店hostel
所以想問下去伊朗唔跟團係咪要couchsurfing
留名

酒店,hostel囉

我知 但我啱啱上Hostelworld 同trivago 好快速咁search 完之後發現就算係德黑蘭呢d大城市都係得1-2間酒店hostel

自膠 search 錯左 有好多酒店但冇乜hostel
留名

酒店,hostel囉

我可以答嘅係我見到周街都係酒店
你問我點搵就幫你唔到
留名

酒店,hostel囉

自膠 search 錯左 有好多酒店但冇乜hostel

我都覆完先見到你呢個comment
hostel都幫你唔到,我剩係去歐洲先住hostel
人地比啲好難食嘅咸乳酪你
你有冇食晒?

以前喺土耳其試過,再見親咸乳酪都唔會掂
好鍾意睇,了解到新聞背後當地嘅另一面
注意安全 支持

食飽出返去行下。街頭藝術喺Shiraz好常見。

去到差唔多天黑,Ashkan問我有咩想做?我話想睇下穆斯林祈禱,於是Ashkan帶咗我去一個著名詩人Hafez之墓Tomb of Hafez到睇睇。Hafez 係伊朗家喻戶曉嘅詩人,波斯曆甚至有一日叫Hafez Day。

雖然話祈禱去邊祈都得,但虔誠穆斯林都會聚集喺啲聖地,呢到係其中一個。

穆斯林一日會祈禱五次。好似要計埋角度方位,每日要向唔同方向,呢個就真係無認識到。齋戒月期間,日落時份嘅祈禱係最特別,是為結束一天之禁食。祈禱結束後會播下齋戒月啲歌,去到最後會每人派杯檸檬水,之後就可以開始食嘢。

我都已經匿埋一邊影,有個女人企喺佢地面前開閃光燈影 ,睇怕都要落地獄。

與其道聽途說,不如親臨其境。第一次睇穆斯林祈禱已經有趣,Ashkan仲會逐句禱文翻譯我聽,係一個非常深刻嘅經歷。
班友仔真係即刻飛去草地開餐

Shiraz周街都係藝術

Ashkan嚟
伊斯蘭藝術好靚
Live左 呢個host幾型仔喎
至於肥仔 肯定佢係貪心架啦 不過細個都有諗過試下偷呀媽錢 所以我又明 佢有比返你都算乖孩子 唔好介意啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞