[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
留名
李敏鎬真係好撚hit
我係羅馬尼亞識左個14歲妹妹好鍾意李敏鎬
睇完呢啲post就好有勇氣一個人出走
雖然九成會縮沙
樓主寫得好吸引 我黎緊都有機會去約旦玩
留名

身邊好多朋友都係伊朗人

佢地全部都好Nice好好人!!!!
正許支持絲打
正評支持絲打
週末爸爸放假,我地成家人帶去咗一個我好鐘意嘅地方-Jolfa, Armenian Quarter ,以前係鄂圖曼帝國時被流放嘅亞美利亞人聚居喺Esfahan嘅小區域,而家都仲係小亞美利亞區。亞美利亞國教係基督教,所以呢個區嘅感覺同伊朗好唔似,似歐洲。呢個係小Jolfa,伊朗北部阿塞拜疆邊境有個城市都係叫Jolfa,都係亞美利亞人區,之後都有去。

[img]https://na.cx/i/p5up12.jpg[/img

img]https://img.eservice-hk.net/upload/2016/01/29/020029_daa9e1cbf45af0d7c834f8f77652bf5a.jpg[/img]

又見到我老公
媽媽問我飲唔飲嘢。我話而家日頭喺街飲得咩?媽媽話呢到係亞美利亞區,所以唔驚。然後喺個手袋抽咗支大橙汁出嚟,仲有埋杯仔。

媽媽要去超市買嘢,肥仔又入鏡

轉角見到Turkish Kebab,被土耳其前身鄂圖曼帝國趕絕嘅亞美利亞區人有土耳其嘢食賣,其實亦很諷刺。

補返上面兩張圖
我覺得個肥仔好搞笑
文呢
用留名功能劉鳴先
上面嗰幢教堂係Little Jolfa唯一一幢基督教教堂。因為只有朝早會開放參觀,於是我第二日同Pari再去多次Little Jolfa。

上述提及,Little Jolfa係由一堆鄂圖曼帝國時被流放到伊朗嘅亞美尼亞人所建立。由於亞美尼亞國教係基督教,同鄂圖曼帝國信奉嘅伊斯蘭教有衝突,亞美尼亞人當年差啲被滅族。鄂圖曼帝國殘暴行為可比納粹,但現代亞美利亞人不如猶太人受世界關注,至今土耳其亦未承認當年鄂圖曼帝國逼害亞美利亞人。

教堂範圍內有唔少當年種族清洗嘅歷史同紀念碑,旁邊嘅博物館則以亞美利亞文化做主題。

用留名功能劉鳴先

感謝
我覺得個肥仔好搞笑

有好多相係後期整理先發現佢入晒鏡
Genocide,可解種族清洗或種族滅絕。

第一次學Genocide呢個字,係當時我同三個土耳其朋友去巴爾幹半島,嚟到塞爾維亞嘅第一晚。我同三個土耳其人、一個香港人和一個西班牙人、一個古巴人、一個塞爾維亞人、一個法國人坐喺酒吧入面傾計。

塞爾維亞妹表現得好熱情,但旁人又會睇唔出並唔係真心,似乎只係特登表現出嚟。當時我其中一位土耳其朋友喺我耳邊講:They try to be nice because they want to rebuild the image. They have killed many, many people in the past. Do you know what is "Genocide"?

佢所講嘅係Bosnian Genocide,當年塞爾維亞人殺害超過8000個波斯尼亞男性穆斯林,當中包括大量小男孩,仲有接近30000平民百姓於爆炸中死亡。

土耳其朋友意思係佢作為塞爾維亞人於心有愧,於是喺巴爾幹半島同鄂圖曼帝國(前土耳其)人面前會特別nice。當時我仲未熟悉鄂圖曼帝國同巴爾幹半島嘅歷史,後來我讀到鄂圖曼帝國趕絕亞美尼亞人嘅歷史,心諗我呢位朋友都幾似中國人屌柒日本,有口話人無口話自己。

話題轉到國籍,我一如既往話我係香港人。個古巴佬第一時間話屌咪即係中國人。我好努力解釋香港同中國有咩唔同,但個古巴佬就話見過幾個香港人都係咁,懶堅持話自己唔係中國人,其實你點講你都係中國人㗎啦。連我其中一位土耳其朋友都話你無需要咁執著啦,我當時發咗好大脾氣。經過呢件事後,之後再有人問我去點解咁介意俾人當成中國人,我都反問:要我認殺父仇人做老豆?

我一年寫嘅原句係:香港,何嘗唔係經歷緊Genocide?
而家我改為:香港正在被種族清洗。
小Jolfa街景

邊度都有罵戰
上次高登好似係鬧Couchsurfing?

Anyway支持介紹伊朗

上次好似係有隻癲狗鬧樓主女人之家四圍瞓之類
返到屋企之後,爸爸帶咗我同Pari落街散步。伊朗日夜溫差比想像中細,夜晚都係熱熱地,由頭包到落腳咁散步都係會流汗。爸爸同我講,以前對香港嘅認知只有李小龍(其實知道有香港呢個地方都唔容易,大把外國人唔知),而家就多咗我 。再繼續傾先知,原來爸爸係Research Institute of Earth Science (Geology) 嘅阿頭 。媽媽原來係碩士 ,做緊學校顧問,我仲以為係家庭主婦。

聽到呢到第一樣諗嘅,唔係唔怪得佢地咁有錢,而係諗,一個小康之家仲要爸爸媽媽咁高教育水平英文都一般般。可想而知,伊朗學校教嘅英文好打有限。要學英文,就唯有俾錢出去上英文班。

起初講過,齋戒月好多舖頭唔開,咁樣啲舖頭點搵食?我問爸爸得到嘅答案係:伊朗人懶,真係好懶 。就算唔係齋戒月,平時鍾意幾點開就開,幾點閂就閂,有時太懶就唔開門。齋戒月就更誇張,反正日頭開得都剩係做遊客生意,咁你齋戒月遊客又點會多?開嚟都拍烏蠅。就算天黑可以,九點先天黑,開得嚟幾個鐘就閂門,唔開好過啦。

即係無答過我問題。

第二日都係出街周圍行

後期整理啲相先發現好多都有肥仔
午餐,係好食嘅肉醬

Abbasi Hotel
其實係一間酒店嚟,但好多人當景點嚟影相

多幾張街景

留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞