[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
留名

無興趣去伊朗, 但有興趣去以色列

同樓主一樣唔信教, 但對宗教好有興趣

希望今年去得成

但想請教下絲打點解決文字依個問題...

根本完全睇唔明, 拎埋書去睇都未必睇得明

仲要我去過誠品係無以色列既旅遊書

樓下巴打答咗lonely planet
或者上背包客棧爬文

我無用開旅遊書亦唔覺文字有咩問題
google translate用相機即時翻譯好方便
絲打覺得如果自駕難唔難?路牌有冇英文?
睇你車程好似度度都好遠又偏僻咁

between,繼續支持

同埋如果一男一女去cs易唔易?

自駕無經驗答你唔到呢

無特別留意路牌,但英文喺伊朗係少

我城市與城市全部搭長途巴士,四個鐘起跳

一男一女…我歐洲試過幾個國家都搵唔到host
但我諗落後啲嘅國家大機會,佢地好想識外國人
留名

無興趣去伊朗, 但有興趣去以色列

同樓主一樣唔信教, 但對宗教好有興趣

希望今年去得成

但想請教下絲打點解決文字依個問題...

根本完全睇唔明, 拎埋書去睇都未必睇得明

仲要我去過誠品係無以色列既旅遊書

lonely planet 有以色列呀 書店冇就上bookdepository 訂本返黎

謝謝解答
我都成日喺bookdepository訂書 
不過唔係旅遊書
終於追到live
你篇遊記好好睇 係真係會學到野

btw我agger女仔去真係會多啲人幫 上年一行三個女仔去德國去到邊啲人都問識唔識路

多謝

係,我仲要成得細粒,個個當我細路女
絲打可唔可以留低個telegram 或者 tg我
嚟緊諗住去 想問下你啲嘢

對唔住唔得
之前留過email/telegram
一係俾人當伸手黨
一係俾人問啲白痴問題 屌咁大個人用背囊定喼都要問
一係就追我答 答完唔該都無 當老奉

有咩喺到問啦
無意中入左呢個post, 好有趣既分享
一邊聽住 http://www.luoo.net/music/882
唔經唔覺就食完飯, loop左個playlist 兩次... 由第一頁睇到尾

返屋企聽

stay with me
Hi 嬌嬌

你是誰
留名
你係咩網搵couchsurfing嘅人架?
你係咩網搵couchsurfing嘅人架?

個網咪叫couchsurfing
多唔多塵
終於搵番個post
之前cd rom係高登睇左好耐 等左好耐冇更新
現在終於係lihkg搵得番
繼續坐等絲打更新
留個靚名先
Hi 嬌嬌

你是誰

之前係隔離已經追緊你個伊朗遊記喇
不過爛左尾停左更
Shiraz嘅最後一晚。喺街玩完返到屋企都三點,Ashkan同奇怪仔set好shisha,我地三個人準備傾到天光。

Ashkan同奇怪仔都好唔捨得我走。

「香港人係咪就好似你咁樣?如果係,我以後一見到香港人就要host佢地!」

之前提過Ashkan quit u去當兵,因為伊朗男人必須服完兵役先可以申請駕駛執照同護照。佢想周圍去,唔想困喺大學,毅然quit u 去當兵,希望快啲出去遊離浪蕩。所以Ashkan同好多人一樣,經常讚我同羨慕我周圍去。但我每次聽到人咁講都好慚愧,有乜好讚呢?只係自己命好一啲,相比其他落後國家,生於香港係容易啲周圍去。相比香港其他朋友,只係自己任性一啲同屋企壓力無咁大,其實包袱都係有嘅。

而令我最頂撚唔順嘅通常都係成日話羨慕你,但一直行屍走肉咁過活唔的起心肝去變下。每個人條路點行自己話事,呢個世界你睇我好我睇你好。既然唔鍾意而家嘅生活就執執佢囉,雖然我都知喺香港好撚難,好撚難去講做自己鍾意做嘅嘢。但係人生無常,大家都唔知過唔過到聽日,點都好可以過得開心啲就開心啲,我們委屈了自己成全誰的夢想?

有幾個錢就做啲自己真正鍾意做嘅嘢,唔好曬錢去日韓台做返平時喺香港做嘅嘢,唔好買一大堆用唔著嘅嘢呃自己好滿足。

如果未睇過Fight Club我建議大家睇睇。
Ashkan對世界各地嘅語言都好感興趣。聽到我同人講電話,話廣東話好有趣,因為我講嘢好細聲同無乜起伏。我話廣東話有九聲,唔同語氣可以用唔同字去表達意思。佢話好有趣,因為佢學緊德文,話德文要好用力講,有時簡單意思都要用好長句子去表達。

每次有人問起廣東話我都好雀躍,仲好興奮教人講屌人老母,直程有少少病態。

傾到天光,恰咗一陣。起身時問Ashkan我去Tabriz張車飛點,張飛係前日托佢買嘅。佢好驚訝,然後同奇怪仔用波斯文講咗陣,然後好唔好意思咁同我講,以為我只係Taarof,嗰下我心諗:乜原來託人幫手都有Taarof?

首先講講咩係Taarof。

https://en.wikipedia.org/wiki/Taarof

Taarof係一種伊朗禮儀。舉個例如果一個伊朗人話請一個人兄食飯,嗰位人兄會先拒絕,然後伊朗人會再邀請,人兄會再拒絕。如果拒絕三次之後,個伊朗人都仲話請你,咁就代表佢真心想請你食飯。以我理解,有少少似中國人爭埋單嗰種。

關於Taarof呢個文化,Ashkan話其實而家比較罕見,因為讀過書嘅伊朗人都唔鍾意呢類嘢,好似我地都覺得啲親戚爭埋單又唔係真心想埋單好撚煩,搶嚟搶去又核突咁。

我聽完之後問佢,會唔會我一路上遇到嘅好人都係Taarof?佢就話唔使擔心,通常伊朗人圍內先會有,因為大家知道外國人唔理解呢個傳統,會令大家好尷尬。Ashkan話有時有啲好老加上唔識英文嘅老人家可能會對遊客咁做。

另外就係所有伊朗人都好客。

一嚟伊斯蘭教義認為客人係真主嘅使者,每個穆斯林都會視客人為上賓。有朋友嚟都當佢客人,總之唔喺呢個屋企住嘅就係客人。早幾日Ashkan個朋友Hamed嚟,Ashkan都唔俾佢幫手,甚至Hamed買咗嘢食上嚟,Ashkan會覺得自己做得唔好。不過佢知Hamed個人本來就西化啲,所以就無乜嘢。我就同佢講Hamed所做嘅嘢好正常,我都唔會兩手空空上人屋企,上人屋企亦會幫手,唔會坐喺到老奉等人服侍。

除咗客人,佢地對外國人就更加好。因為佢地好想我地喺伊朗玩得開心,可以幫到佢地話俾全世界知:伊朗呢個國家好好,唔係美帝所講嘅邪惡軸心。

所以Ashkan叫我唔駛擔心,我遇到嘅人應該都係真心幫我。

但大佬,你Taarof咗我喎。
呢兩篇多字咗少少
希望唔會太難啃

其實之前寫嘅的確係多圖少字,今次再post過話就話少少改動,其實加多咗好多字補咗好多資料同個人諗法等等,希望遇到有心人
多唔多塵

香港多啲
倫敦都係
爬左成日文終於追到live
Persepolis啲相好正 之前去雅典又係睇遺跡睇上癮
古代文明真係好撚吸引
睇完呢個post真係對伊朗改觀左好多 支持樓主
講返張車飛,Ashkan話以為我只係隨口講下要佢幫手,因為我只係講咗一次。佢話如果我再提佢就知我係認真講。我話但我係怕我再講就好似催佢咁好無禮貌。我地三個頓時覺得呢個文化差異好有趣。

我同Ashkan講覺得我地兩個相處好似兩父女。雖然佢唔係大我好多,但佢教咗我好多嘢,仲好照顧我,好似爸爸湊囡咁。佢問我爸爸會點叫我,我話係囡囡。後來幾個月後我生日嗰陣,Ashkan send咗個message嚟:loy loy I wish you all a father wishes for his daughter

特別鍾意呢張相

講返奇怪仔。奇怪仔除咗講嘢奇怪同行為奇怪、打扮都奇怪,佢係滿面鬍鬚,睇落似足恐怖分子。

Ashkan話佢個堆鬚,連伊朗人都覺得好奇怪,因為伊朗人好少留鬚。唔知係咪佢地都知外國人會stereotype覺得鬍鬚佬係恐怖份子。

有一日佢想開啲相俾我睇,點知唔小心開咗啲三級圖 。然後面都紅晒柒到搵窿捐,過咗一陣問我香港人會睇邊個國家嘅AV,我話日本 。佢問我日本好正嘅咩?我好似google咗松島楓同暗黑志玲佢睇 ,佢就同我講伊朗人鍾意睇歐美AV。

除咗呢件事佢仲成日on99講啲無厘頭嘢,成日俾我笑鳩佢。

臨走前,佢突然好認真咁講:You said I am weird. I said I am fun. I am happy.

我都未反應得切,佢仲講 I have something for you.

然後俾咗粒波子我。

It was my treasure in my childhood. I now give it to you.

由嗰日開始一直隨身帶住嗰粒波子,試過有次跌咗出嚟,俾個朋友問我帶粒波子喺身做乜?想提醒自己要一直奇奇怪怪。

You said I am weird. I said I am fun. I am happy.

後來喺英國唔見咗。
要坐22個鐘車先到Tabriz。22個鐘車當中,先坐14個鐘由Shiraz返到Tehran轉車,再坐8個鐘到Tabriz。

每程車最期待食物盒

放飯位

有個言語不通嘅叔叔請我食提子

坐到天昏地暗

唔撚係掛三四點都街邊野餐

坐長途巴士會有好多廁所位,尤其呢程車成14個鐘。嗰晚又特別好凍,落幾次車吹咗風之後好似吹親,全程車個人都忽冷忽熱,去到Tabriz病撚埋。

會揀Tabriz呢個地方,一係因為Kandovan,一條好特別嘅村落,Ashkan叫我一定要去(雖然好可惜最後去唔成)。

二係Tabriz嘅地理位置,喺伊朗左上角,接近土耳其、亞美利亞、阿塞拜疆(btw Tabriz有長途巴士去伊斯坦堡),文化應該比其他伊朗城市更多元。

三係Ashkan話Tabriz係繼Tehran之後最多couchsurfing host的城市。當我search host時,發現真係好多,而其中大部分係同時識講 Persian Turkish Armenian Azerbaijani。

any肥,就好似人地話周街都有女啦,但溝唔到呀嘛。host多就多呀,但我都係搵唔到。
第一係因為最後一刻先決定去,臨時臨急難搵人。第二都係因為之前講過嘅,齋戒月好多伊朗人去第二到渡假,Tabriz人更甚,因為Tabriz嘅地理位置令呢個城市無咁伊斯蘭化,想擺脫伊斯蘭文化嘅人更多。嚟Tabriz之前,Ashkan提醒我Tabriz人同Shiraz人會好唔同,因為Tabriz係傾向獨立,好多反伊朗反政府嘅人。

最後,有貴人介紹佢之前嘅Warm Shower host俾我。

單車旅行有一個類似Couchsurfing嘅community叫Warm Shower。我未試過單車旅行,但聽返嚟係唔似Couchsurfing咁多unspoken rules,host唔會對單車仔有特別要求,單車仔亦只求一個熱水涼同一個有瓦遮頭嘅地方。

同呢個host約好地方,等咗一陣,見到一個幾撚型棍嘅小子由遠處踩緊單車過嚟,用一個幾撚瀟灑嘅pose fing一fing個後轆落車。

佢就係我伊朗最好嘅朋友並兄弟 Meysam。

Meysam見我得個backpack,再三打量然後問:You are not with a bike? 明顯失望但又好奇,因為我係佢第一個接待嘅非單車旅行者。

去到佢屋企門口,佢話有個surprise俾我。一打開門,有個黑個墨斗嘅亞洲面孔同我講:hello,你係香港人?原來Meysam咁啱host緊一個單車旅行者,佢同佢講今日會多個香港女仔嚟。

不過企佢後面嗰個吸引啲,Meysam妹妹Mina一個靚到似公仔咁嘅小妹妹。雖然Mina唔識講英文,講乜都靠Meysam做翻譯,但我地都係咁糖痴豆。

Meysam同佢嘅Warm Shower guest講踩單車嘅嘢,我就教Mina做英文功課同埋同佢玩蘋果棋。

好正
live 劉明
第二日,Meysam話帶我地上山野餐,原來Meysam每個禮拜都會同佢嘅單車朋友踩上山野餐。

唔好講單車旅行,踩單車我都係學識無耐。由於當時有我呢個唔識踩單車嘅人,所以佢爸爸揸車車我地上去,小Mina都跟埋一齊去。

荒山野嶺

真係野餐

單車朋友叫Anson,照幫佢打埋格,格仔男隔離係Meysam

呢班人野餐好認真,會生火燒雞翼,仲帶咗個西瓜嚟劈。

屌,竟然唔記得影啲雞翼。

我問佢地呢個定期聚會平時有咩做,佢地話都係踩上山,見下面燒下雞翼劈下西瓜,再踩返屋企。佢地試過伊朗周圍踩,所以成堆除咗朋友仲係戰友。當中有個人踩過法國,但其他人都係未踩出過伊朗,正如我之前所提及過,未服兵役無護照無得出國,佢地多數討論點樣先可以出到國或者出到國有咩踩車計劃。同Ashkan一樣,佢地對我流露出羨慕之情,不過今次我隔離有個真踩車人,所以佢地啲口水係對住我隔離流嘅。

佢地大家都有計劃諗出到國之後會踩邊。幾位都答德國,Meysam都係想去德國。我之前遇到嘅Azin、Ashkan、Hamed都有學緊德文。不知為何伊朗同德國關係好好,好多伊朗人都一心想學德文去德國讀書或者發展。有無人知點解?

呢堆單車人入面,Meysam最細個先得21歲,其他人都大佢好多。我問Meysam同佢地有無代溝,Meysam話無,因為大家都係鍾意同一樣野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞