[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
好有趣
留過幾次名
希望今次唔會爛尾
是否阿踩?

早晨
食飽飯飲杯茶。伊朗人食飯前會飲,朝早會飲,總之無時無刻都飲。

頭幾次見到有幾粒方糖放旁邊,唔識嘢以為就咁放粒糖入杯茶到,結果上苦下甜,之後問佢拎匙羹 。後來先知係含住粒方糖一啖啖咁飲。再後來先知原來要先等到茶半熱,因為茶太熱糖會好快溶晒會太甜,半熱咁含糖飲先最正確。佢地仲會邊含住粒糖邊講嘢。

全伊朗最靚仔

佢係Mohsen表弟,唔識英文,剩係眼碌碌望住我。我去旅行習慣會帶泡泡水同香港postcard。泡泡水同小朋友玩吹波波,postcard會當禮物送。

靚仔係咁要我吹,波波俾佢玩。

叔叔不行鳥
地毯好鬼靚
btw睇緊咩戲?
雖然伊朗嘅夏天好熱,但我暫時都無見過有冷氣,所以Mohsen屋企有風扇都算罕見。夏天佢地會瞓地下,全家會一齊喺廳瞓。

而家先留意到佢屋企道門無咩鎖

仲記得我第一晚入Azin家門,佢第一件事就叫我除頭巾,仲話我怕熱可以著背心。嚟到Mohsen屋企,問可唔可以除頭巾。Mohsen話:頭巾可以但外套唔得,你最好瞓教都係長衫長褲。

瞓地下、同一堆陌生人一齊瞓喺廳、長衫長褲咁,好難瞓得好好。仲要晨咁早就俾Mohsen嗌醒我話食早餐,不過因為佢要禁食,佢就坐喺我對面望住我食。

就咁搽果jam/牛油/蜜糖/cream cheese喺啲乾麵包上面啃,同埋飲茶。
去d中東臭叉地方 比人地當性奴咁屌 梗係開心滿意ga
ps 伊斯蘭教國家無一個係無辜ge

認真覆下你

首先咪撚on9,你就性奴。

二就伊斯蘭教的確係ISIS起源,而伊斯蘭教都有好多爭議嘅地方。但伊斯蘭國家裡面唔係人全部都信伊斯蘭教,好多都被逼貼上伊斯蘭標籤。我無吹奏伊斯蘭文化,我就算覺得伊朗有幾好,我都唔覺得喺呢個國家生活好好。我都覺得伊斯蘭教始終同現代社會文明有好多衝突。再放大嚟講,我自己覺得其實所有宗教都有問題,文明社會應該係多睇多認識多討論。

三就唔好撚打ge ga唔該。
食完早餐就出去行下,途經Mohsen伯伯、伯娘屋企。

伊朗出名地毯,所有傳統屋企都舖晒地毯

Kashan熱過德黑蘭,起碼有四十五度,仲萬里無雲,室外行一陣已經好辛苦。

如果守齋戒仲唔飲得水,我不停諗咁樣究竟會熱死幾多穆斯林?我可以飲,但Mohsen要我偷偷地匿埋一邊,唔可以俾人見到。萬一有穆斯林見到我飲緊水,佢會覺得被我冒犯。

去行Bazaar。催狂魔咁樣嘅中東女性衣著,相信大家都唔陌生,呢種叫Chador,伊朗都有唔少上咗年紀嘅女性著。

Tabakabei House
以前嘅波斯大宅

支持

認真覆下你

二就伊斯蘭教的確係ISIS起源,而伊斯蘭教都有好多爭議嘅地方。但伊斯蘭國家裡面唔係人全部都信伊斯蘭教,好多都被逼貼上伊斯蘭標籤。我無吹奏伊斯蘭文化,我就算覺得伊朗有幾好,我都唔覺得喺呢個國家生活好好。我都覺得伊斯蘭教始終同現代社會文明有好多衝突。再放大嚟講,我自己覺得其實所有宗教都有問題,文明社會應該係多睇多認識多討論。

絲打唔使認真覆d on9仔啦

btw, 我暑假都去左伊朗2星期,又係玩couchsurfing, 了解左好多呢個國家
好多後生仔對伊斯蘭教係i dont give a shit 態度,
同埋好憎最高精神領袖,淨係識9 up
另外有個host自家釀啤酒俾我地飲,好正
佢地間唔中會喺亞美尼亞買d spirit 返黎開p

認真覆下你

btw, 我暑假都去左伊朗2星期,又係玩couchsurfing, 了解左好多呢個國家
好多後生仔對伊斯蘭教係i dont give a shit 態度,

你地就收皮啦 我去伊拉克果陣呀 你地仲on99係香港坐井觀天
d人又懵失 又封建 屌你老母 車我地去古城 夠膽死一路曬底褲 一路開車 狂生BB
你地鍾意去唔緊要 但唔好鼓吹

立申 做緊喜馬拉雅計畫 真心覺得尼泊爾人係好過中東癌症
佢地啲建築係石造定係其他野呢?
點解全部都係黃黃地色?

認真覆下你

佢地間唔中會喺亞美尼亞買d spirit 返黎開p##f
s

都唔係嘅
你覺得人ON9時唔理佢,其實同佢地覺得中東一定仆街唔去了解個邏輯好似,我而家盡可能都試下講下先,咁你真係唔領情先算,我起碼做咗第一步。

呢兩樣我都有

認真覆下你

你地就收皮啦 我去伊拉克果陣呀 你地仲on99係香港坐井觀天
d人又懵失 又封建 屌你老母 車我地去古城 夠膽死一路曬底褲 一路開車 狂生BB
你地鍾意去唔緊要 但唔好鼓吹

立申 做緊喜馬拉雅計畫 真心覺得尼泊爾人係好過中東癌症

咁你意思你係好耐之前去伊拉克?唔係去伊朗?

就算係去伊朗都係好耐之前去?

其實年輕嗰代真係完全唔伊斯蘭,佢比外人更加憎伊斯蘭教喎。

我都去過尼泊爾,都覺得尼泊爾人好好。但要比我都係鍾意伊朗人同波斯文化多啲。
條友係咪喺中東比人玩過菊花嚟
我對強國人都未必咁咬牙切齒老老柒柒
伊朗自助遊點玩?我個人最怕係language barrier, 去到當地雞同鴨講
伊朗好多的士佬都好仆街, 次撚次搭都要講價

咁唔好彩?我遇親啲司機好好

不過我覺得女人去旅行係著數啲多人照顧啲
點解可以咁nice
睇到肥叔叔個度覺得好感動
佢地建築點架?見啲相,個樓底好似好高咁

文字唔識講,放心會有大量相

咦!啱啱喺隔離女權post quote咗你!

咦係喎
事主都話係experiment,我覺得探索一個theory自然會有好多唔同階段,我都係由misogyny變到feminist
你個遊記好有深度

好想同你瘋狂討論!

我以前好憎女權分子,因為見到香港啲女權撚剩係攞著數、扮弱者、打壓男性等。直至認識咗真女權分子,先知我以前見嘅都係假女權撚 同佢交流完先知自己都係女權分子,因為feminism其實係追求男女平等。

呢篇遊記以前喺舊登出咗三分二 ,都講咗好多我對女權嘅諗法。
正評 但希望多圖

放心好多圖,不過有巴打話會死apps,我唔敢一頁出太多
請問點搵啲人屋企住

首先註冊個couchsurfing account先

couchsurfing都有啲學問,希望大家唔好本住免費住宿嘅心態去。我個人經驗couchsurfing比hostel花更多錢同心神,想自由啲可能住hostel比較好
好有趣

謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞