[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike

好 英國穆斯林 我見過 中東我去過
屌 我去中東打過井 見過最貧窮ge穆斯林
你去果度完全係富裕家庭 如果你有心 唔該去最窮ge地方睇睇 邊度最窮? 我個人認為 係德黑蘭以外 全部都窮 南部我都去過
你咁樣令我想起 美國諷刺北韓套電影 見到人地對你好 你就覺得好 金正恩食得飽 就係全部地區無饑荒

你講得啱,最窮嘅我無見過
因為做得couchsurfing host起碼都有間屋
而且我一個女仔去,我亦唔夠膽去最窮嘅地方

但唔代表我無睇到社會問題
上面都有講咗啲女性地位低微嘅經歷

你會唔會開個post分享下另外一面?
仲有 睇過伊朗式分居未?
我仲要係伊朗封鎖波斯灣果陣時去
你咁都令我想到 tvb果套垃圾 咩 走過烽火大地
真正去過戰區ge人 真係睇到得淡笑
立申 後悔去左伊朗 而家返英國 去美國好撚麻煩

我自己話唔係吹噓可能無說服力,但前面都有巴打講咗了
若然你講到我十惡不敖,煩請你開個post講下不為人知嘅另一面,大師
仲有 睇過伊朗式分居未?
我仲要係伊朗封鎖波斯灣果陣時去
你咁都令我想到 tvb果套垃圾 咩 走過烽火大地
真正去過戰區ge人 真係睇到得淡笑
立申 後悔去左伊朗 而家返英國 去美國好撚麻煩

其實樓主都係分享下所見所聞姐
我知你係去過好多地方見過好多野
你咁樣追擊同d廢老話後生打仗食樹皮有咩分別

屌你老母 我都話 唔講lo 係樓主叫我討論jawo
好 我收皮ok?

我喺伊朗留咗50日,除咗三日喺德黑蘭,其餘時間都喺閣下所講嘅窮地區,除咗頭尾兩日有啲唔好嘅經驗,其餘全部時間都遇到好多好好嘅人,我就踩單車嘅,踩踩吓有人停低送餅送生果有,問我上唔上車有,帶我返屋企留宿有,講唔講得自己意見呀?

邊度都有罵戰
上次高登好似係鬧Couchsurfing?

Anyway支持介紹伊朗

好似係,仲有話我女人唔去得呢啲地方
究竟你幾多歲, I MEAN 你既經歷咁多又咁廣仲要係LONDON做野, 唔多似廿幾歲岩岩出黎社會
然後BASE ON 呢D INFORMATION 點解你去親TRIP都好似搞到好窮遊咁既? 唔住好D食好D 住個D地方又污糟又呢樣個樣你都肯 仲唔會考慮治安, 加上你仲要係女性, 隨便坐車/ 隨便信人...唔怕架咩

我真係廿幾歲
自己搵嚟去 自然想慳得就慳

點鳩解成日有人話我無考慮治安,我有喎⋯
好想買呢個沙漏,最後都無,人大咗無再咁想買身外物

夜晚我自薦煮飯俾佢地食。煮餐飯好小事,點知佢地好開心。個個都攬下我,Puoya仲特登錫我面豬登一啖,令我嗰刻有啲不知所措 。好開心,同時又驚太開心佢地兩個小朋友會唔捨得。

直至到今日我仲思考緊呢樣嘢。

第二日休息無出街,同Pari溫習英文,同Puoya打GTA。

又係齋戒月專食嘅一pat嘢

伯伯嬸嬸又出現,媽媽話佢地平時無嚟得咁密,係因為我。伯伯對我去旅行嘅經歷好有興趣,特別係couchsurfing嗰啲,自己都想試下,於是叫我幫佢整couchsurfing account。搞掂之後佢氹女仔咁同我講 What should I do after you leave? 嬸嬸喺隔離反白眼 。伯伯仲講多句You make me fall in love again

佢問我有咩特別想食整俾我食,醒起之前朋友提過羊頭,我就話羊頭。佢雖然對羊頭有啲驚訝,但立即chok返答我 Even the stars in the sky I will give you
伯伯好cute
下晝Pari要上英文班,她問我可唔可以陪佢去上堂,佢想帶我去見佢嘅同學仔。

喺伊朗,英文程度可以反映到家境。雖然學校有教英文,但唔太有用,真係要學到嘢係要出去上英文班。出得去學有返咁上下貴,所以點解我喺街好難搵到識講英文嘅人,令我諗返Azin同Sanaz姐姐都係英文好,家境仲好。

但估唔到呢到教嘅英文係美式,究竟美國同伊朗關係點樣?

一班十幾歲嘅伊朗妹妹對住我出晒水,由開頭剩係望住我blah blah blah係咁問我嘢(連老師都同佢地一齊係咁問),變到夠膽捉住我,最後直程攬住我 ,問Pari可唔可以俾我去佢地到住。

佢地因為見到我戴無名戒而問我結咗婚未,我解釋點樣同戒指擋煞佢地覺得好有趣。又問我去過咩地方,雖然講完佢地都唔知咩嚟。又問我最唔想去邊到,我諗都無諗就答北韓。估唔到佢地反應係:吓? Why?North Korea is good.

我呆一呆然後諗,係喎伊朗同北韓係友國喎!

然後係最搞笑嘅問題,沒有之一。

Do you know Lee Min Ho?

李敏鎬?吓?真係估唔到韓流咁瘋狂 。原來十幾歲嘅伊朗妹係同我老母一樣鐘意金嘆哥。但似乎佢地並唔知佢地嘅友國北韓大哥,同李敏鎬嘅國家水火不容喎。

伊朗同北韓係友國,但南韓文化流行。伊朗反美但美式英文係主流,用美金。嗯,越嚟越有趣。

Miss

後面教佢地講我愛你

最左係Pari,中間係佢好朋友Negin

靚女

肥仔又攝鏡,笑死我
其實點解仲要打格仔,好多巴打知你邊個樣

唔代表我要自貼

唔代表我要自貼

唔係咁多人識我㗎,高抬貴手,唔好狙擊我
good post leave name.

唔代表我要自貼

之前一個POST唔係唔小心自爆左咩
Strong post leave name~

唔代表我要自貼

之前一個POST唔係唔小心自爆左咩

你講舊登?從來無自爆過,係有巴打認得我啲相 我純粹想喺高登/連登分享返回饋下,登還登,唔好執著其他地方嘅我
夜晚去伯伯屋企食飯。

右係Pari,左係Negin

呢個小美女Negin好得意,每隔幾分鐘就會攬下我講I love you。我懷疑佢剩係識呢句英文。

Pari全名係Parian,意思係fairy。Negin好似就係珠寶。

尋日講完,今日就買咗。

不過要準備幾日。

話說尋日佢地問我喺Tehran同Kashan食過啲乜。我答嗰陣隨口講咗喺Kashan有餐食意粉好開心。佢地今晚就特登整意粉我食。

食咗幾餐一pat pat,望到堆意粉講咗講Am I in heaven? I must be in behest!(Behest是穆斯林的Heaven)

肥仔又係你

三條友唔知玩緊乜
嬌嬌女 前年講到而家終於出到遊記

留個名先
有冇遇過鹹濕佬,佢地會唔會覺得非回教女性就係性開放?
究竟你幾多歲, I MEAN 你既經歷咁多又咁廣仲要係LONDON做野, 唔多似廿幾歲岩岩出黎社會
然後BASE ON 呢D INFORMATION 點解你去親TRIP都好似搞到好窮遊咁既? 唔住好D食好D 住個D地方又污糟又呢樣個樣你都肯 仲唔會考慮治安, 加上你仲要係女性, 隨便坐車/ 隨便信人...唔怕架咩

我真係廿幾歲

你去左幾耐用左成萬
我全couchsurf住過一晚酒店全包14日7千咁上下?
同埋其實我覺得治安幾好,啲軍人同警察果陣都好鐘意搵我影相

果陣去到我第一個host果度果陣我又係伸手握手啦諗住
個host個呀媽第一下本能嚇親彈走左

我果陣係shiraz去左個當地人嘅private party, 好撚正
(佢地係街唱歌跳舞都犯法,唔好講酒。但係我係伊朗其實仲飲得多過係香港,個host仲成日醉駕 )

巴打歡迎分享多啲

我喺Shiraz都玩到傻咗

係isfahan識左個香港人佢介紹左佢shiraz個host比我識
咁shiraz個host係有錢人黎嘅屋企做地產但係佢個人唔離地嘅仲好好玩
佢同佢細路,佢細路老婆(好靚,model級數)一家係一個係highway側邊嘅工廠後面嘅garden開party,有酒有shisha (有自家製vodka同即場製mint shisha)玩左成晚,同埋9跳舞佢地都好開心

btw 係伊朗旅行做男人好正,好似鬼佬係香港咁,啲女會出晒水,伊朗女人都好靚

我真係廿幾歲

你去左幾耐用左成萬

機票6400
食野同買頭巾無點數住

你去左幾耐用左成萬

機票6400
食野同買頭巾無點數住

打漏 去咗一個月
有冇遇過鹹濕佬,佢地會唔會覺得非回教女性就係性開放?

好好彩無,我啲host全部都好尊重我,街邊搵我影相嘅男人都無奇怪行為
所以答唔到後者
嬌嬌女 前年講到而家終於出到遊記

留個名先

果陣去到我第一個host果度果陣我又係伸手握手啦諗住
個host個呀媽第一下本能嚇親彈走左

我果陣係shiraz去左個當地人嘅private party, 好撚正
(佢地係街唱歌跳舞都犯法,唔好講酒。但係我係伊朗其實仲飲得多過係香港,個host仲成日醉駕 )

巴打歡迎分享多啲

我喺Shiraz都玩到傻咗

係isfahan識左個香港人佢介紹左佢shiraz個host比我識
咁shiraz個host係有錢人黎嘅屋企做地產但係佢個人唔離地嘅仲好好玩
佢同佢細路,佢細路老婆(好靚,model級數)一家係一個係highway側邊嘅工廠後面嘅garden開party,有酒有shisha (有自家製vodka同即場製mint shisha)玩左成晚,同埋9跳舞佢地都好開心

btw 係伊朗旅行做男人好正,好似鬼佬係香港咁,啲女會出晒水,伊朗女人都好靚

有錢人當然識玩

你講得啱
我個靚女姐姐話有個大陸佬成日嚟伊朗探佢,又送中國啲手工藝品俾佢爸爸
見佢含羞答答咁,應該幾嗒個大陸佬糖
一睇相,屌你老味好撚柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞