[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
呼,一口氣追到黎Live
留低個正皮先

上年新年至從同屋企人跟團去咗土耳其之後
發現自己真係好鍾意去其他文化嘅國家旅行
除咗想了解人地嘅生活以外
好鍾意外國嘅自然風景
仲有同唔同國家嘅人交流
黎緊今年DSE打算一個人去Backpacking+CouchSurfing Grad Trip
但知道自己身體比較差好容易病
都有啲驚
而且知道去過伊朗再申請美國Visa會有問題
所以宜家好掙扎
應該係先去美國見識(享受為主)
定係去伊朗探索(個人興趣同好奇)
兩個地方都好想去,尤其知道伊朗係咁變
好想趁宜家可以快啲去睇下

利申:自己翻廚房儲旅費,非伸手黨

漏咗講,絲打你個遊記掂呀,你係紀錄個人遊記之外都滲入一啲情況同歷史背景落去,漲知識了。
留名 絲打我黎同你相認啦 我係你ig留過言架

Btw 同意你講有人去過好地方就覺得自己巴撚閉既人好難頂,要數住去左幾多次巴黎意大利,so what ?
啲風景真係好靚
繼續留名支持樓主

啡色河都靚咩

覺得靚係多山水多有歷史建築物
好過香港望咩景點樣影都係高樓大廈
你啲遊記正先覆你

between極同意你講啲人旅行好偉大好威威咁,雖然我未去過歐美等地,但有時係facebook見到啲人不停去歐洲shopping大吃大喝覺得真係好低俗
勁希望可以好似你咁去多啲唔同地方認識呢啲地方既歷史同文化
呼,一口氣追到黎Live
留低個正皮先

上年新年至從同屋企人跟團去咗土耳其之後
發現自己真係好鍾意去其他文化嘅國家旅行
除咗想了解人地嘅生活以外
好鍾意外國嘅自然風景
仲有同唔同國家嘅人交流
黎緊今年DSE打算一個人去Backpacking+CouchSurfing Grad Trip
但知道自己身體比較差好容易病
都有啲驚
而且知道去過伊朗再申請美國Visa會有問題
所以宜家好掙扎
應該係先去美國見識(享受為主)
定係去伊朗探索(個人興趣同好奇)
兩個地方都好想去,尤其知道伊朗係咁變
好想趁宜家可以快啲去睇下

利申:自己翻廚房儲旅費,非伸手黨

漏咗講,絲打你個遊記掂呀,你係紀錄個人遊記之外都滲入一啲情況同歷史背景落去,漲知識了。

如果覺得會去美國都係唔好博,唔想你怨我
世界好大 見識唔一定要去伊朗

伸手黨好似唔係咁解喎傻豬

知識

身體差要考慮多啲,唔好要屋企人擔心

多謝支持
留名 絲打我黎同你相認啦 我係你ig留過言架

Btw 同意你講有人去過好地方就覺得自己巴撚閉既人好難頂,要數住去左幾多次巴黎意大利,so what ?

daaas?

真正極品係歐遊X個月所謂去咗好多國家但每個只係一兩日然後不停分享「跑景點」嘅「專家」吧
啲風景真係好靚
繼續留名支持樓主

啡色河都靚咩

覺得靚係多山水多有歷史建築物
好過香港望咩景點樣影都係高樓大廈
你啲遊記正先覆你

between極同意你講啲人旅行好偉大好威威咁,雖然我未去過歐美等地,但有時係facebook見到啲人不停去歐洲shopping大吃大喝覺得真係好低俗
勁希望可以好似你咁去多啲唔同地方認識呢啲地方既歷史同文化

多謝

但其實我好鍾意香港山水,去得其他地方多越鍾意香港

估唔估到邊到?

紅字,我想講我到而家無乜點搵到值得睇嘅歐洲遊記 見親人寫嘅都係食同景點多(日韓台就食玩買),明明歐洲咁深厚文化背景。
有朋友叫我去下寫下,但我有錢都唔想花喺歐洲
weekend放假更新較慢請見諒
早排有好多冰島遊記架
都幾ok

多謝

但其實我好鍾意香港山水,去得其他地方多越鍾意香港

估唔估到邊到?

紅字,我想講我到而家無乜點搵到值得睇嘅歐洲遊記 見親人寫嘅都係食同景點多(日韓台就食玩買),明明歐洲咁深厚文化背景。
有朋友叫我去下寫下,但我有錢都唔想花喺歐洲

好靚呀,真係唔知
歐洲有好多建築物係好靚,但遊客當係checkpoint係咁影係咁影,唔了解背後既歷史

我返份工無得太自由想玩就玩,屋企都唔可以話走就走左去,但其實個心好嚮往四處遊歷既生活
南生圍?
早排有好多冰島遊記架
都幾ok

咁我留意下

我其實係想講facebook page

好靚呀,真係唔知
歐洲有好多建築物係好靚,但遊客當係checkpoint係咁影係咁影,唔了解背後既歷史

我返份工無得太自由想玩就玩,屋企都唔可以話走就走左去,但其實個心好嚮往四處遊歷既生活

正是

濕地公園
南生圍?

濕地公園
南生圍?

濕地公園

見到間屋覺得係,但又好似冇咁靚
返到Jolfa會合返屋企人就起程返Tabriz。呢程車我無柒瞓,因為返到Tabriz我就要走,所以把握時間同Meysam傾多陣計。

「你尋日問我點解會想跟你地去露營,因為我無試過一家人去露營,我好羨慕你屋企有呢啲家庭活動。你覺得同屋企人一齊好悶,我對上一次全家人一齊食飯已經係十幾年前,仲要以後都唔會再有機會,所以我好羨慕。或者我係偷緊你啲家庭溫暖掛哈哈。」

「我仲羨慕你,你可以去邊都得。我好想走,我好討厭伊朗。我唔想當兵,我剩係想踩單車。」

「雖然我比你好彩出生喺一個發達啲嘅國家,多啲機會出國,但唔係人人都有咁嘅機會。有啲小朋友一出世就要同其他人鬥,咩叫童年?成世人就要行一條人地要佢行嘅路。唔好以為個個香港人都似我咁,我係香港都係異類嚟,以後點樣我都唔知,可能過幾年我又係行返一條人地要我行嘅路。」

後來Meysam嘗試申請旅遊簽證去德國,但伊斯蘭國家申請歐美旅遊簽證真係好撚難。Meysam搵到個德國host幫佢寫紙,但當局唔信佢地真係朋友,就拒簽了。於是Meysam而家要繼續讀埋大學,跟住去當兵,然後… 我都唔知會點。

Bro, you’re not alone. 

因為我都唔知自己會點。

應該會再見
出發去Karaj,亦係伊朗行最後一站。

Karaj係Tehran附近一個大城市,係伊朗第四大城市。呢個城市唔係特別嘅旅遊熱點,我嚟呢到只係因為一個人。

仲記唔記得喺伊朗第一日幫我嗰位靚女姐姐Sanaz?

當日離開佢公司之前我地交換咗telegram(呀係囉唔知點解伊朗人興玩telegram)。之後每日都有聯絡,因為佢擔心我自己一個。Sanaz姐姐之前喺Esfahan讀大學,而家喺Tehran返工。佢問我住邊到,我懶得解釋couchsurfing就話住朋友屋企。佢知道後即刻話:咁你都嚟住我屋企啦!

姐姐send俾我張相,右二係姐姐

Sanaz姐姐咁好,又靚 ,所以我應承咗佢一定會去搵佢。但無奈地無任何計劃嘅我行程經常有變,Esfahan俾兩隻小魔鬼留得太耐,Shiraz慶祝埋又唔小心留耐咗,已經無去Yazd都無乜時間淨,結果Tabriz想留耐啲都唔得,最後滾水碌腳咁趕去姐姐到,仲要只係留到一日一夜。

隨意真係唔係一件好事。

由Shiraz去Tabriz係Shiraz->Tehran->Tabriz,
而家由Tabriz去Karaj係坐返Tabriz->Tehran程車中途落車。
sor9ry 講到1999

下晝開始坐車預計夜晚十點幾十一點到,點知delay到凌晨一點先落車。我都好唔好意思要人地等到我咁夜,一直喺巴士到text佢話唔好意思我可以坐的士去。但姐姐堅持要嚟接我,因為第一咁夜佢唔可能俾我自己一個,第二佢地住得有啲偏僻。當時條街一個人都無,佢地話到咗但我搵極都唔見,好驚係自己落錯車。揹住個大背囊上落天橋去搵佢地,又攰又驚俾人打劫。

無諗到係佢爸爸揸車帶佢嚟接我,老人家咁夜都唔瞓嘅。

雖然我由姐姐嘅英文同佢嘅自拍都估到佢屋企係幾有錢,但當見到佢爸爸揸架靚車出嚟接我,然後住得偏僻係因為住獨立屋,都係嘩咗出嚟嘅。窮撚未見過世面係咁。

呢到只係客廳
好靚女
配埋腦魔icon真係特別正
去到姐姐屋企已經係凌晨兩點,我以為佢全家人為咗等我而未瞓,點知一路傾計睇電視佢地都好似亳無睡意。難為我勁攰勁想瞓但又唔好意思話瞓,因為我係第二日夜機離開伊朗,即係我只得不足廿四小時喺呢到 ,所以一直屌那媽頂硬上撐住。

姐姐有一個家姐一個細佬。爸爸係建築師,之前喺意大利做咗好多年嘢,所以佢地屋企非常西化,三姊弟都有意大利名同識意大利文。爸爸好鍾意古董,屋企周圍都係,佢尤其鍾意中國藝術品。

所以天有光 如來佛祖伙我靠岸

所以佢地好開心執我返嚟,因為當我係中國人。

當我解釋完香港同中國啲嘢,佢爸爸點點頭然後話

I like you. But I also like China. I like Chinese cultures!

ok

然後佢無啦啦講佢個仔,話佢個仔好好,問我有無興趣同佢做朋友。Sanaz姐姐話,佢爸爸好想三個仔女嫁/娶外國人,我立即耍手擰頭話我有男朋友喇咁樣。之後再講先知原來姐姐有個中國男性朋友成日嚟探佢地,屌睇個撚屌款仲唔係想追鳩我姐姐 ?姐姐講到春心蕩樣,話佢成日帶中國藝術品俾爸爸,又帶好多絲巾同畫俾兩個姐姐。姐姐仲特登拎咗張佢送嘅,外國人好撚鍾意嗰種將英文名譯做中文嘅字畫俾我睇。我忍唔住問佢有無相,一睇,我屌你老母,屌你老母!!

我接受唔到我嘅靚姐姐同咁嘅柒頭一齊。

Btw 真係好多中國人喺伊朗到做嘢,生意建築工程都有,肯定係為咗溝波斯妹。

Sanaz姐姐

Sanaz姐姐的姐姐 Sonia
南生圍?

濕地公園

見到間屋覺得係,但又好似冇咁靚

八月返嚟嗰陣去,香港成日藍天白雲好好
好靚女

又靚又有錢又好人
真正公主
配埋腦魔icon真係特別正

屌天有光漏咗加呢粒!!!
用留名功能劉鳴先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞