[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
真係好靚
有無人試過瞞著爹壽司店 同 尚品鐵板
上網睇好似好正 邊間性價比高啲
有無人試過瞞著爹壽司店 同 尚品鐵板
上網睇好似好正 邊間性價比高啲

屌 入錯post
想知如果得5日時間玩去邊好?

如果你喺Tehran落機咁Tehran行下都兩日,再加Esfahan吧,或者Mashhad二揀一
無時間落下面了。
屌,去到四點頂唔順投降要瞓。臨瞓前Sanaz姐姐問我有咩想食,我答咗魚。

而第二日佢地真係帶我去買魚。

呢個早餐有少少奢華

佢地話伊朗新年屋企會買條金魚,唔知咩習俗嚟

應該唔係叫魚塘,叫賣魚場?唔知叫咩,但咁嘅高溫下呢到根本係魚溫泉嚟,我好懷疑裡面啲魚死晒未。

Photogenic

佢地唔熱嘅咩赤腳行石地?

個價錢牌幾得意

純粹影下咁多旗

Sonia姐姐負責揸車,我覺得佢好型

你地估唔估到佢地幾大?

如果你喺Tehran落機咁Tehran行下都兩日,再加Esfahan吧,或者Mashhad二揀一
無時間落下面了。

我同另一個frd 9月到去10日到,有冇好介紹?睇過下tehran, kashan, isfahan, persepolis, shiraz. 咁熱有冇靚海灘消下暑。
兩條仔黎。

20:30 先落機,係咪唱唔到錢,咁夜一定要搭的士出返酒店?

無時間落下面了。

我同另一個frd 9月到去10日到,有冇好介紹?睇過下tehran, kashan, isfahan, persepolis, shiraz. 咁熱有冇靚海灘消下暑。
兩條仔黎。

20:30 先落機,係咪唱唔到錢,咁夜一定要搭的士出返酒店?

追咗post未?你講個幾個我都有去,我有提過我麻麻地Tehran嘅。遊客通常都鐵三角Tehran Esfahan Shiraz。時間少嘅話Kashan唔建議,不過佢喺Tehran同Esfahan中間,順便去埋都ok。Esfahan同Shiraz嘅話我鍾意Shiraz多啲。其他嘢成個post算講到好詳細了。

海灘無去幫你唔到,但聽聞夏天南部波斯灣嗰邊好熱。

我當年好似十二點幾先出機場,機場都仲有櫃位。
買完魚就返屋企倒數最後時光了。行李唔使執,因為根本無開過啲乜出嚟。媽媽整魚,兩個姐姐繼續逼我一齊同啲古董影相,頂。

客廳真係誇張

佢地逼我擺埋呢啲鳩pose

好彩張老虎皮假嘅只係毛公仔咁樣

兩個姐姐其實年紀都唔細,喺香港實俾人當老姑婆。但好幸運地佢地雙親咁西化,根本就唔急嫁走兩個女,只係好想佢地嫁俾外國人。爸爸做建築師搵錢好撚多,佢地兩姊妹返工都似係賺錢買花戴咁,見佢地Instagram,Sanaz姐姐就多係食好嘢,Sonia姐姐就日日飛車咁滯,間唔中仲多幾個靚女一齊開P咁。

爸爸真係好鍾意外國人,仲繼續問緊我有無興趣識佢個仔。如果我係仔你問我追唔追你個女我應該𦧲飯應,只係煩要邊個。

咋一聲嗰幾條魚就變成咁

其實味道唔差,只係我太鍾意蒸魚,同埋硬係覺得佢地係一早熱死喺魚溫泉到

呢餐就係我喺Karaj、姐姐屋企同伊朗最後一餐

食飽嗰下Sanaz姐姐問我可唔可以改遲張機票,我沉默咗 。嗰下覺得好唔好意思,佢咁期待我嚟,我竟然留得唔夠廿四個鐘俾佢,但佢地都對我咁好特登去買魚整魚咁。

我又真係打咗去問改遲要補幾錢。

但係改機票呢啲咁戲劇性咁貴嘅嘢點會發生喺我身上。

爸爸話唔緊要啦,你下次嚟要第一站嚟我地到,唔好最後一站先嚟喎!

到差唔多時間去機場時,媽媽俾咗盒嘢我

驚我夜啲肚餓

然後就坐的士返德黑蘭機場了。
伊朗篇就去到呢到,返香港嗰程喺北京留咗一日所以可能會再有少少後記。

打到「然後就坐的士返德黑蘭機場了。」呢句感覺都好唔真實,可能爛咗尾兩次無諗過今次真係完成,仲比自己想像中快。今次連登呢到無以前高登嗰邊反應咁好,希望只係你地懶得打字,其實都鍾意啦。
伊朗篇就去到呢到,返香港嗰程喺北京留咗一日所以可能會再有少少後記。

打到「然後就坐的士返德黑蘭機場了。」呢句感覺都好唔真實,可能爛咗尾兩次無諗過今次真係完成,仲比自己想像中快。今次連登呢到無以前高登嗰邊反應咁好,希望只係你地懶得打字,其實都鍾意啦。

黎緊仲會唔會有其他地方既遊記或者分享
真心覺得好好睇 ,好想follow埋你ig呀
遲下由頭睇一次先
好睇

多謝

黎緊仲會唔會有其他地方既遊記或者分享
真心覺得好好睇 ,好想follow埋你ig呀

連登嘅話短期內未必,一嚟其他地方講緊係兩年幾三年前,咁耐之前有啲尷尬 二嚟英國我無乜特別嘢連載。主力都會係Page同Instagram。

el.equilibrista
遲下由頭睇一次先

多謝
絲打ig同page係咩呀
絲打ig同page係咩呀

見到喇
絲打, 我今年5月會去, 但唸緊要帶咩衫
所以想問下你, 你係咪全程著過PAT PAT嘅衫?
同埋睇相你係咪有著LEGGING?無問題?
一路睇呢個遊記 一路令我查咗啲歷史(伊朗 波斯 亞美尼亞人etc)
雖然往後未必記得
我個一蚊呢
絲打, 我今年5月會去, 但唸緊要帶咩衫
所以想問下你, 你係咪全程著過PAT PAT嘅衫?
同埋睇相你係咪有著LEGGING?無問題?

係,上身衫好似浴袍咁長,下身係legging
我建議去到買
一路睇呢個遊記 一路令我查咗啲歷史(伊朗 波斯 亞美尼亞人etc)
雖然往後未必記得

我係去嗰陣每樣知少少,返到香港為咗要打返出嚟先去查歷史
我個一蚊呢

食咗錢,再入多個啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞