[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
諗住幾個月同FD去晒D伊斯蘭國家 多謝絲打分享
絲打, 我今年5月會去, 但唸緊要帶咩衫
所以想問下你, 你係咪全程著過PAT PAT嘅衫?
同埋睇相你係咪有著LEGGING?無問題?

係,上身衫好似浴袍咁長,下身係legging
我建議去到買

唔該絲打
我怕熱,著得legging就太好啦
上網d sources有d話有d又話唔得
絲打你嘅遊記好精彩
睇完了解左少少伊朗嘅文化,好正
諗住幾個月同FD去晒D伊斯蘭國家 多謝絲打分享

welcome 等你分享
絲打, 我今年5月會去, 但唸緊要帶咩衫
所以想問下你, 你係咪全程著過PAT PAT嘅衫?
同埋睇相你係咪有著LEGGING?無問題?

係,上身衫好似浴袍咁長,下身係legging
我建議去到買

唔該絲打
我怕熱,著得legging就太好啦
上網d sources有d話有d又話唔得

佢街邊好多衫賣
你唔怕核突執件袍同legging就得

我當時帶咗一套衫 喺嗰到買咗兩件
臨走捐晒
絲打你嘅遊記好精彩
睇完了解左少少伊朗嘅文化,好正

多謝 飲勝
後記
《我們都是造物者的光榮》

由伊朗返香港嗰程特登揀喺北京轉機留喺北京一日,去探一個喺尼泊爾旅行時識嘅北京哥哥。佢本身做編導,轉工之際去咗西藏同尼泊爾旅行。興趣依然都係電影,夢想係做到National Geographic嘅旅遊攝影師。

當時喺Chitwan National Park見到一對華人情侶,個男嘅同我講嘢先問我邊到人。傾落先知佢地就係上網夾人一齊去旅行。一堆人一齊拼車去西藏,去完西藏得返幾個想入埋尼泊爾,最後得返佢兩個嚟Chitwan睇動物。

呢位人兄揀得上網夾人一齊去旅行就肯定唔係獨行俠如我,於是就係咁問我旅行啲嘢。佢話自己成三十歲,今次先係佢第一次出國。見住當時嘅我先得二十一歲就自己去旅行好羨慕,覺得自己浪費咗好多時間。

離開尼泊爾之後一段時間都無聯絡,直至有一日佢send返嗰日喺Chitwan影嘅相俾我。
「這是你在奇特旺的照片。今天偶然看到的,之前忘記發給你了,邀請你這張照片加入我的旅行人物相冊《誰都是造物者的光榮》。」
雖然我唔信任何宗教,但若然呢個世界真係有造物者,咁希望當你正為自己比唔上人地而惆悵嘅時候,會諗起呢句說話-誰都是造物者的光榮。

佢話佢去完尼泊爾返到北京去咗一間國企做新聞,我就話我去完尼泊爾繼續打工儲錢去旅行,剛剛去完斯里蘭卡。
「如果可以的話在朋友圈多發點照片,雖然暫時沒機會去旅行,也想看看其他地方。有機會的話來北京,我帶你逛故宮,你可以講講你旅行的事我聽。」

我問佢點解會打繁體字?
「你不習慣看簡體字,我也正好可以練習繁體字,我覺得繁體字很美。」

於是今次順個便嚟咗北京。可惜飛機delay剩返半日時間去唔成故宮,佢帶咗我去行下798藝術園區同食咗個飯。

一見面佢就問我
「佔中是怎樣一回事?」
咁我大概講下雨革啲嘢
「這裡的人都被洗了腦,我還沒有。看你跟我文化差異這麼大,怎麼可能說成一類人?我知道我是困在這裡面的人,要靠你把外面的東西告訴我。」

唔少人以為我咁激進法西斯,唔會同中國人交朋友。只要佢尊重我嘅身份認同,認為我地係唔同國家嘅人,我當然可以同佢做朋友。每個國家的確係有好人壞人。雖然我見過好嘅中國人,有中國人朋友,但我唔會因為見過嘅某幾個好人而去忽視中國人侵害我地家園嘅事實。唔係歷史,係現在。港共政府咁樣摧毀我地香港嘅歷史、建築、文化、藝術、語言,要我接納同包容打我家劫我舍嘅人,係on9,係痴撚線。我裝門鎖唔係因為我憎屋外面嘅人,係因為我愛屋裡面嘅人。

有趣嘅係,呢幾個月做嘢見咁多華人,通常中國人聽到或者聽得出我母語唔係普通話都會問:你不是國內的吧?香港的嗎?(偶爾會問香港還是澳門,不過好少。)通常堆老香港華僑先會爭住認自己係中國人。

有時我都唔知我討厭中國人多啲定討厭呢啲人多啲。

當年北京已經係咁

應該唔少人聽過,中國有好多平酒店唔俾揸歡樂卡嘅人即係港澳撚住,要逼我地住貴嘢。

所以呢間嘢一見到張歡樂卡就話我唔可以喺到住,我無奈地話我住一晚㗎咋…佢見我揹住咁大個背囊又剩係住一晚咁,最後受唔住我咁可憐「好吧你一個小女生的…就一晚,明天就要走!」

入咗間畫廊

其實周邊都幾好行

酸奶,幾得意但覺得好飲

唔知點解會有個英國電話亭

真的完結了
真的完結了

我知只係你嘅開始

完喇
留名
樓主我終於有時間返黎同你推post
好唔捨得咁快睇晒成個遊記,好希望有時間可以用追故mode再睇多次!
好唔捨得咁快睇晒成個遊記,好希望有時間可以用追故mode再睇多次!

多謝阿妹
阿踩與你常在
真的完結了

我知只係你嘅開始

多謝阿妹
阿踩與你常在

我會留返日後參考
輕輕一推
見到樓主雖然係齋戒月去, 但好似係飲食上都冇遇到好大困難咁?
因為黎緊都打算係齋戒月先, 所以想問多D呢方面既野
見到樓主雖然係齋戒月去, 但好似係飲食上都冇遇到好大困難咁?

因為我couchsurfing同local一齊
佢哋食乜就跟住食

出街搵嘢食係有困難

佢哋食乜就跟住食

出街搵嘢食係有困難

覺得冇得係街搵好西食硬係爭d咁
咁交通方面會唔會有特別大困難?

佢哋食乜就跟住食

出街搵嘢食係有困難

覺得冇得係街搵好西食硬係爭d咁
咁交通方面會唔會有特別大困難?

Tehran有地鐵
Esfahan有巴士
Shiraz就泥鯭的多

我跟host玩 真係無點搭公共交通工具
追晒
嗰時喺facebook斷斷續續咁追,而家終於睇到結尾好有滿足感
追晒
嗰時喺facebook斷斷續續咁追,而家終於睇到結尾好有滿足感

最近寫緊盧森堡
絲打係唔係度 !?
急問!!!!!!
想問下簽證度我我玩CS
Who will be your host in iran 我點答
Individual?寫個host個名出黎?
Who will cover your expenses同address in I.R of iran你答左咩
求救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞