[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
LM
好似睇到一半無左

出咗三分二,之後工作上有啲問題爛咗尾
又出過
Anyway絲打好波 加油

從來都未出晒
舊年去完真係好撚正
係條街鳩行就會識到一打朋友

不過識唔到女

的確無咩女仔會喺街遊盪
支持嬌b
支持嬌b

原來你改咗名
push
之前試過跟單車團去伊朗
覺得伊朗真心幾靚同d人好nice
去完前大使館,Azin約我去睇話劇。佢有個朋友係導演,咁啱今日有作品公演。

睇地圖,由前大使館行去劇院唔係好遠,點知實際行咗成粒一個鐘,嗰日仲差唔多五十度。不過伊朗好乾,即使溫度上好熱加包住頭同手手腳腳,但都無香港夏天咁難受。

去到大約位置搵唔到劇院,問路路人又唔識英文。我打俾Azin,然後俾部電話路人聽,等佢地用波斯文溝通。呢個方法喺斯里蘭卡同伊朗用咗幾次都好成功。

幫我聽電話嘅係一個靚仔(其實伊朗周街都係靚仔靚女),佢聽完Azin講知道劇院喺邊,但唔識用英文教我行,於是佢走去問另一啲路人識唔識英文。其實當時我都話唔緊要,我可以自己再問人,但佢好堅持要幫到我。問咗幾個終於有個識,佢仲交代呢位人兄要帶到我去目的地。

第一次喺外地睇話劇。

伊朗人其實好好玩。個導演哥哥問我想唔想搵啲嘢玩,我話好。佢叫我企喺售票處,乜都唔使做,等啲觀眾主動同我講嘢。如果有人同我講嘢,就同佢講廣東話,睇下佢地有咩反應。

真係有幾個人走嚟同我講波斯文,我九唔搭八講啲廣東話,啲人呆咗嗰陣導演哥哥就會走過嚟話我地只係搵啲嘢玩 。然後啲觀眾會好開心咁同佢同我握手

三個鐘嘅話劇,唔識波斯文其實睇得好辛苦。不過中學時玩過drama,叫做識少少舞台製作,三個鐘內我就係留意住佢地啲佈景道具轉場等等。舞台效果好好睇,又係一套怪誕劇,令我對伊朗呢個地方越嚟越好奇,根本就好潮。

之前試過跟單車團去伊朗
覺得伊朗真心幾靚同d人好nice

請問係咩單車團?
廿六號出發,德黑蘭同卡山,咁啱就見到依個post!可惜時間受假期所限太短,一個月係咪足夠睇到好多嘢?有無跟人返屋企食飯?

Tehran同Kashan係我旅程入面最無野睇嘅城市

我最鍾意Shiraz
下次再去會去Mashhad同Yazd

我玩couchsurfing,唔止食,我瞓埋人地屋企

咁請問食除咗hummus之外仲有咩一定要試
廿六號出發,德黑蘭同卡山,咁啱就見到依個post!可惜時間受假期所限太短,一個月係咪足夠睇到好多嘢?有無跟人返屋企食飯?

Tehran同Kashan係我旅程入面最無野睇嘅城市

我最鍾意Shiraz
下次再去會去Mashhad同Yazd

我玩couchsurfing,唔止食,我瞓埋人地屋企

咁請問食除咗hummus之外仲有咩一定要試

我去嗰陣係齋戒月,無乜食到好野

印象最深刻係羊頭
第二日Azin有多個surfer嚟,一個定居紐西蘭的馬拉妹Arielle。佢係我第一個遇到嘅亞洲女仔backpacker。28歲,web development manager,去完伊朗就去英國working holiday。

因為馬來西亞都算係伊斯蘭國家,所以Arielle好清楚女人喺呢到要點著衫。我同佢講我平時著得好求其,就咁T恤外套長褲。佢話唔係咁好,原來衫要過蘿友,有啲嚴嘅警察T恤都會捉。佢帶咗好多浴袍咁嘅長衫,借咗件我著,後來我去其他城市有買多件替換。

而家去旅行習慣都剩係帶兩套衫,一套瞓教一套出街,然後就去買啲當地人會著嘅衫。

除咗浴袍咁嘅長衫,仲買咗一條legging扮長褲著,反正衫可以遮住蘿友,著褲真係好熱。本身著波鞋去,見咁熱喺街邊買咗對婆仔鞋,但有時喺室外個地太熱,會速親腳板 。至於頭巾買咗起碼一打,可以日日戴唔同色。
無記錯,浴袍咁嘅長衫,頹嘅先廿幾蚊,買件薄啲靚啲俾多一倍。頭巾最頹十蚊有交易,我最靚嗰兩條先五十蚊,質地同顏色係會差好遠。個人認為頭巾好適合帶俾女仔朋友做手信 ,當絲巾襯衫(有個男性朋友都要咗條,唔知佢要嚟做咩 )。
Sanaz姐姐提過一定要試伊朗啲cookies & pastries。所以出街行嗰陣特登搵下餅店。

舖面嘅伊朗哥哥唔識英文,指手畫腳先買到一袋糖仔。見到啲pastry覺得好得意想買,問佢可唔可以剩係買一舊,佢唔收我錢請我食

我都係住果個地牢
Sanaz姐姐提過一定要試伊朗啲cookies & pastries。所以出街行嗰陣特登搵下餅店。

舖面嘅伊朗哥哥唔識英文,指手畫腳先買到一袋糖仔。見到啲pastry覺得好得意想買,問佢可唔可以剩係買一舊,佢唔收我錢請我食

啲糖好似幾正
同Arielle行到去市中心,迎面而嚟見到好多整容西,一眼就睇得出有整仲要整得好奇怪嗰種 。唔合乎比例嘅假鼻同埋無敵厚孖潤腸,好撚核突 。本身波斯人個輪廓好靚,見到佢地整成歐美人咁樣(又係歐美),簡直係暴殄天物。

德黑蘭地鐵站

夜晚,Azin帶咗個靚仔朋友Nima嚟。

對伊斯蘭國家情有獨鍾,好鍾意問每一個遇到嘅穆斯林,或者生活喺伊斯蘭國家嘅非穆斯林,點睇伊斯蘭教、點睇愛情、點睇婚姻。

Azin非常西化,開放、non religious non virgin、獨居、自己揸車,放佢喺香港佢都應該係最西化嗰堆。我好好奇佢呢個咁嘅女仔點樣喺封閉嘅伊朗生活,佢話德黑蘭越來越多女性自主(覺得呢個字被左膠濫用咗,但我諗唔到另一個更加適合嘅字),而首都德黑蘭更加係「去伊斯蘭化」得好快。真係,要去就快,唔好等下個禮拜。

Nima係一位醫生,好靚仔,多得個鷹勾鼻個樣似足Adrian Brody。同Azin相反佢非常傳統,言語之間亦透露佢覺得女仔係應該匿喺屋企。

講返下晝見到堆整容西。Azin同Nima話原來整容係伊朗潮流,有錢女指定動作一定整個Angelina Jolie咀,即係整得容嗰堆其實非富則貴。

Adrian Brody ,show緊佢腰間個紋身,細到似again b條蜥蜴
似蚯蚓多
Azin買返嚟俾我同Arielle食,話係傳統伊朗小食,伏已中。

佢兩個問我同Arielle飲唔飲酒。我呆一呆,問:伊斯蘭國家唔係禁酒咩?

Yes so we have to call the drink dealer.

Drug dealer我就聽過,呢鼠就因為禁酒而有drink dealer呢個字。

show緊佢另一個紋身

好可愛,無諗過喺個男人背脊見到小腳板
Azin買返嚟俾我同Arielle食,話係傳統伊朗小食,伏已中。

佢兩個問我同Arielle飲唔飲酒。我呆一呆,問:伊斯蘭國家唔係禁酒咩?

Yes so we have to call the drink dealer.

Drug dealer我就聽過,呢鼠就因為禁酒而有drink dealer呢個字。

show緊佢另一個紋身

好可愛,無諗過喺個男人背脊見到小腳板

真係好西化喎,喺異性朋友面前都低胸
Lm
ig有follow開你
伊朗好以好值得去
第一次入嚟
諗住都係之前啲伊朗post咁講下好人講下伊斯蘭教

估唔到伊朗都可以咁西化
諗番70年代佢又係阿拉伯國家中最西化嗰個
呢啲嘢真係一時一樣
留名
留鳴再跟進

不過唔好同一頁太多相/太大size

有些post咁樣會死app變左要避開果d頁數唔睇

明明地又唔明
咁即係我唔好一頁出文出咁多?

好似丹巴咁俾大家推下post就goodest

I come to push post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞