[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
之前高登爛咗尾沉咗底,搬返過嚟重新post過。
內容有少少改動。

是咁的,上上年2015年6月尾去咗伊朗一個月。
適逢伊斯蘭教齋戒月,對伊斯蘭文化有一個好好嘅體驗。

補返少少前言:

去伊朗之前,已經一個人去過尼泊爾、斯里蘭卡、土耳其(剩係伊斯坦堡,之後同當地朋友一齊去巴爾幹半島)。除咗尼泊爾,全部都係玩couchsurfing。所以唔係一嚟就一條友揀伊朗呢類冷門(而家都唔冷喇)嘅地方去,亦唔係一去伊朗就咁大膽玩couchsurfing

點解會揀伊朗?

首先係唔少前人去過後大讚,同伊朗以前喺大眾心目中嘅形象大相逕庭,令我非常好奇。

第二,雖然無信教,但幾鍾意去認識宗教文化。伊斯蘭近年最為爭議,去斯里蘭卡同土耳其時都認識唔少穆斯林,咁就諗不如去下伊斯蘭起源地認識下( 未去之前係咁以為,當然去到就知有分唔同教派之餘,唔同教派之間仲好大仇口)。

當時揀緊去伊朗定去蒙古好,比較緊機票同火車票時,見到以下呢張相。

The Atlas of Beauty一張喺伊朗Shiraz Nasir al-Mulk Mosque 拍攝嘅作品。

The Atlas of Beauty 係羅馬尼亞女攝影師 Mihaela Noroc嘅攝影計劃,走遍世界各地找尋各地的女性面孔。

睇到張相,亳不猶豫揀咗伊朗,即刻訂機票。

平時除非同人一齊去旅行,否則都幾乎零計劃,訂咗機票就走人,所以我連當時係齋戒月同咁熱嘅天氣都唔知。

零計劃有好有壞,都中過唔少伏,但我相信無計劃咁去感受生命帶俾你嘅驚喜(嚇),好有活著嘅感覺。當然唔係人人都鍾意,不過後生傻下老咗感覺人生不枉過。
伊朗非伊拉克,唔係打緊仗,境內無ISIS勢力。亦因教派唔同,伊朗嚴格嚟講都係ISIS眼中釘。伊朗唔係邪惡軸心,啲人好好。同埋經濟制裁都取消咗,伊朗再無以前咁封閉。

伊朗有落地簽證,不過得十五日。我打算去一個月,所以買咗機票第二日就去灣仔領事館做。

上網查有幾個地址,原來搬咗幾次,去錯兩個地址都錯,去到第三個地址先啱。

上網睇人話三個禮拜,但我好似兩個禮拜就拎得,太耐之前唔記得。仲有佢交表拎visa時間有唔同,當時我星期一至四上晝只可以交表,下晝只可以拎表。麻煩唔好問我簽證問題,上網查清楚比較好。

坐中國南方航空,$6400,30幾個鐘北京停一次烏魯木齊停一次。屌,去到北京,天氣太差delay又delay,最後去烏魯木齊班機無撚埋。成班中國佬大鬧機場,我樂得企喺後面食花生,係第一次覺得中國人大鬧係好事。

最後俾間賓館房你住敷衍下,話安排第二朝早機去烏魯木齊。第二朝又話未有要等電話,最後喺我沖完涼洗完頭個頭未乾咁仆返去機場,然後去烏魯木齊。題外話,同機見到有兩個中國妹去烏魯木齊轉機去巴基斯坦玩,當時心諗下次都可以考慮下,後來呢兩年巴基斯坦唔少恐怖襲擊,先擱置喇。

而家Qatar成日有特價,AirAsia又有機去,都唔需要再坐中國野了。
到咗德黑蘭機場,個機場乜都無,連電話卡都無,兌咗小小錢就搵車走。喺我認知入面,歐美對伊朗實施經濟制裁,伊朗反美,美國駐伊朗使館被廢,但我竟然要帶美金去兌伊朗Rials。

機場嘅人英文都好差,溝通有困難,問一個女職員邊到有電話卡買佢仲西我面然後叫我自己搵就走咗,當時心諗:又話伊朗人好好,好你老母。後來先發現呢個西女人係萬中無一嘅西伊朗人,之後遇到嘅伊朗人全部都好到不得了。

無網絡去開我第一個host嘅地址,唯有同的士司機講想去市中心,試咗幾個英文字去表達佢都唔明,然後我示意想買電話卡,做好多手勢佢都唔明,跟住佢遞自己部電話示意借俾我用。雖然嗰下好好笑,但佢真係好好人。

無計,最後佢問我係咪去酒店,我話係佢就好開心就開車。佢其他英文都唔識,但時不時擰轉頭望下我然後微笑。然後好柒咁發現上機前一早load咗個地址同電話,咁最後就去到個host到,未有門口入,司機就一直陪我等,等到host返到嚟佢先走。

伊朗第一個host,同我以往嘅host好唔同。Khayyam House只係提供一個地方俾五湖四海嘅旅行者,呢個地牢似足一間hostel。好多床好多單車,不過環境好污糟,所以有啲人寧願搭營都唔會瞓床,我無營,唯有瞓床。呢到所有旅行者自出自入,我去到嗰陣都係另一個旅行者開門俾我。當時裡面有四個德國人,一對兄妹一對情侶,都係電單車旅行者,而家喺德黑蘭等visa。佢地本來講緊德文,見到我就轉用英文一齊傾,不過佢地話題圍繞住簽證同過境等,所以我坐咗陣就出去行下。雖然只係晚上九點幾,但條街好似半夜咁。
求其瞓陣,天光就起身去搵電話卡。喺伊朗,包括遊客,總之係女人就要包頭,衫要遮patpat,除嘅手、腳面、塊面其他地方都要遮住。四十幾度,由頭包到落腳,熱到仆街。

聽講伊朗無可口可樂,而家已經有,連小朋友學英文都係學美式,甚至乎AV,佢地都係睇歐美。

其實頭幾日,我仲未知係齋戒月,仲以為太早起身,條街無乜舖頭開門。後來先知,原來齋戒月好多非虔誠教徒會去旅行避齋戒,又再之後發現,原來伊朗人好懶,就算平常日子,都係睇心情開舖,有時懶就唔做生意。

想搵路人問但無乜人識講英文。行行下有檔報紙檔有類似sim卡嘅嘢,可惜同報紙檔佬又係雞同鴨講,突然有個靚女行埋嚟問我需唔需要幫手。佢知道後就帶我帶去佢返工嘅office,話有Wi-Fi同可以幫我搵電話卡。

原來靚女姐姐喺一間旅行社返工。見到旅行社個招牌嗰下有啲戒心,以為佢會sell我啲咩。雖然話防人之心不可無,但入到去之後好慚愧。

首先靚女姐姐先係叫我可以放低頭巾,佢知我唔習慣 ,話呢到唔戴唔緊要。之後拎水同餅乾俾我,話知道我喺出面唔會有嘢食。嗰下我先知道,原來我揀咗個最淡季嘅時候嚟—最熱嘅月份同撞正齋戒月。

留名
留名

之前係高登睇過個開頭
男人洗唔洗帶頭布?
靚女姐姐然後託另一個靚女姐姐Sanaz照顧我。

伊朗幾乎只得波斯文,好少英文。佢地幫我買嘅電話卡我都唔識用,於是Sanaz姐姐寫咗一張英文說明書教我打長途同top-up。

Sanaz姐姐話齋戒月要到天黑先可以食嘢。呢個月份九點先天黑,就算天黑,都唔係好多餐廳會特登開得幾個鐘做生意,呢個時候嚟認真中伏。

喺街問路,會有啲姐姐二話不說拖住我隻手仔帶我行去。

會有人特登停車開窗同我講Jackie Chan Bruce Lee,然後再做幾下功夫。

天黑之後,搵咗間cafe用Wi-Fi同搵嘢食。

餐牌無英文,我問佢有無飯食。佢話有,點知嚟到變咗薯條。

醫完肚,上couchsurfing搵另一個host。

Khayyam House雖然理念好好,但覺得唔太唔適合自己。如果當Khayyam House係Khayyam House係hostel,今次係我第一次住hostel。有人覺得hostel會識到五湖四海嘅朋友,我自己就比較鍾意couchsurfing識當地人。

但喺首都德黑蘭,比我想像中難搵host。

可能係因為齋戒月好多人走咗,加上伊朗男女界線分明,所以無乜人應我?呢個問題我去到Shiraz先搵到答案。

碌咗好多頁send咗好多request,突然有個host秒回我。

仲係女仔!

仲話我可以立即過去!

我停一停睇返佢profile一個正皮都無,又咁熱情會唔會伏呢?

當下直覺覺得佢應該係好人,又真係唔想留喺Khayyam House,咁就立即text佢話而家返去執嘢過嚟。
係高登睇過下你嘅po
唔記得你去邊
係高登睇過下你嘅po
唔記得你去邊

而家喺倫敦,工作穩定啲,的起心肝重新出過
男人洗唔洗帶頭布?

唔使
廿六號出發,德黑蘭同卡山,咁啱就見到依個post!可惜時間受假期所限太短,一個月係咪足夠睇到好多嘢?有無跟人返屋企食飯?
LM
好似睇到一半無左
又出過
Anyway絲打好波 加油
LM
識阿拉伯話 去伊朗有冇用
包住頭揹backpack好辛苦。企喺路邊等的士,突然有個人停車問我要去邊,睇完我個地址話好近,問駛唔駛車我過去。

我諗一諗見呢個時候條街仲好多人好多車,再睇一睇Google map又真係近,衡量完風險就上車。估唔到我第一次自己一個坐順風車(第一次係同一個意大利妹喺吉隆坡),就係夜晚12點嘅伊朗德黑蘭。

一上車我就開住Google Map睇住佢駕駛方向,一邊同text我host保持聯絡。個司機問我有無男朋友,我話我已經結咗婚,佢面口有少少變 ,然後就無出聲…直至到達。

落車,佢問我收錢

伊朗第二個host— Azin,24歲,讀緊Master of Clinical Psychology,獨居,自己揸車。

佢仲一口流利英文,平時兼職教英文,畢業後諗住去德國讀PhD。聽到呢到有啲驚訝,因為我心目中以為伊朗女性地位好低。聽Azin講原來而家伊朗大學分分鐘女多過男。

題外話,之後都識多幾位想去德國進修嘅伊朗朋友,喺伊朗學德文又好流行,估唔到德國同伊朗有個特別關係。

佢問我點解要離開前一個host,我好老實講style唔啱。佢聽完我形容,都覺得唔適合佢,我佢一樣鐘意1on1。然後我分享我做surfer嘅經驗,佢分享佢做host嘅經驗。原來佢account無正皮因為係新account嚟,佢舊account唔記得咗密碼。

Azin間屋
我地瞓埋同一張床,我第一次同外國人pillow talk。

我問佢伊朗人知唔知其他人點睇伊朗。佢話知道其他人都以為佢地係恐怖分子,係伊拉克。我同佢講我嚟之前,身邊好多人問我係咪去幫手打仗 ,佢大笑咗出嚟。

呢個都係寫呢篇遊記嘅最主要原因,令多啲人認識呢個國家。

我唔係好鐘意德黑蘭。德黑蘭景點有好多,不過人工味好重,建築又無乜美感。因為咁之後去每個城市都覺得靚。

只有一個地方我想去—Former US Embassy 前美國大使館。有無睇過《Argo》?

一直聽講伊朗好封閉,唔會見到美帝啲嘢,幾年前睇過本書話伊朗無可口可樂。可能真係太遲嚟喇,嚟到發現周街都係iPhone,我又飲咗好多可樂。感覺伊朗無咁神秘,有啲失望,唯有希望離開首都會唔同啲。

個大使館已廢(唔知而家解除經濟制裁後會唔會開返?),所以入唔到去入面睇,有啲on99咁圍住出面行。

館外塗鴉:

留鳴再跟進

不過唔好同一頁太多相/太大size

有些post咁樣會死app變左要避開果d頁數唔睇
舊年去完真係好撚正
係條街鳩行就會識到一打朋友

不過識唔到女
留鳴再跟進

不過唔好同一頁太多相/太大size

有些post咁樣會死app變左要避開果d頁數唔睇

明明地又唔明
咁即係我唔好一頁出文出咁多?
留名
廿六號出發,德黑蘭同卡山,咁啱就見到依個post!可惜時間受假期所限太短,一個月係咪足夠睇到好多嘢?有無跟人返屋企食飯?

Tehran同Kashan係我旅程入面最無野睇嘅城市

我最鍾意Shiraz
下次再去會去Mashhad同Yazd

我玩couchsurfing,唔止食,我瞓埋人地屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞