[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
第一次入嚟
諗住都係之前啲伊朗post咁講下好人講下伊斯蘭教

估唔到伊朗都可以咁西化
諗番70年代佢又係阿拉伯國家中最西化嗰個
呢啲嘢真係一時一樣

都真係想用唔同角度去寫,始終伊朗除咗好人仲有好多嘢

希望你會繼續睇,俾多啲feedback
第二日出發去Kashan。

烈日當空下由頭包到落腳再揹住個backpack行路搵車。截的士去巴士站,的士司機唔識英文,於是我打俾Azin等佢同司機講我要去邊。

雖然佢唔識英文,但經常擰轉面對我微微笑,無啦啦做手勢叫我打電話然後話friend,your friend。我打俾Azin,Azin話個司機想佢轉告我要小心電單車友搶嘢 。佢望住我講電話,知道Azin轉達咗,就好開心繼續開車。

去到巴士站,佢第一時間唔係收錢,而係即刻落車幫我揹backpack。我示意我可以自己揹然後遞錢俾佢,佢耍耍手指指老遠個巴士站,然後就好似爸爸帶住個囡咁帶我去搵車。好彩有佢,因為個巴士站亂到仆街之餘仲要全部都係波斯文,如果我自己咁樣揹住個backpack搵唔知要搵到幾時。

行咗陣搵到去Kashan嘅巴士,我拎咗堆Rials出嚟準備俾的士錢同買巴士飛,的士爸爸伸手問我拎堆錢。佢抽起幾張指指自己,再抽起幾張指指架巴士,以防人地收多我,仲向個司機同埋佢幾條靚交代好我要去邊 。伊朗啲長途巴士唔知點解,總會有兩三條靚負責收錢,同埋路途上陪司機吹水。

伊朗巴士都係我地巴嘅人

坐呢個位好驚飛出去

伊朗巴士會有個小食盒同嘢飲送
一鍵留名
好nice D人
有機會一定去
留名
三個鐘後終於到Kashan。

巴士埋站,肥叔叔司機叫我唔好落車住,全車都落晒得返我一個。做乜鼠?佢泊埋一邊,然後做手勢叫我打俾人。我host到咗同佢溝通完,我先知肥叔叔司機想確保我安全有人接先開車走。

伊朗第三個host Mohsen,19歲男仔,大學生,同屋企人住。我嚟之前佢提過佢屋企比較傳統,齋戒月係會fasting(禁食),令我有啲擔心。雖然唔使一齊禁,但都唔好意思人地捱緊餓我喺側邊食嘢。(守齋戒,天黑前飲水食嘢都唔得。)

同Azin完全相反,Mohsen一家係一個非常傳統嘅伊朗家庭。雖然係大學生,但Mohsen英文都係麻麻地,要一路拎住電話查字典同我傾計。

去到外地同人溝通,有時對方英文麻麻地,可能溝通會難咗但絕對唔係溝通唔到。加埋body language附助就明對方講乜,無話要知晒每粒字係咩。但Mohsen個人比較chur,好多時我講完一句野,佢聽唔明會叫我重複,咁我再講可能用字有唔同,佢會叫我講返原本個句,然後逐個字問我點解。但老實,有時未必講到返一模一樣嘅字,差唔多意思就講到,但佢會話:你啱啱唔係咁講。到我真係講到返原本啲字,我會發現有啲只係虛字,我同佢講其實呢啲字唔重要,但佢都要去查字典。咁樣溝通係幾攰,同埋可能因為佢學英文嘅方式,佢講英文非常死板,好似同教科書傾計。你又唔可以話佢講錯,但溝通唔應該係咁。不過,香港而家啲小朋友學英文咪又係學到咁。

Chia Seed,甜甜地幾好飲。

飯前小食,成碌青瓜生食。
開飯,最右係Mohsen

齋戒月係專食呢類嘢。

有肉有蔬菜撈埋一齊,仲要係撈咸乳酪。咸乳酪我喺伊斯坦堡食過,我自己唔鐘意。喺伊朗佢地會加好多落去撈飯食
追到live
留定名,plan 緊3月去
之前追過留名
想去伊朗好耐 有冇咩要注意
留名
留名
留名
留名 下次旅行去
點解可以咁nice
睇到肥叔叔個度覺得好感動
佢地建築點架?見啲相,個樓底好似好高咁
好正
之前追過留名
想去伊朗好耐 有冇咩要注意

咁問好難答喎

最重要唔好當人地好係老奉,正如couchsurfing唔好老奉當人屋企係免費住宿囉
點解可以咁nice

文字唔識講,放心會有大量相
伊朗好多的士佬都好仆街, 次撚次搭都要講價
live
點解可以咁nice

咦!啱啱喺隔離女權post quote咗你!
是否阿踩?
點解可以咁nice

咦!啱啱喺隔離女權post quote咗你!

咦係喎
事主都話係experiment,我覺得探索一個theory自然會有好多唔同階段,我都係由misogyny變到feminist
你個遊記好有深度
請問點搵啲人屋企住
正評 但希望多圖
請問點搵啲人屋企住

首先註冊個couchsurfing account先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞