[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
個個蕃茄我係土耳其都有食
食左咁耐香料野突然有個蕃茄蛋真係覺得好撚好味

蕃茄蛋真係好神奇嘅菜,簡單嘅材料,每個地方都整得好食

其實蕃茄蛋起源係邊到地方呢
點解好似全世界都會整黎食

可以

摩牙

唔想做回帶撚洗板,你想睇邊張相?

好奇想問下如果野餐果時急尿佢地會點解決
應該唔會就地去嫁河?

其實蕃茄蛋起源係邊到地方呢
點解好似全世界都會整黎食

講起蕃茄蛋,煮飯俾host首選,咩國家都買到
我喺伊朗整咗兩次,仲有薯仔炆雞翼

摩牙

唔想做回帶撚洗板,你想睇邊張相?

應該唔會就地去嫁河?

行開少少就去啦仲行咁遠搵河
應該唔會就地去嫁河?

咁你認為伊朗衛生情況點?
好好睇啊
我好鍾意去旅行既時候去下歷史景點了解下
但係同行既朋友一定會話我on9
好羨慕絲打你 我將來有機會一定會好似你咁出走下
加油
追到live
應該唔會就地去嫁河?

咁你認為伊朗衛生情況點?

其實我有影啲街景你都睇到,我覺得Esfahan最乾淨,其他正正常常無乜特別,街邊嘢食都無烏蠅嬲。

唯獨一次,前面有張相有堆瓜,我喺嗰堆瓜附近去咗個公廁,入面好污糟,同中國啲落後地方差唔多

臨走前,佢突然好認真咁講:You said I am weird. I said I am fun. I am happy.

我都未反應得切,佢仲講 I have something for you.

然後俾咗粒波子我。

It was my treasure in my childhood. I now give it to you.

由嗰日開始一直隨身帶住嗰粒波子,試過有次跌咗出嚟,俾個朋友問我帶粒波子喺身做乜?想提醒自己要一直奇奇怪怪。

You said I am weird. I said I am fun. I am happy.

後來喺英國唔見咗。

好有電影感 個心戚左一下

係咪講呢段?

我發現粒波子唔見咗之後唔開心咗好耐
好好睇啊
我好鍾意去旅行既時候去下歷史景點了解下
但係同行既朋友一定會話我on9
好羨慕絲打你 我將來有機會一定會好似你咁出走下
加油

唔重視歷史嘅人先係on9

憂鬱的Meysam

食飽收營上車出發,下一個目的地係Jolfa嘅最邊邊,亦係伊朗最邊邊。

河對面就係Azerbaijan

發現上篇文串錯,Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan Azerbaijan罰抄返十次。

唔知點解會特登嚟呢到呢,除咗隔條河係Azerbaijan之外就無特別 ,景色又唔係怡人。大家飲下茶傾下計,望下條啡色嘅河 ,然後又移動喇。

去到Jolfa已經天黑。Roosha Bazaar係Jolfa市內唯一Bazaar,如Meysam所言,媽媽嬸嬸即刻拉住兩個老公去行Bazaar,我同Meysam提議我地兩個人自己行下,叫小Mina乖乖地跟住屋企人。

Meysam嗰下就好似俾女朋友逼入Bra舖嘅男人咁,雖然萬般不情願,但都係跟住我行。

「唉見係你咋,平時佢地入去呢個地獄,我都只會係坐喺河邊發呆,等到佢地鳩行完嚟執返我,再on99去搭營。」

把口就咁講,但同我一路行一路傾計其實佢都幾開心。果然過無一陣佢就話

It's good to have you here. I don't feel that bad.

啲風景真係好靚
繼續留名支持樓主
全日個頭都好痛,於是叫Meysam帶我搵藥房買啲藥。藥房個人唔識英文,講paracetamol唔明,用埋google translate都唔明。最後好似白痴咁係咁指住自己個頭話痛 ,佢先俾咗啲藥我。

出咗藥房,有幾個MK仔行過對住我講Chin, Chin, Chin,Chin Chang Chin Chang 。我未反應得切,Meysam就話唔好理佢地 ,佢地好撚煩,見親外國人就係咁。

佢地嗌Chin即係Chinese,Chini好似係China,Chin Chang Chin Chang就係笑鳩普通話,好似啲人講寵寵寵笑韓國人咁。

我同Meysam講:等等,教我講句波斯文粗口。然後我擰轉面嗌住佢地 Hey!
向住佢地大嗌 You fucking idiot! I am not Chinese. (加返句波斯文粗口)然後向佢地舉中指。

見到佢地呆咗我就同Meysam講得喇走得喇。

Meysam都呆咗。「你係我第一個外國朋友會咁樣做。」

之後佢講咗一句我當時覺得好驚訝嘅說話:抵佢地要一世困喺到,唔可以出去見呢個世界。

我當時覺得佢地就係因為無出過去先會做啲咁嘅行為,而我屌鳩返佢地純粹係過下口舌之癮。後來去到英國識到一啲好撚肉酸嘅香港人,去過一大堆國家就覺得自己識好多嘢高人一等。我先發現真係有人就算去過好多地方,視野同胸襟都無闊過,嗰下突然諗返Meysam講過嘅呢句說話。

有啲人成日話旅行有好多目的,認識自己、同自己對話,每趟旅程都重新認識自已,旅行就是不停學習成長老去死去投胎輪迴又出生成長老去死去。我覺得好矯情,旅行就旅行,唔需要過度美化自己做緊嘅事同吹噓自己嘅經歷。讀萬卷書不如行萬里路是對的,但如果旅行只係「跑景點」(中國人真係好興呢種方式),數住自己去咗好多個國家但又講唔到人地嘅文化,去過好靚嘅地方留低嘅只有好靚嘅相,個人根本無成熟過。

所以講自己嘅嘢其實唔係想人讚,只係想做個講故佬,希望講下故同時識到有心人可以令自己識到更多嘢。呢個亦係我鍾意喺新舊登出文嘅原因,唔少巴絲留言高質,以前個post好多巴打講伊斯蘭同中東知識,我真係學到嘢。

講到好遠添。

求其泊喺馬路邊就開始搭營,好嘅係附近有個公廁

天光就拆了

啲風景真係好靚
繼續留名支持樓主

啡色河都靚咩
啲風景真係好靚
繼續留名支持樓主

多謝你成日幫我推文
拆完營後,媽媽同嬸嬸話要再戰Bazaar 。其實個Bazaar唔係好多,唔知有咩咁好行。爸爸就帶咗我同Meysam去附近睇一個世界文化遺產。

有留心嘅讀者應該記得,我喺Esfahan去過一個叫Little Jolfa嘅亞美利亞人聚區,當時話之後會去一個城市Jolfa。由於亞美利亞國教係基督教,所以Little Jolfa建築同伊朗唔一樣。嚟到大Jolfa,呢個城市都一樣係亞美利亞人區,建築一樣唔似伊朗。

目的地Saint Stepanos Monastery,世界文化遺產之一,官方名稱係 The Armenian Monastic Ensemble in Iran,係一個基督教修道院嚟。

左邊個細路幾似Armenian

Esfahan Little Jolfa裡面個教堂

Meysam and papa

今日天氣好好

呢到亞美利亞區,個小朋友應該真係Armenian嚟
係有幾分似mkhitaryan嘅

呢到亞美利亞區,個小朋友應該真係Armenian嚟
係有幾分似mkhitaryan嘅

左邊有人咩
呼,一口氣追到黎Live
留低個正皮先

上年新年至從同屋企人跟團去咗土耳其之後
發現自己真係好鍾意去其他文化嘅國家旅行
除咗想了解人地嘅生活以外
好鍾意外國嘅自然風景
仲有同唔同國家嘅人交流
黎緊今年DSE打算一個人去Backpacking+CouchSurfing Grad Trip
但知道自己身體比較差好容易病
都有啲驚
而且知道去過伊朗再申請美國Visa會有問題
所以宜家好掙扎
應該係先去美國見識(享受為主)
定係去伊朗探索(個人興趣同好奇)
兩個地方都好想去,尤其知道伊朗係咁變
好想趁宜家可以快啲去睇下

利申:自己翻廚房儲旅費,非伸手黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞