[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
Off topic少少
其實從來唔覺得樓主有吹奏伊斯蘭國家/伊朗

張翠容呢啲左膠記者嗰啲先叫吹奏
講到恐怖分子好慘好有苦衷咁

我諗大家指嘅伊朗人好人=好客
係當地特色
正如香港人西面 係咪等如香港人涼薄你死你事?
支那都有好人=支那係個好國家?

我諗對樓主嚟講,佢只係喺post開心share下一啲佢覺得開心或者滿意嘅經歷,唔需要即刻上綱上線點點點

利申:覺得伊斯蘭教教義好有問題,亦都覺得ISIS係班必須徹底剷除嘅邪惡分子

特別認同第三段同個利申

多謝巴打支持
講得媽媽要捍衛囡囡唔需要戴頭巾,當然我都唔使。一入屋媽媽仲即刻叫我除衫,鐘意仲可以立即換埋短褲。

午餐,又係一patpat同咸乳酪

午餐後出去市中心行下。

Esfahan有幾條好出名嘅橋。無奈呢個時候嘅伊朗熱到條河得好少水。我只係去咗一條,Siosepol Bridge。

你睇下少到
姐姐Pari、弟弟Puoya

肥仔攝鏡

唔影少得可憐嘅水都ok嘅

陰公睇返無水嗰面
Esfahan靚Tehran好多,我覺得德黑蘭好污糟。

呢兩姊弟好可愛。

弟弟Puoya雖然人仔細細但超級gentlemen,行路永遠殿後,上車落車會幫我開車門。就算一句英文都唔識都會係咁留意住我,見我有咩需要會快過我伸手去拎。但係呢個肥仔真係好懶,呢個時候放緊暑假,每日掛住打xbox,每次開口嗌媽咪就係要食嘢 。媽媽叫佢試下同我講英文死都唔肯,只有一句就係我個名。佢嗌我一齊玩、一齊食嘢同其他唔同句子都只係嗌我個名配上唔同眼神 ,好過癮。

反而姐姐Pari好好學,返到屋企一有時間就拎英文書問我問題,一係就同我練習講英文。有時佢講錯我會叫佢試多次,佢會慢慢諗慢慢試,又會係咁問我去其他地方旅行嘅嘢。個人仲超級sweet,行路會拖住我手仔。

佢地呢家同Mohsen家一樣,夏天會瞓廳,所以俾咗弟弟間房我瞓。有涼沖,有床瞓,可以著短袖衫褲,日頭有得食嘢,無時無刻都可以食嘢… 好幸福!
齋戒月(Ramadan)日頭唔會有餐廳開,所以好多時上晝出去,晏晝返屋企食個lunch,下晝再出去。

今朝早有客到,媽媽嘅伯伯嬸嬸嚟探佢地。呢對伯伯嬸嬸係一對我見過最可愛嘅couple。79歲嘅伯伯之前係會計師,喺英國住咗廿四年。嬸嬸係佢喺英國識嘅第二任老婆,又咁啱都係伊朗人,後來因為嬸嬸家人病重佢兩個先返伊朗。

伯伯好鐘意我,一因為佢喺英國見過好多香港人,本來就對香港有好感。二因為佢覺得我好有趣,人仔細細周圍走。伯伯好風趣幽默同浪漫,成八十歲人仲好有貨,教咗我好多英式談情嘅句子,不過都唔記得晒lu。

伯伯教Puoya彈給他

午餐
飯,薯仔,同似肉醬意粉嘅肉醬。

過咗中午再出去。

Esfahan啲街真係靚好多

伊朗提款機
高質分享
本身都有d想去伊朗
睇到樓主呢個Post更想去!
旅行團去伊朗差唔多2萬
樓主你大約用左幾錢度
我都認真回答你 我係英國讀書有兩個同學 都係伊朗穆斯林 好好人 好caring 但係傾落去 發覺好有問題
第一個 叫Huma 佢有四個老婆 我問佢 你最愛邊個 佢話 最愛第一個 所以為左佢 我娶多三個老婆為我生bb 佢唔洗生 為佢好

第二個 叫Hassan 有錢 伊朗人屌你老母仲過分 去英國狂溝女 之後飛撚左人地 我問佢 點解要咁做 佢話女人係男人ge 一項資產 有咩所謂

真人真事 講假pk死

我係男人聽到都火滾啦 係ge 你可能話 我極端,大佬 我最起碼唔會因為人地小恩小惠 就鼓吹人地幾咁好 人地背後幾心酸你知?

我去左好撚多穆斯林家庭探訪 去過伊朗 巴基斯坦 伊拉克
我可以同你講 佢地對你好 唔係佢哋好 而係人地d門面功夫做的好 但係內裡你會發覺好撚反智 陰暗 舉例 好多伊拉克同學 都係借留學之名 去英國瘋狂生仔 之後賴死唔走

尼個係我去中東 人地屋企 人地請我食飯 我都義務教左人地英文同數學 但係佢有8個仔2個女 個兩個女瘦到...唔比同我地食飯 你身為一個女仔 鼓吹人地幾好 係咪有d片面?

今次講完唔會再回應 你自己思考

如果有心討論,希望唔好拋低一句 今次講完唔會再回應 你自己思考

你可以話我出個post鼓吹人去不負責任,我仆街,又得。我又可以屌返你做咩唔去背包客棧逐個屌,上facebook逐個屌,又得。

你可以話我咁啱見到嘅都係好人,所以我sample size細唔作準。我都可以話你見嘅都係仆街,sample size細唔作準。咁樣拗係無意思,無人認識全個國家嘅人。我大可以屌你未睇晒我所有野話小恩小惠,你大可以屌我未見識晒所有中東國家。

我想講就係,我無鼓吹人地去。我純粹寫返自己嘅經歷。我之後有啲經歷係令我覺得喺伊朗做女人好慘。我未講啫,唔使咁快代表我囉。屌你老味,講咗幾日嘅野就話我片面。

btw 你所講拜訪嘅全部都喺英國境內嘅穆斯林家庭?你會唔會覺得咁樣有前設,其實唔中立?

好 英國穆斯林 我見過 中東我去過
屌 我去中東打過井 見過最貧窮ge穆斯林
你去果度完全係富裕家庭 如果你有心 唔該去最窮ge地方睇睇 邊度最窮? 我個人認為 係德黑蘭以外 全部都窮 南部我都去過
你咁樣令我想起 美國諷刺北韓套電影 見到人地對你好 你就覺得好 金正恩食得飽 就係全部地區無饑荒
仲有 睇過伊朗式分居未?
我仲要係伊朗封鎖波斯灣果陣時去
你咁都令我想到 tvb果套垃圾 咩 走過烽火大地
真正去過戰區ge人 真係睇到得淡笑
立申 後悔去左伊朗 而家返英國 去美國好撚麻煩

其實樓主都係分享下所見所聞姐
我知你係去過好多地方見過好多野
你咁樣追擊同d廢老話後生打仗食樹皮有咩分別

屌你老母 我都話 唔講lo 係樓主叫我討論jawo
好 我收皮ok?
留名 plan緊下年去
留名

屌你老母 我都話 唔講lo 係樓主叫我討論jawo
好 我收皮ok?

我喺伊朗留咗50日,除咗三日喺德黑蘭,其餘時間都喺閣下所講嘅窮地區,除咗頭尾兩日有啲唔好嘅經驗,其餘全部時間都遇到好多好好嘅人,我就踩單車嘅,踩踩吓有人停低送餅送生果有,問我上唔上車有,帶我返屋企留宿有,講唔講得自己意見呀?
係咪因爲無人出街所以條街咁乾淨
邊度都有罵戰
上次高登好似係鬧Couchsurfing?

Anyway支持介紹伊朗
究竟你幾多歲, I MEAN 你既經歷咁多又咁廣仲要係LONDON做野, 唔多似廿幾歲岩岩出黎社會
然後BASE ON 呢D INFORMATION 點解你去親TRIP都好似搞到好窮遊咁既? 唔住好D食好D 住個D地方又污糟又呢樣個樣你都肯 仲唔會考慮治安, 加上你仲要係女性, 隨便坐車/ 隨便信人...唔怕架咩
留名
人稱「半個天下」,世界文化遺產—伊瑪目廣場 Imam Square/ Naghsh-e Jahan Square,世界第二大廣場,僅次於北京天安門廣場。

廣場嘅南面—The Shah Mosque、西面—Ali Qapu Palace、東面—Sheikh Lotf Allah Mosque、北面—Isfahan Grand Bazaar

就係晌鼠買咗兩條最靚嘅頭巾。高質絲巾,$50條。
手機相質素差請見諒

第二日午餐。伊朗食到嘅飯都好乾,加埋無汁嘅餸有啲難啃,不過檸檬汁好好飲

市中心街景

我老公紅到去伊朗
本身都有d想去伊朗
睇到樓主呢個Post更想去!

每人經歷不同,請自行衡量風險
尤其前面有位巴打有不快經歷可作參考
旅行團去伊朗差唔多2萬
樓主你大約用左幾錢度

一萬左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞