[搬返過嚟] 撞正伊斯蘭齋戒月去伊朗couchsurfing

509 回覆
166 Like 3 Dislike
btw好多靚仔
你唔係爛咗尾喇咩.
1年前你話唔會爛尾, 1年後你POST過o黎繼續爛尾

係呀 對唔住 食言 之前工作問題 爛咗尾個post沉底

不如我地重頭嚟過?
絲打寫得好好睇呀

可能係毒撚性格既關係,去旅行既時候有當地人好熱情咁幫你,自己都覺得唔好意思 住host family可能仲會諗唔到話題講唔知點咁

所以都係一個人住hostel岩自己多d

我有個毒撚朋友 旅行家嚟

其實出到外國無識嘅人反而會大膽講嘢咗
你都得

不過最重要自己舒服 唔使逼自己social
去旅行去到返工咁無意思
第100個正皮
見到樓主你既遊記,覺得好特別同好吸引!

多謝你鍾意
高質post 追左成晚
絲打好勇敢 周街跟人都敢
如果我去應該都係跟團
而且我係中學雞冇錢去 要大個先得 可以到時都變哂

原來你唔太鍾意人地話你勇敢 唔好意思

多謝你留意到!

世界每日都變
可能你見嘅比我更有趣
祝咁多位讀者身體健康 自由自我 香港獨立

講聲唔好意思
呢兩日做下義工幫手搞華埠新年event

會盡快歸位
落返Qur’an Gate,我同Ashkan講想做一樣嘢,但唔知得唔得,會唔會俾人鬧。佢聽完我講之後教咗我一個波斯文字「diwone」,解痴線。

「即係你。」

「不過,呢到係Shiraz,所以唔會有人話你。」

於是

附近有幾個野餐友同水煙友見到覺得好有趣,走埋嚟撩我地傾計。有個播緊音樂嘅行過仲同我跳咗兩part舞。

遊記寫到嘅呢一日,係伊朗同歐美就核武斡旋會談嘅最後一日。

本來打算今日離開Shiraz,但尋日Ashkan同奇怪仔叫我留多一日。佢地話如果今日達成共識有結果,會係歷史上好重要嘅一日。全國可能會大肆慶祝,因為呢個會談對伊朗人嚟講非常重要,係伊朗重見光明不再封閉嘅開始。

可能你話全國慶祝咁去邊到都有慶祝啦,但佢地話Shiraz呢個大城市慶祝一定更好玩 ,只僅次於Tehran。一聽到個玩字,我即刻投降啦 ,決定聽日再走。

於是今朝起身,佢兩條友對住個電腦留意住會談嘅進展。等等等等等到下晝終於有結果,當下Ashkan同奇怪仔電話立即響個不停,因為全伊朗不停轉發緊呢個好消息。網絡立即癱瘓,伊朗本來上網就慢到仆街,而家直程上唔到網。

去到夜晚搭車出市中心一齊慶祝,點知未入到市中心已經大塞車。Ashkan話伊朗人其中一種慶祝方式就係將啲車揸晒出街 。伊朗亦真係好鬼多車,因為油價好低。喺架泥鯭的焗咗超過半個鐘,忍唔住落車行。

落車沿住Highway向住市中心方向行,沿途好多人同我講Welcome to Iran 、好開心咁同我(用日文)打招呼、同我握手,仲有人同我講多謝我同佢地一齊見證呢個日子

仆街多人到

呢晚係我去咁多次旅行最難忘嘅一晚。
行到前面先發現,原來係有堆人將堆車打橫泊塞住條highway,唔理後面塞到仆街,然後喺highway到跳舞 。無警察?有,警察就企喺路邊蹺起對手望住佢地。

我好驚訝,問Ashkan:咁都得?Ashkan話呢啲高興日子警察會當見唔到,等大家高高興興。

高興日子警察會當見唔到,等大家高高興興。係囉。

桂林夜市?

我見到咁大堆人喺到玩,當然想走埋去想玩埋一份,不過Ashkan拉住我。

「唔好埋去,我驚你俾人拉。」

「吓,外國人唔俾玩呀?你又話警察唔會理?」

「嗯,你係女人。」

聽佢講完我望一望周圍,發現一個女人都無。

「女人跳舞犯法?」

「全部人喺公眾地方跳舞都犯法,不過今日咁嘅日子,警察會當睇唔到,但係⋯女人都係唔得囉。」

伊朗與西方就核武問題談判超過十年,今日終於有初步協議。雖然未完全解決伊朗嘅經濟制裁,但對伊朗人嚟講,係重新返到世界舞台嘅第一步。尤其年輕人特別高興,對未來重新有希望。

但所謂嘅全國上下喜慶日子,即使身處Shiraz呢個大城市,亦只有男人可以參與,何其諷刺。
絲打好勇,我自己一個去東南亞都有d怕,你重要去中東。有冇諗住下次挑戰印度?
絲打好勇,我自己一個去東南亞都有d怕,你重要去中東。有冇諗住下次挑戰印度?

印度5 6年前同屋企人跟團去過
雖然係有興趣再去 去北印
不過有錢都係去其他國家先
留名

無興趣去伊朗, 但有興趣去以色列

同樓主一樣唔信教, 但對宗教好有興趣

希望今年去得成

但想請教下絲打點解決文字依個問題...

根本完全睇唔明, 拎埋書去睇都未必睇得明

仲要我去過誠品係無以色列既旅遊書
留名
絲打覺得如果自駕難唔難?路牌有冇英文?
睇你車程好似度度都好遠又偏僻咁

between,繼續支持
絲打覺得如果自駕難唔難?路牌有冇英文?
睇你車程好似度度都好遠又偏僻咁

between,繼續支持

同埋如果一男一女去cs易唔易?
高質留名
留名

無興趣去伊朗, 但有興趣去以色列

同樓主一樣唔信教, 但對宗教好有興趣

希望今年去得成

但想請教下絲打點解決文字依個問題...

根本完全睇唔明, 拎埋書去睇都未必睇得明

仲要我去過誠品係無以色列既旅遊書

lonely planet 有以色列呀 書店冇就上bookdepository 訂本返黎
終於追到live
你篇遊記好好睇 係真係會學到野

btw我agger女仔去真係會多啲人幫 上年一行三個女仔去德國去到邊啲人都問識唔識路
睇完好想去伊朗感受伊斯蘭文化

我都係
絲打可唔可以留低個telegram 或者 tg我
嚟緊諗住去 想問下你啲嘢

唔可以一齊玩,只可以企喺到望住班麻甩佬跳舞。我同Ashkan講,剩係得個睇字好慘。

「你等等。」佢走埋去堆人到,借咗支國旗俾我影相。

之後繼續沿住highway行,成條highway變咗廣場咁。

行咗一陣終於離開咗大塞車嗰個位,去到車行得返嘅地方。

「喂我諗到啲嘢玩 。」

「好,點玩?」

Ashkan截咗架車,同司機講完兩句就叫我一齊上車。

「吓去邊呀?」

「無目的地,坐一陣落車。」

我伸個頭出窗出面,啲路人見到我先係呆一呆,然後好開心好熱情咁同我揮手,仲叫埋側邊啲人一齊睇下呢條on9仔。

Hi 嬌嬌
坐咗一陣我地同司機講聲byebye就落車,然後Ashkan又載第二架。上車,又揮手,又落車又轉車。如是者重複兩三次,又周圍R水吹。

其中有架車,我一上佢就播Gangnam Style,然後個司機擰轉面同我講 hey this song is from your country。

街邊仲有人放煙花。

如是者玩到凌晨兩點先返去。

即使過咗年幾,而家諗返起,當晚好開心嘅感覺仲好深刻。

玩咗成晚一個外國人都見唔到,我就係唯一嘅外國人。走在路上好多人同我打招呼,中文日文韓文都有,聽得最多嗰句係Welcome to Iran,嗰下真係好似睇緊旅發局嘅片咁。伊朗人係非常真摯咁歡迎我嚟到佢地嘅國家。只可惜當中一個伊朗女人都無,唔通女人就唔係佢地國家一分子?諗到呢到其實唔係值得咁開心。

有啲仲話好開心同佢地見證今日。不過去到Tabriz就發現,其實唔係全部伊朗人都對今日咁興奮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞