【虐】我女朋友的名字叫做山村貞子(四)

1001 回覆
182 Like 7 Dislike
好彩遲入黎
點解咁多睇都係得咁少正皮

一來女性讀者極少
二來山村貞子太離地 唔係個個岩
不過我無介意過
長期有固定班底追就夠

一來女性讀者極少
不過我無介意過
長期有固定班底追就夠

貞子bb都唔係好離地姐
啲女咪又鐘意睇twilight
突然想象唔到想芬蘭之後嘅劇情係點快啲下更啦
放低左個正評

樓主而家唔係香港?

一來女性讀者極少
不過我無介意過
長期有固定班底追就夠

唔好忘記仲有一班人係睇紙言 同埋冇帳號既一群 我覺得實際上 有成千人追緊😉

一來女性讀者極少
不過我無介意過
長期有固定班底追就夠

女性讀者

一來女性讀者極少
不過我無介意過
長期有固定班底追就夠

唔好忘記仲有一班人係睇紙言 同埋冇帳號既一群 我覺得實際上 有成千人追緊😉

push
好少留言嘅讀者
晚上8點出文
晚上8點出文

BTW多左好多正皮
感謝

病好未啊
晚上8點出文

香港時區?
女性讀者
COMING~~~
貞子只剩下四天時間,要花兩天時間來搭飛機的話…那倒不如留在香港。

我坐在床上,一時不知道該如何是好。

治銘看見我急得一副焦頭爛額的樣子,於是坐到我的旁邊,目光落在我大腿上的手提電腦,問道:

「你諗住自由行?」

「係啊…不過D機票貴到好離譜…」

「有D八千蚊喎。」

「果D要轉機。」

這時,坐在床邊的貞子轉頭跟我說:

「香港に滞在していたとしても、あたしは幸せです。」

(不用去這麼遠的地方,我在香港也很高興的。)

我對上她的眼睛,頓了一頓,才說:

「あなたは日本に長く滞在していました、あなたを世界で最も美しい場所に連れて行きたいです。」

(你以前一直留在日本的一個小町裡面,沒有看過世界上最美的景色,所以我要帶你去看。)

「本当に遠くに行く必要はありません…」

(真的不用去這麼遠…)

「唔使勸佢啦,佢不嬲都咁固執架啦。」治銘插話道。

「そうそう、あなたをフィンランドに連れて行きます。」

(對啊,我一定會帶你到芬蘭去的。)

治銘之後說:

「不如問你阿媽借啦。」

「但係無啦啦要咁大筆錢…」

「同佢講明原因既話,我諗佢會借俾你既。」

「我試下啦。」

話音剛落,我拿起手提電話撥給母親,由於已經差不多凌晨二時,我撥了五通電話也沒有人接。

撥到第六通的時候,我母親終於接聽了電話。

「喂,阿媽?」我說。

「幾點啊依家…我聽朝仲要返工架…」我母親帶著幾分不快的抱怨道。

「我有重要事搵你。」我凝重地說。

聽到這樣說,她的語氣平和了不少,問道:

「咩事啊?」

我緩緩地說:

「我想借三萬蚊。」

「咩話?」

「我想問你借三萬蚊。」

「你要咁多錢做咩?」

「我要去旅行。」

她當下呼了一口氣,問道:

「你口中既『重要事』就係去旅行?」

「係。」

「你唔使返學咩?你去邊度旅行要咁多錢?」她不客氣的問道。

「我要去芬蘭。」

「你咁急做咩啊,畢業先去啦。」她沒好氣地說。

我停了一停,才說:

「我無時間啦。」

「咩無時間啊?你唔好嚇我喎。」

「總之我聽日就要去芬蘭!」

「你唔好好解釋清楚我係唔會借俾你。」

我們好一段時間沒有說話,但也沒有掛線,隨即陷入了僵持的氣氛當中。

貞子和治銘都默不作聲的看著我,臉上流露出了一種擔心的神情。

過了良久,我對著電話低聲地說:

「Shizuko佢無時間啦。」

「咩話?」

「Shizuko佢得返四日時間咋!我要帶佢去旅行!」

電話的另一頭剎那間靜了下來,一會兒之後,我母親控制不住顫抖的聲音,說:

「點解會咁架…」

我勉強抑制住傷痛的心情,說:

「我之後再慢慢同你解釋,總之我冇講大話,我要三萬蚊去旅行。」

「Shizuko係咪身體有事啊?醫生話醫唔到?有冇睇過其他醫生啊?」

「唔使驚架研仔,唔會有事架,我識D醫生朋友,我聽日就去搵佢地。」

我母親在自說自話,沒有答應我的要求。

正當我感到煩躁的時候,電話的另一頭變成了我父親的聲音,他一副平淡的語氣問道:

「你要幾多錢?」

我遲疑了一下,然後才回答:

「三萬蚊。」

「咁差館果邊點?你唔係保釋緊?」他帶點疑惑的問道。

我如實地回答:

「佢地無限制我出境,我下星期五先要報到,到時我已經返左香港。」

「你想我點樣俾果三萬蚊你?」他問道。

「我要用信用卡買機票。」

「咁我收線之後send我張信用卡資料俾你啦。」

「好。」我說。

他隨即掛上電話,不用多久我便收到他發過來的信用卡資料。
老豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞