(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
佢同柯家打交道,梗係從商啦
拔尖去邊讀都得啦
志志要走都食埋宛琳珊先
諗唔到會考出黎全部A ,點解仲要讀體育同教書🤔
掌握股市發展 世界盃歐聯冠軍 等資訊
發達係基本
沙士炒口罩 借錢買樓
沙士口罩無得輸,只要早幾個月入定貨就贏L 硬
今晚無?
應付完會考,接下來我還要為錢而煩惱,有些同學早在五月已經找到了兼職賺取外快,我已經很久沒有去打工賺錢,戶口的數字一直是負增長,現在是時候解決財赤問題。

我已經踏入了十七歲,比起早兩年有更加多的選擇,距離放榜還有兩個多月的時間,我到圖書館翻閱報章,打算尋找工作;可是到了六月,除了會考生和高考生外,還多了另一批放暑假的學生加入競爭,好工作近乎絕跡。

我看著求職版發呆,心想:「如果我係女,就可以落酒吧做拳手,最多畀啲麻甩佬抽下水啫;再唔係去啲展覽會做下show girl,同人影下相就可以賺快錢。」

正當我打算在茶記侍應和倉務員二擇其一的時候,一陣風吹來,報紙翻開到體育版。

我看到體育版的標題立時欣喜若狂,報紙的標題寫著2000年歐洲國家盃列強分析。

我是來自2016年的未來人,我一直有著以預知未來作為致富的打算,既然我有這得天獨厚的能力,我還這麼辛苦工作幹麼?我埋沒這技能不用,會遭天譴的。

一念及此,我把報紙放回報紙架上,走去警署找房侍農。

到了警署,我向當值的警員說:「阿SIR,我想搵房侍農啊!」

那名警員先是愕然,然後不屑道:「靚仔,你乜水啊?房侍農你叫架?要叫房SIR。」

「咦!阿志,你喺到做咩啊?」

我循聲一看,原來是水桂麗。

水桂麗向那名當值警員,道:「伙計,識得架。」

那名當值警員瞧見水桂麗與我相識,臉上盡是訝色。

水桂麗問道:「阿志,你為咗湯仲謀單案嚟啊?」

我道:「唔係,我有啲野搵房侍農傾啫。」

一說曹操,曹操便到,房侍農恰巧從樓梯走下來。

房侍農瞧見我,道:「咦!阿志,嚟搵我啊?」

「係啊!房…房幫辦,我有啲野想同你傾啊!」
房侍農搭著我的肩膊,道:「我地搵個地方,慢慢坐低傾。」

房侍農領我到了一間雜物房,我打量了四周一眼,問道:「乜無啲正常啲嘅地方傾計嘅咩?」

「你當我升咗做警司,有自己房咩?依到傾都一樣啫!」房侍農喜形於色,道:「喂,阿志,講個好消息過你聽喔!madam畀我嘅誠意打動,佢終於接受咗我嘅愛喇!我地兩個年紀都唔細,希望一兩年後可以拉埋天窗,madam屋企有啲家底,可能兩老未必會放心嫁個女畀我,不過我依家都叫做個幫辦仔,之後努力工作,儲兩年錢,應該畀得起首期嘅。」

房侍農滔滔不絕地訴說他的人生大計。

我待他說畢,才道:「見到你事業愛情兩得意,作為師兄嘅我都好高興,頭先你講到錢依個問題,咁啱我嚟搵你,就係有個發達大計要同你斟斟。」

房侍農聞言立時精神為之抖擻,道:「阿志,師父又報夢畀你聽?」

我點頭道:「嚟緊歐洲國家盃,師父佢老人家已經過咗料畀我,做人做狗就睇依鋪,但係有一個問題,我依家個本唔係好夠,你有無一百幾十個借住我先。」

房侍農苦笑道:「我有一百幾十個就娶咗madam啦!」

我再問道:「你有無啲相熟財仔,問佢地借住幾十個先啦!」

房侍農為難道:「我咁辛苦先還晒錢,唔想再行返條舊路啊!」

「怕咩啫!師父報夢,贏硬架!師父佢老人家幾時有水過我地先,上次曼聯都係補時反勝,照足師父個劇本做,你唔係信唔過師父啊?」

我拿出睡仙的「波神」招牌來強壓房侍農,房侍農道:「我唔係信唔過師父,師父啲料不嬲準到爆炸,之但係…」

我斷言道:「我知你對借錢有陰影,你怕又孭落一身街數,但係你之前未識我同師父喔嘛!你諗真啲,你都想快啲同madam結婚架!你贏咗依一筆,夠畀首期、裝潢有突啦!到時madam父母自然放心將個女交畀你啦!」

正當房侍農漸漸被我說服之際,大門呯一聲打開,水桂麗怒目而視瞪著我,道:「唔准借錢去賭!」
自己衰好喇
仲要導人升仙
成皇志黑化之路
今次大鳩志應該輸
改變左歷史
好學唔學
大鳩志真係無理由要房幫辦咁幫佢,賭到要借錢黎賭,點知一下改變左歷史,咪要又跳樓返去 1983
做咩突然間咁傻 唔諗下風險先
輸嫁,唔好呀
要賭外圍真係無計
但洗咩幾十萬
8串1 兩倍一關都256倍啦
買1萬都256萬
再推去買決賽波膽咪搞掂囉
啱呀,記得邊隊贏既淘汰賽推落去又夠穩陣
其實記得冠軍的話,搭飛機去賭合法波都仲得

如果連亞軍李軍都記得就不得了
係囉… 點解要一百幾十個先賭?又唔係一鋪過…
…講到咁,睇嚟大鳩志仆硬街
志哥食錯藥lol
咁又無可能記得晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞