(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
辛苦佢
要撳咁多下
誰說一定坐正

繼續留意
無錯
都可以咁講
第一部?

第一部結局係啟後作用大啲

會決定成皇志之後嘅路向
Thank
多謝關心
好想睇 沙士年代嘅劇情
我都係,沙士果期應該係主權移交後最死氣沉沉嘅時間
留名房睇房侍農食madam
志志應該響大學宿舍同布甸瘋狂做愛
第三部會唔會就係2008年香港人對中國人身分認同最高點開始滑落既事

春巴慢慢寫,最緊要keep住質素
富奸都係慢先磨到hxh咁好
這次我沒有拒絕房侍農的邀請,一同到了旺角的加洲紅。

在加洲紅離開時,已經是凌晨兩點。

我與布正麗一同前往先達,打算乘搭紅VAN回石梨。

布正麗笑道:「房侍農仲話自己唱功拍得住鶴佑,點知唱到走晒音,真係笑鬼死。」

我心不在焉應道:「係囉!笑死人喇!」

布正麗瞧向我,道:「成皇志,你係咪著意madam water頭先嘅說話?」

我苦笑地點了點頭。

剛才由三聖村搭的士到旺角途中,水桂麗提及那宗殺警三屍案:由於羅家環、鍾仔涉嫌與數字幫背後有利益勾當,警方初時懷疑數字幫賣兇殺人,找了湯仲謀協助調查。湯仲謀死口不認與此案有關,還找來了時間證人,證明當晚在卡啦OK消遣,可是買兇殺人,就算有不在場證據,也不能證明他與這案沒有關係。

警方繼續從多方面作出調查,在調查羅家環經常前往耍樂的熊貓酒店,其中一名妓女聲稱是疑兇凌霸的女友,她透露曾向疑兇凌霸透露曾經遭受羅家環與鍾仔的性虐待,凌霸聞言大怒,揚言要對付兩人。

這宗案件由黑幫仇殺突然變成情殺案,可是由於羅家環、鍾仔、凌霸三人經已斃命,警方的調查沒有進一步突破的情況下,只能就此作結。
布正麗道:「你覺得依件事關湯仲謀事?」

我點了點頭,道:「我覺得佢指示個殺手,殺死嗰兩個警察,不過我無證據。」

布正麗道:「湯仲謀就算走甩依單案,佢之後都有排煩,因為包海瑞遇襲,警方嚟緊會繼續整頓區內嘅治安,佢地數字幫會係首當其衝。」

「無錯。」

布正麗續道:「不過你都係小心啲好,佢份人好小器,未必就咁放過你。」

我點頭道:「妳都係,上次佢夠膽大街大巷捉妳,我拍佢會嚟多次。」

布正麗道:「上次因為羅家環喺到,幫佢頂住,依家羅家環都死咗,佢邊會仲咁大膽喔?」

我道:「都係小心啲好。」

這次殺警案讓我響起了很大的警號,湯仲謀居然能夠動用殺手去刺殺警察,事後還能夠想出置身事外的辦法。我只是一個無錢無權的普通中學生,就算有自強會和房侍農,亦難以與他對抗,難保有一天,他會按捺不住像對付兩個警察那樣去對付我或者我身邊的人。

以湯仲謀的性格,他不會就此罷休的,加上我一而再,再而三與他作對,我已經成了他的眼中釘,我和他只有一方倒下,才可以干休。

顧琛琛被他害死、他讓房侍農成為非禮案的嫌疑犯、楊鳳瑤差點被人強暴、阿興與自強會的夥伴遇襲、布甸幾乎被他的手下輪姦、我亦因為他進了醫院。

種種的新仇舊怨浮上心頭,如果他不死,他一定會繼續想方設法去謀害我或者我身邊的人,只有他死了,我才可以得到保障。

當我生出要殺死湯仲謀的念頭,我亦對自己有此想法感到震驚。從前我不是沒有恨不得某人快點死去的念頭,可是那都只是一時義憤;然而這次我是很冷靜去分析湯仲謀是有死的必要,如果他不死,我會很麻煩。

回到1998,經歷了這麼多,我已經不再是以前的那個我,為了自身的現實需要,那些道德與法規對我的束縛越來越低,只要能夠避免承擔法律的責任,就算是殺人,我也不會覺得是一件什麼大事。

現在的問題變成了如何合法殺死湯仲謀?

此時,我腦海浮現出房侍農一鎗擊斃凌霸的畫面。

沒錯,在香港只有警察才有合法殺人的權利,如果湯仲謀襲擊我,房侍農是有權力合法把他擊斃的。
有文
我都話我負碌打中囉
你仲想叫我再開多次槍?
叫布甸引佢去台灣,夾手夾腳殺咗佢跟住即刻返香港
慳返房幫辦粒子彈
佢老豆都好似有D權,要殺就殺晒佢全家啦
隊冧佢然後出公海扔佢條屍去餵魚啦
我開始黑化
早幾日開始睇 終於live左
知道春巴一定想屌我點解咁遲先睇
但睇在我今日就立即買翻本書份上
一定會原諒我既

春巴真係唔洗急寫作 最緊要係水準
如果作者文章無水準 出得快又點
咪又係垃圾
所以春巴唔好理人講咩
繼續你既步伐去寫
呢一個故真係佳作黎
唔好因爲一d人既意見而降低自己水準

加油春巴
有文,推
人愈大,的確愈容易黑化
布甸以身相許未
幾時食布甸?
唔通真係黑化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞