(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
新post 正評支持
返工前推一推
新 post 留名
屌你同班大陸人一樣
自己有問題就問人點解唔走
我們一行人走出了那荒廢的校舍,我感到全身乏力,暈眩的感覺比剛才更甚。

陳依官道:「仲有架的士未走啊!尚興國,你帶佢去醫院先啦!」

布正麗打開了的士的車門,司機看到我的狀況,愕然道:「嘩!佢做咩搞成咁啊!流咁多血容乜易會整污糟部車架?你地都係搭過第二架啦!」

布正麗扠著司機的脖子,怒道:「你快啲開車,車我地去醫院啊!如果佢有乜冬瓜豆腐連人帶車打爆你啊!整污糟你部車,最多畀多兩舊水你。」

十多人滿面怒容地瞪著司機,司機只好妥協,道:「咁你肯畀多兩舊水我,自然無問題啦!靚女,妳放手先,唔好咁勞氣。」

布正麗把我扶進了車廂,我想起了一些事情,道:「得一架車咁你地點啊?我驚湯仲謀改變主意,衝出嚟搵你地算帳。」

陳依官道:「布甸、楊鳳瑤,妳地同成皇志去醫院先啦!成皇志講得啱,此地不宜久留,我地依啲男丁依家跑落山,到咗大路再轉其他車去醫院。」

布正麗道:「成皇志,你放心啦!有陳依官睇住佢地,佢地會無事架!」

我吃力地點了點頭,楊鳳瑤道:「司機,仁濟醫院,快啊!」

的士啟程,向著仁濟醫院的方向駛去。

楊鳳瑤瞧見我的慘況,泫然欲泣道:「成皇志,早知我就報警,唔好搵陳依官啦!都係我累到你同布甸。」

我搖頭道:「唔係啊!今次妳做得好好,如果你搵警察,警察唔會快到過陳依官。」

布正麗擔心道:「成皇志,你傷成咁,抖下啦!好快到醫院架喇!」

可能失血過多,我的意識開始變得模糊,我要找些事情說說好讓自己清醒一點。

我道:「記唔記得上次8座,我地幾驚險啊!我差啲畀沈雲樂殺死,好彩布甸妳喺佢後面一刀劈落去,佢先殺我唔到咋!」

楊鳳瑤察覺到我不妥,她道:「上次咁危險,我地都可以過到嗰一關,今次都一樣,成皇志,你堅持住啊!」

我語無倫次道:「布正麗,妳成日都咁衝動,不過我之前欠妳嘅人情,今次當還番畀妳。」

布正麗道:「我同你嘅帳有排都計唔清,等你好番我地再計過喔。」

我的眼皮變得很沉重,我道:「我好凍…好攰,好想…瞓返覺。」

布正麗摟著我,拍打著我的臉道:「成皇志,你唔好瞓啊!」

楊鳳瑤催促道:「司機,點解仲未到醫院架?你開快啲啦!」

司機道:「開得好快架喇!再快,我地全部都要瞓醫院架。」

我感到一顆淚珠打在我的臉上,布正麗和楊鳳瑤的臉容變得模糊,最後我眼前的景象變得漆黑一片。

當我甦醒過來,已經是另一個一千年的開始——2000年1月1日早上

阿公阿婆收到醫院的電話時,都著實嚇了一跳。阿媽與他們一同到達醫院,那時我還是昏迷未醒,醫生對他們說我沒有生命危險,他們才鬆了一口氣。

他們擔心了一整晚,見我終於轉醒才鬆了一口氣。

阿媽問:「阿志,究竟發生咩事?醫生話你兩隻腳板都畀利器割傷?」

一直以來,我都沒有向他們提及關於湯仲謀的事情,連上次阿興與榮仔被湯仲謀的手下追打的事情我也沒有說,就是不想他們擔心,現在我又沒有能力突然間去編一個合情合理的故事蒙混過去,只好道:「媽,我好攰啊!我想瞓啊!有咩野遲啲再講啦!」

阿婆道:「咁我地走喇!聽日煲啲雞腳湯畀你補下。」

「哦!好啊!」

阿媽他們離開了不久,那名當初我誤以為是白無常的黎柱國醫生來巡房,他瞧見我,神色不善,搖了搖頭道:「點解又喺到見到你架?」

我聞言不禁吐了吐舌頭,自從回到了1998後,我也數不清來過這裡多少次了。

黎柱國查看我的病歷,他皺了皺眉頭,道:「你兩隻腳板都被利器割傷,究竟發生咩事啊?」

我面有難色,黎柱國搖頭嘆道:「身體髮膚受諸父母,你應該要好好愛惜自己身體先係,你受傷入醫院,一來令父母擔心,二來加重香港醫療體系嘅負荷,希望今次係最後一次喺到見你啦!」

我問道:「醫生咁我係咪好快可以踢波跑步啊?」

「你仲諗住踢波跑步啊?你要截肢架!」

我聞言大吃一驚,激動道:「要截肢?無理由架醫生!」

黎柱國臉上現出狡黠的笑容,道:「你知驚嘅咩?你今次好彩,差少少就割斷條動脈,如果傷口受到細菌感染,你真係要截肢嗱!」

我如釋重負地拍了拍心口,道:「嘩!醫生,你講笑搵第二樣喔!真係畀你嚇死啊!」

「你最少抖番一頭半個月,唔好做劇烈運動,游水、跑步、打波統統都唔可以,知唔知啊?」

「OK!」

黎柱國離開後不久,自強會的同伴來到醫院探我,由於人數眾多的關係,他們分開數批進來病房。

一批又一批進來,我向他們說我沒有大礙,要他們不用擔心。

陳依官道:「成皇志,依件事你打算點處理啊?」

我想了想,才道:「我覺得依件事,就算我地報警都未必有用,我受嘅傷係我自願行過去帶布甸走而做成嘅!」

陳依官點頭道:「有依個可能性,如果話佢擄拐布甸呢?」

「依層睇布甸意願。」

陳依官見我沉思,問道:「成皇志,你其實係咪有啲咩打算啊?」

「可以話有啲眉目咁啦!」

楊鳳瑤道:「陳依官,你畀成皇志抖下啦!依啲野等佢好番先再講啦!」

輪到飯桶武、矮仔文與萬季常進來,飯桶武一瞧見我,立時歌頌道:「會長,你今次真係好鬼型啊!…(下刪一千字)。」

矮仔文與萬季常都對飯桶武的頌辭點頭贊同。

雖然被別人讚賞是一件樂事,然而他們三人實在有點兒太過份,我道:「我有啲攰,想休息下。」

矮仔文道:「哦!會長,咁我地走先喇!」

三人轉身離開之際,我卻道:「等陣,你地三個係最後一批嚟探我嘅人?」

萬季常回頭,道:「係啊!咩事啊?會長。」

我聞言有點失望,道:「無哦!問下啫!」

布正麗沒有來探望我,我躺在這裡,都是因為救她,一念及此,我不禁感到失望及難過。

算了吧!我是自願救她的,又不是為了什麼報酬才救她?

就在此時,我一直期盼的布正麗終於出現在我的面前。

布正麗打量了我一眼,道:「醫生點講啊?」

「無乜大礙,佢話依排唔好做運動住。」

我瞧見她額上滲出一些汗珠,而且呼吸有些急促,她應該是趕過來的。

「咦!其他人呢?」

「佢地啱啱走咗。」

布正麗把手上的紅色塑膠湯壺放在茶几上,道:「你對腳傷咗,我煲咗啲花生雞腳湯畀你以形補形。」

布正麗乘了一碗給我,我嚐了一口,布正麗的廚藝挺不錯。

布正麗瞧了日曆一眼,道:「成皇志,新年快樂,希望你新嘅一年一切都順順利利。」

我笑了笑道:「歡迎妳嘅到另一個一千年嘅開始。」

她亦笑了笑道:「可惜你錯過咗由一個一千年橫跨到另一個一千年嘅歷史時刻。」

我搖了搖頭,道:「其實我之前經歷過,都無乜特別啫。」

布正麗訝道:「唔通你係宋朝人?咁你咪成千歲?」

「又或者我係回到過去,經歷咗兩次公元2000年嘅1月1日呢?」

布正麗噗哧一笑,道:「你講笑嗰樣都咁認真嘅?」

我笑了笑道:「咁都畀你識穿我講笑添。」

布正麗陪我說說笑笑,直到探病時間結束,她才離去。

布正麗離開後,我的心思便放在如何對湯仲謀作出反擊的一事上,這次他放過我們,並不代表他就此罷休。

轉眼已經係18年前嘅元旦
大家今朝返工搭車咩情況
push
屌你乜都大陸人唔洗講啦
唔係我乜都大陸人
係你要學大陸人
我都幫你唔到
屌佢老母
仆街大交合
等左一個半鐘車
過車仲因爲冧樹要行返轉頭半個鐘先到公司

路都未通就咪叫人返工啦
把口係你到 你話係乜就乜啦 影衰香港人
把口係你到 你中意繼續點講咪點講 影衰香港人
家住北香港, 出門見冇火車冇巴士食完早餐請假返屋企算
正評留名
返工係屯門公路塞到差d賴屎
屯門返黃竹坑真係慘過食屎
有得推好推
結局post了
推呀
push
push
Chapter 118 反擊

過了最後限期,湯仲謀還沒辦法把人交給羅家環,羅家環對此很憤怒,他怒道:「有無搞撚錯啊!畀咁多時間你,都搵唔到條友出嚟,你食屎大架?」

湯仲謀沉默不語,阿謹瞧了瞧湯仲謀,道:「羅SIR,唔駛咁燥嘅!不如咁喔!我叫
bo bo搵幾條大波索女服侍下你喔!」

羅家環冷笑一聲,拍打著阿謹的臉頰道:「不如叫埋你老母服侍我喔!你地依啲死龜公,除咗識食軟飯,仲識做啲咩架?」

對於羅家環不斷的出言侮辱,湯仲謀怒道:「阿SIR,我地係合作關係,唔係你啲下屬,你尊…」

羅家環聞言衝上前,一記膝撞擊在湯仲謀的小腹上,湯仲謀猝不及防下,吃了對方這一擊,痛得雙手抱腹。

「靚仔,邊個係莊?邊個係閒你都唔識分啊?你地依啲垃圾古惑仔,我當你地係狗嚟架咋!阿SIR唔LIKEY,可以拉晒你地返去,唔好以為你地可以同我地有平等嘅地位,我地唔搵你地,都可以搵真技安,如果我地搵真技安,你屎都無得食啊!咦!你嘅眼神咁唔友善,唔係想打我啊?我係差人,你打我即係襲警!我即場啪低你,最麻煩都係寫report咋!」

阿謹握著湯仲謀的肩膀示意他不要衝動,他打圓場道:「羅SIR,大家點講都係坐埋一條船,合作時間唔係好長,我地有啲野做得令你唔滿意嘅,咁我地咪改囉!」

「咁先係人話架嘛!今晚我六點收工,安排幾條囡沖乾淨涼等我。」

「阿SIR,你放心,包你滿意啊!」

湯仲謀狠狠證著遠去的羅家環,阿謹道:「算啦!阿湯,條差佬講得啱!你打佢嘅話,佢真係隨時啪低你架!其實你一早交布甸出嚟咪無事囉!」

湯仲謀激動道:「阿謹,依條友胃口越嚟越大,你以為今次我地滿足咗佢,佢會感激我地咩?佢頭先都講到明,當我地係佢隻狗咋!」

阿謹勸道:「阿湯,大事要緊啊!你忍下佢啦!」

湯仲謀聞言只是悶哼一聲。

器量狹小的羅家環對於受襲一事依然深深不忿,湯仲謀沒有抓住襲擊他的那個人,但他可以從那個叫楊鳳瑤的女學生下手,襲擊他的人一定與她有關,於是他要鍾仔去調查一下,當他查到是誰下手,才通知湯仲謀去捉人。
唔係話主角之後有個女咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞