(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
冇文都推
尋晚唔小心整到對腳
去咗洗傷口
洗住打字啦
春泥巴打冇印象咩?
Take care
落街著拖鞋
唔小心踢到掉咗嘅路牌
啲血流到成對拖鞋都係
嚇到我
咁嚴重 依家有無好返啲?
用左一日係紙言追到深深死左同靜宜一齊
好撚驚之後佢冇同靜宜一齊
留個名支持巴打!
係咪有得買書支持?
放心
真係冇一齊
屌你老母劇透
我唔撚再睇通知啦
打緊
第一頁有銷售地點

其實個故事未完
同邊個一齊都話唔埋
這邊廂鍾仔碰上了金碧韻而敗走,那邊廂羅家環同樣遇到麻煩,石梨村的區議員包海瑞突然聯同廿多人遊行到警署,投訴警方辦事不力,縱容黑社會危害居民,要求有關當局正視問題。

包海瑞把矛頭直指最近囂張跋扈的8座數字幫,自從朱斌仔與湯仲謀上位,再從真技安手上奪回地盤後,便在多方面積極擴展,儘管間中受到警方打壓,並無阻他們拓展勢力的野心,不斷招兵買馬,擴充很多黃賭毒的場所,讓石梨的治安日漸變差,很多居民深受其害。

鬼頭警司受壓,便將壓力轉移到羅家環和水桂麗身上,要求兩人短期內整頓該區的治安。

羅家環命令湯仲謀要在短期內收斂,可是湯仲謀並不想原定的計劃因為這樣而卻步不前,他居然鋌而走險,找人向包海瑞的辦事處淋紅油,並找人狠揍了包海瑞一頓,恐嚇他不要多管閒事。

這樣的做法,非但沒有讓包海瑞噤聲,反而讓他作出了更激烈的抗爭,他聯絡了各大傳媒開了記招交待遇襲的經過。

「各位,今次我遇襲一事,好明顯係針對我之前懇請警方出手整頓區內治安有關。我記得我細過嗰陣,父母喺街邊擺檔做小販維生,我地嘅生活過得好苦,唔係畀黑社會收陀地,就係有警察嚟收規,所以我從小就立志成為可以向普羅大眾發聲嘅議員,就算我今日遇襲,都唔會改變依個志向。」

包海瑞遇襲,為了立在道德高地上,區內的販民、獻世兩大政治陣營亦出來譴責,警方受壓,打擊8座數字幫的力量變得更大。

蛇果有關羅家環的報道亦在此時見街,鬼頭警司召了羅家環進房「照肺」,羅家環誓神劈願是報章對自己進行人格謀殺,他絕對沒有在上班時候召妓,更沒有接受黑社會提供的性賄賂。

鬼頭警司警告他與鍾仔很有可能要接受警方的內部調查。

面對如斯嚴峻的境況,如果有必要的話羅家環絕對會出賣湯仲謀自保。

羅家環從警司房間出來不久,便收到了湯仲謀的電話:「羅SIR,睇嚟今次你同我都好大鑊喎!」

羅家環怒道:「你仲好講,我今次畀你累死喇!明明叫咗你依排收斂下,你居然搵人打嗰個包海瑞,佢係議員嚟架!你有無腦架?」

「羅SIR,你怪我都無用架!依家最重要係諗辦法解決問題啊!我地出嚟傾下,睇下有咩辦法啦!」

湯仲謀約了他到荃灣船塢見面,羅家環要鍾仔與他一同前往。

鍾仔道:「羅SIR,今次真係畀湯仲謀依個仆街仔累死喇!你仲搵佢傾。」

羅家環道:「鍾仔,我依家最信就係你,鬼頭頭先同我講,我地隨時要接受內部調查,如果湯仲謀爆大鑊,我同你都玩完。」

「羅SIR,你嚟意思係要湯仲謀一個攬晒上身,佢會唔會咁好死啊?」

羅家環搖頭道:「佢唔會咁好死,但係只要佢死咗,咁就證明唔到我地同佢勾結喇!」

鍾仔愕然道:「羅SIR,殺人仲大鑊喎!有無咁嘅必要啊?」

羅家環激動道:「鍾仔,如果單野揚咗,我地玩完架喇!你唔係諗住我地仲有得當差啊?衰咗係要入赤柱坐架!有幾多人之前畀我地拉入去架?你唔係覺得我地入到去,可以平安無事啊?」

鍾仔顫聲道:「但係殺人始終…」

「鍾仔,我地係兵,佢係賊,我地殺佢,天公地道,依啲仆街平時做咁多衰野,我地咪當替天行道、為民除害囉!我地良心過意得去有餘啦!」

「但係我地用咩藉口甩身啊?」

「依層簡單啦!搶警鎗,我地多次警告無效,開鎗將佢擊斃,報告就咁寫啦!」

鍾仔還在猶豫,羅家環把鍾仔拉近自己,道:「鍾仔,我地無得揀架喇!依家一係佢死,一係我地攪住一齊死,你知唔知啊?」

鍾仔一臉驚愕地點頭。
兩天前,湯仲謀再次利用警方的掃蕩,把數字幫的資產作出轉移。

面對政黨及傳媒的聯合打擊,湯仲謀感覺到他與羅家環建基在利益上的聯盟,很快便會經不起考驗。

他很清楚羅家環的為人,絕不會把所有事情一個人扛上,甚至為了自己能夠脫身而把他出賣。

湯仲謀把事情全都對王公覆說了,王公覆亦覺得羅家環會出賣湯仲謀,甚至為了脫身而對湯仲謀不利。

湯仲謀是為花生幫做事,才遭遇這種禍事,加上王公覆對湯仲謀一直很憐愛,絕對不能讓湯仲謀出事。

要保住湯仲謀便要除掉那兩名警察,王公覆瞞著湯夫人,命凌霸出手。

凌霸得知要殺的人是兩名警察,他道:「王公,殺差佬好大罪架!」

「事成後,我畀百五萬你,過台灣避世。」

凌霸搖頭,舉起三隻手指道:「一口價三百萬。」

王公覆知道要把這事情做得乾淨俐落,除了凌霸外,再沒有別個合適的人選,他只好忍痛答應。

「我先畀一百萬,事成後再畀二百萬你。」

於是湯仲謀先致電給羅家環,相約對方晚上八時正在荃灣船塢見面,之後他便到了荃灣的加洲紅唱K,找來了一幫時間證人,為自己製造不在場證據。

凌霸一早便來到船塢,好計劃怎樣去殺死兩位持鎗的警員,準備妥當後,他便躲在一角,等待兩隻獵物前來。
出啦
btw海端真係明代第一奇人 睇佢上書屌嘉靖真係笑死 所以反映春巴應該定呢個議員係好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞