(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
湯仔咁易激咪有晒理由比志志隊冧佢
有文,好緊張
我不嬲都係到
我都由第一個post開始睇到而家,仔都生埋,account 都轉左3次喇,個名無啦啦比人用左
用咗3日追到live
就嚟睇到眼殘
Btw,好撚好睇,加油
我由高登追到黎連登,算唔算舊人?
收到風今晚有文
Sorry
你收錯風了

儘量隔日有
唔洗急,最緊要正。為好文等下都無所謂
無文都推 支持春巴
Agger
唔緊要, 我哋等得
冇文照推
穿越故睇過好多,暫時春巴呢套最好睇
令我好懷念返9幾年嘅香港
令我好懷念返中學嘅校園生活
如果我都可以穿越,重申開始就好
推推先
幾時先睇到成皇志做到PE老師呢
打緊
聽朝返工有文睇
農曆年假過去,我們再次回到校園,距離會考只剩下兩個月,老師們大都趕及進度,把要會考範圍的課程都教授了,開始與同學一同操練過去的會考試題;想繼續升學的同學,亦按照自己溫習的計劃,進行得如火如茶;有些現在才察覺會考將至的同學,亦積極去尋找坊間的補習名師指點迷津。

黎早強正是其中一位「臨急抱佛腳」的同學,他向我詢問那間補習社較好,有關這方面的問題我不太清楚,我建議他去找陳依官。他又告訴我,他、陸泳祥與林海原亦有重讀的打算;可是按照歷史,他們第二次會考的成績,就算三人相加也不超過十分,我要勸他們打消重讀中五這個念頭嗎?

我認真想了想,還是不了!首先,歷史並不一定重演,回到了1998,很多事情已經與原來不一樣,或者他們亦會得到不一樣的結果;其次,如果我對他們這樣說,他們必會相信我的說話,甚至以為我看扁他們。

這個時候,大部份中五學生都積極在自修室忙個天昏地暗,而我的腦袋思索著與會考完全無關的東西——如何合法讓湯仲謀離開這世界。
這天,我約了房侍農在café見面。

房侍農剛剛從泰國旅遊回來,他買了兩件T恤和一些零食作為我的手信。

看見房侍農一臉風騷,我笑道:「點啊!同madam去旅行,玩得開唔開心啊?」

房侍農聞言老臉一紅,道:「你講到好似淨係得我同madam兩個去咁,同行仲有其他朋友架!」

我揚了揚眉,道:「上次你去泰國,講到啲金魚缸好好玩架!今次有無去啊?」

房侍農急道:「痴線!我同madam一齊點會去啊?唔係…就算今次旅行得我一個,我都唔會去。阿志,我今次認真架!我真係想同madam結婚生仔,組織家庭,我修心養性架喇!」

「得得得,你放心,我都想你得到幸福,我唔會將你啲衰野同madam講架!係呢!你地去泰國玩咩啊?」

「都係玩下水上活動、食買玩咁囉!啊!仲有去拜下神,話晒我大步欖過,又升職加人工,本來諗住去搵活佛當面多謝佢老人家,但係佢老人家神龍見首不見尾,今次搵唔到佢。不過講到最應該多謝嘅就係師父,唔知點解我已經好耐無夢見師父,無得當面多謝佢。阿志,你話我係咪應該要做返啲咩野去多謝佢呢?」

我想了一想,才道:「師父…佢平時叫我地做人,有能力就應該去多啲幫助人,回饋返社會。」

房侍農點頭道:「嗯!咁我平時多啲買旗,同拖老人家過馬路啦!」

「仲有,佢仲話如果遇到啲不公平嘅事應該出聲,見到不公義嘅事應該挺身而出,遇到啲作奸犯科、傷天害理嘅人應該…殺!」
房侍農聞言瞧著我,道:「阿志,你嘅意思係…」

我猛一咬下,把心中的想法全都對房侍農說了。

房侍農聞言神情變得肅穆,他一臉認真地瞧著我道:「阿志,你依家係計劃緊殺人啊?謀殺係要坐成世架!我係差人嚟架!你居然同我講啲咁嘅野?」

我亦很認真道:「你同我講法律?湯仲謀做咗咁多衰野、害咗咁多人有無受到法律制裁啊?唔好唔記得佢差啲搞到你差人都無得做不特止,仲要坐監啊!嗰兩個差人,我地都知道係佢搵人殺,不過告佢唔入咋!點解法律制裁唔到佢,我地有能力替天行道嘅,就撓起雙手啊?如果繼續有人畀佢害,你就係姑息養奸嘅共犯!」

房侍農怒道:「你唔駛講依啲說話,我係執法者,唔係殺人犯,我唔會亂咁開鎗,法律亦都唔容許我咁做。」

我冷笑道:「咁你當時又開鎗打死凌霸,係唔係因為嗰個係madam?係咪因為打死凌霸你可以升職啊?唔,我明喇!今時唔同往日,你依家唔係以前嘅房侍農,你係幫辦嚟喔嘛!」

「你都打橫嘅講,兩件事點同呢?當時凌霸係要殺madam,我無辦法,只可以開鎗制止,但你依家係…計劃緊去殺人啊!」

我們毫不相讓,彼此瞪著對方,良久,我的信念開始動搖,看來我不是一個做大事的人。

我嘆了一口氣,妥協道:「OK,我唔想傷和氣,我放棄咁樣做,但係唔代表我唔去惹湯仲謀,佢就會放過我,如果佢想殺我,咁你會睇住我畀佢殺?定係會殺咗佢?」

房侍農道:「阿志,無論站起警察定係朋友立場上,我都唔會對你見死不救架!其實你會唔會諗多咗呢?8座數字幫畀我地警方積極打壓,近排湯仲謀已經低調咗好多喇!佢已經無能力再搞到你。」

我隨口應道:「希望啦!」

可是與湯仲謀交手了這麼多次,我很清楚他的為人,他是不會這麼輕易罷休的,就算他的力量大不如前,只剩下他自己一個,亦會去找我晦氣的。
最後大鳩志都改變唔到歷史
因為要諗點殺湯生,搞到會考衰左,之後人生無限loop
温書啦大鳩志
呀布做雞養大鳩志
學生哥 好搵功課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞