(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
慢慢諗
不如鳩寫下支線/外傳先
唔想完住
要寫就寫第二部曲啦
最好添啦
我覺得寫下日常幾正 當外傳
推一推
今日有無
Chapter 122 Graduation Dinner

踏入六月,連最後一科的英文oral亦考完。

閉關奮鬥了這麼久,也是時候給自己喘一口氣,陳依官聯絡了另一隊足球隊,在葵芳運動場的草地足球場對戰。

雖然有四個月沒有踢足球,可是我的球技一點也沒有生疏,反而「餓波」已久,一落場便如猛虎出閘,協助己方大勝對手。

賽後,我們到了榮昌路附近的大排檔吃飯敍舊。

吃飯的時候,陸永祥只顧拿著手提電話聊個不停。

看到他現出含情脈脈的樣子,我不禁向身旁的林海原問道:「喂!阿原,因乜解究阿祥傾電話傾到成個狗公真人咁款嘅?」

林海原有點愕然道:「乜你唔知咩?阿祥同宛琳珊一齊咗喇!電話嗰個係宛琳珊嚟架!」

我聞言大駭,道:「吓!幾時嘅事嚟架?」

霍去登插言道:「鳩爺,你咁耐無出嚟緊係唔知啦!佢地行埋都成三個月架喇!阿祥又真係幾叻仔,連宛琳珊咁高竇嘅女都溝得到。」

我內心不禁替游大輝感到難過,歷史終究不能改變。

得知這消息,我還未從震撼中恢復過來,黎早強問道:「喂!大鳩志,成兩個月都唔見人,我以為你人間蒸發添?」

「唔係啊!考中文、生物,我就見到姚智風;考數學,我就撞到陳依官、郭左杰;考化學、英文,我就見過霍去登同林海原,會考嗰陣,我撞到好多人啊!係無見過你啫!」

黎早強再問道:「依兩個月,你真係匿喺屋企不停溫書啊?」

我點頭道:「係啊!」

黎早強道:「嘩!你咁勤力實可以原校升上中六啦!我同姚智風佢地都無乜點溫書,仲成日約埋去鋤DEE添,應該炒硬架喇!不過我阿媽同我講如果會考考得差,就送我去澳洲讀書,其實咁都好嘅,我都唔覺得自己讀多年就可以升上中六。」
陳依官聽見我與黎早強討論會考的事情,他亦搭訕,道:「喂!成皇志,你覺得今次會考考成點啊?」

我笑道:「之前我地返去學校練oral嗰陣,你已經問過我啦!」

陳依官道:「咁你依家可能有唔同嘅睇法呢?」

「嗯,啲問題我都夠時間答,應該OK啩?」

陳依官有點擔憂道:「數學同物理,我有啲擔心,我唔係好夠時間做。」

我安慰道:「唏!都考完咯!諗嚟仲咩喔!等8月放榜就知道成績啦!」

陳依官再問道:「係呢?你係咪諗住原校升讀中六啊?上次模擬試,你成績咁好,我覺得你會考會好高分,你可以試下去其他中學升中六,但係自強會可以復辦,無你依個靈魂人物喺到,好似爭啲咁。」

我道:「其實自強會,依家都運作得幾好啊!依啲野薪火相傳,舊人退咗落嚟,自然有新人補上,就算我原校升中六,終有一日都係會離開依間學校架!咁唔通我留低只係為自強會續多兩年命咩?」

陳依官道:「你咁講,即係你未必會原校升中六?」

「其實之前我係打算繼續原校升中六,但係依家我有其他想法,都係等放榜之後先再決定啦!」

郭左杰道:「係喎!我收到隔離班通知,七月頭喺荃灣酒樓擺廿幾圍搞謝師宴,你地諗住去唔去啊?」

何敏傑道:「緊係去啦!到時睇下啲女著成點都好啊!」

姚智風問道:「咁我地駛唔駛去旺角荷李活做定西裝啊?不如整返套一模一樣,到時一齊著去。」

郭左杰笑罵道:「家陣制服啊?如果係咁,到時不如一齊著校服算啦!」
多返d校園生活
倒數兩章

下一章
男兒志就係結局
由第一章追到而家,唔經唔覺都追咗咁耐
倒數兩章

下一章
男兒志就係結局

由第一個post追追到宜家,有啲唔捨得大鳩志
第二章係講咩 係咪都係照舊講翻大鳩志既故事🤔
有晒提示

大家試下估
春巴第二章大概幾耐先出 等我可以不停翻煲住繼續吊下癮都好
日日幫你袋底臥推
去第2間學校開第2個後宮

唔好轉校啦
離開咪見少左布甸
其實大鳩志去其他學校讀中六仲好,可以識多啲人。長遠黎講除左布甸同依官之外,其他人同大鳩只會愈黎愈唔甲,愈走愈遠,咁不如識啲志同道合嘅人好過

Btw, 係時候要溝其他女了,條港女留返比陸犬慢慢享用啦
布甸應該升唔到?轉唔轉校都應該差唔多
就算最後同唔到布甸一齊 俾大鳩志錫一啖都好呀
一齊咗點知轉校有磨擦最後散咗
feel 到最後志志唔會讀體育唔會教書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞