(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
醒翻發覺最愛布正麗
再推!
頻死之際嘅嘅人生走馬燈
我再次睜開雙眼,發現自己身在醫院的病房裡,我手中握著別人的手,布正麗臥在床上睡著,臉上留有未乾的淚痕。

看著她的手放在我手心間,我嘗試回溯之前發生了什麼事。

我做了一個夢,夢中我差點再一次墜樓,幸好有人及時伸手把我拉住。

未幾,布正麗悠悠轉醒,我與她四目交投,她現出驚喜的神情道:「你醒咗喇!」

我點了點頭,問道:「我瞓咗幾耐啊?」

「兩日喇!」布正麗鬆開了手,走去整理花瓶內的百合花,她道:「你屋企人頭先啱啱走咗。」

「嗯!係呢!湯仲謀佢點啊?」

「佢畀警察捉咗。」

我詫異道:「佢咁都無死,有無搞錯啊?」

布正麗瞧著我,道:「我覺得湯仲謀襲擊你依件事有啲地方好奇怪,房侍農點解會知道你地喺邊?仲有你依排成日神不守舍咁,係咪知道湯仲謀會對付你?」

在布正麗咄咄迫人的目光中,我選擇了坦誠,把所有事情娓娓道出。

布正麗聽畢現出詫異之色,她狐疑道:「咪住先,你講裝咗追蹤器,咁之前我畀人捉咗,你咁快可以嚟到救我,唔通你又係我身上做咗手腳?」

奸人堅有兮:一件污,兩件穢。

既然我說出了誘殺湯仲謀的真相,亦不怕對布正麗坦誠另外一件事。

我點頭道:「之前我送畀妳嘅聖誕禮物入面係有追蹤器喺到。」

布正麗臉色微紅,啐了一聲,道:「你好變態啊!你搞到我以後唔敢收你送嘅禮物啊!」

布正麗的反應出乎我意料之外,我試探道:「依家講緊殺人喎!妳唔覺得我份人好陰險咩?」

「你份人不嬲陰險架啦!成日諗埋啲詭計整人。」布正麗搖頭道:「不過你平時對身邊啲朋友都唔差,其實今次與其話係咩誘殺,不如話自保仲貼切啦!如果湯仲謀唔去搞你,你條橋根本就行唔通。」

布正麗通情達理得讓我訝異,她問道:「其實依啲野你唔駛同我咁老實架!」

「因為我唔想呃妳。」

我說出這句話後,我們變得沉默起來。

片晌,當我想找些話來打破沉默的時候,黎柱國醫生風風火火走了進來,他一瞧見我,便怒道:「又係你,你好似上個月先入過嚟,咩啊?當依到係你嘅別墅啊?鍾意入嚟住幾日就住幾日啊!今次衰咩啊?」

黎柱國翻看我的病歷記錄,他道:「以我記憶所及,你入院都入咗三次喎!第一次跌親個頭、第二次整親隻腳,今次就畀利器刺傷小腹,把刀再入多啲,傷到個肝呢!你就可以去見耶和華喇!」

我苦著臉道:「黎醫生,話晒我都係病人,你可唔可以對我寬容少少呢?」

黎柱國板著臉孔道:「身體髮膚,受之父母,你唔好好愛惜自己嘅身體,即係不孝,我點解要對你依個不孝子寬容啊?」

我瞧向布正麗,向她求助,可是她只是噗哧一笑,向我揮手道:「我聽日再嚟探你啦!依家你好好聽醫生嘅訓示喇!」
房沙展今次搵唔到條黃金軌跡
可惜
咁都唔死
就到你死
個夢只係講左有個不明人捉左大鳩志隻手
仲以為會有多少少暗示
so99y 今次射唔中
咁就閪喇
射入madam個洞到又咁準
哩啲曖昧關係真係好正
今次大鳩志有排煩喇
布甸姐對男主起哂痰 ,幾時食埋布甸?!
會考喎
捨得溫書未
幾時同布甸一齊?
今晚應該打唔切
希望聽日會有啦
唔緊要 慢工出細貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞