(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
大佬 你咁講好多人誤會
Pish
f5
春巴你又得罪人?
會唔會有董生出現?
邊個又係度逐個回覆負皮呀?
push
由於陳依官報讀了幾科的精讀班,恰巧楊鳳瑤對此亦甚有興趣,所以二人在放學後相約前往位於荃灣的補習社。

一名男人站在吳林紫娣對面的行人路,他很留心地盯著校門的情況,他並不是那些等候女友放學的臭飛,相反他的身份是一名警察,他就是羅家環的心腹鍾仔。

羅家環要鍾仔從楊鳳瑤身上查出襲擊自己的兇手,於是這天他在吳林紫娣的校門外等候楊鳳瑤。

鍾仔相信以自己比對方年長的經驗和警察的身份,一定可以讓對方乖乖透露出那個襲擊羅家環、並救出她的那個人是何方神聖。

鍾仔瞧見楊鳳瑤與一名男生從校門出來,他從後跟隨對方,打算走到少人處,才截下對方作出盤問。

正當他找到合適的時機,打算出手之際,倏地,一人走到他的面前截著他道:「鍾SIR,想阻一阻你。」

鍾仔有點愕然瞧著眼前這個欄路的女人,對方居然可以喊出自己的姓氏。

那名女人正是金碧韻,她表明自己的身份,並拿出了一些相片出來道:「我係蛇果日報嘅記者,有人拍到你地多次喺上班期間出入熊貓酒店,每次逗留時間都差不多一個鐘,你地有咩解釋呢?」

鍾仔強辯道:「我地唔係為私事,係公事,總之阿SIR做野,唔駛你教。」

「擠牙膏」的手段一向是蛇果日報強項,金碧韻拿出另一批相片,一些衣著性感的女郎進出熊貓酒店,她道:「本報派記者深入調查,發現裡面有啲性感嘅女郎提供性服務,你地出入嘅次數咁密,真係只為公事?」

鍾仔重覆道:「係啊!真係做野架咋!」

「咁你地有無向上級報告返你地喺嗰到嘅調查工作啊?」

鍾仔聞言立時語塞,他們在上班時間去熊貓酒店尋花問柳的事情,怎會向上頭匯報?

說話一向不玲瓏的鍾仔,被金碧韻狙擊得節節敗退。

金碧韻得勢不饒人,繼續道:「你覺唔覺得警員喺上班時間召妓會影響警隊形象啊?」

「我…無喺上班時間召妓,妳唔好屈我。」

金碧韻繼續進迫道:「阿SIR,我無話喺你喎!如果玩完唔畀錢算唔算召妓?」

鍾仔違心地道:「我…無叫雞唔畀錢!」

「阿SIR,我都唔係講你,聽講間色情架步數字幫有份,如果背後涉及警黑勾結,真係會令警隊蒙羞,唔知一哥會點睇呢?」

金碧韻的詞鋒犀利,鍾仔開始招架不住,他心想:「如果我地同湯仲謀嘅勾當被揭發,唔單止無咗份工,仲隨時要坐監,入面啲監犯好憎我地依啲當差,隨時晚晚要服侍幾個大佬,我仲咩要貪啲叫雞唔駛畀錢嘅著數喎?」

鍾仔想得冷汗涔涔,他連羅家環交託給的任務也放棄,落荒而逃。

楊鳳瑤與布正麗並不知道自己又再次躲過一劫。
態度正確
大龜
繼續留意啦
唔知
多謝
點解你地成日會諗突然返翻去現在

又或者係夢

多謝畀料
有文 早抖
依樣又係唔知

日劇我通常睇無著衫嗰啲多
邊個
果仁幫三分

最後一任坐館都賣咗鹹鴨蛋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞