(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
今次仲唔升職
食madam
房sir 關鍵先生
都唔細
我男女校都無得食
多謝
都有可能
唔介意

個故寫咗兩年幾

我都當咗你地係朋友
推呀!

咁你寫好個結局
要加甜
下一部曲,我不如幫下你?
我都鍾意寫故,但驚冇人理同埋比人屌
agger 房沙展加甜
push
加甜加甜!
房神探表示有無甜都得,跟你本來意思就得

不過最好就重甜啦
人黎,叫師傅係夢中幫佢打飛機
咁重口味?
叫師傅幫佢打
push
翌日,我回到學校,有不少同學都在討論昨晚荃灣船塢發生的殺警三屍案。

昨晚CCTVB的突發新聞報道說:大概晚上八點半的時候,荃灣船塢的一個棄置貨倉,有兩名警員遇襲身亡,另外一名女警受傷,殺警疑兇被另一名趕到的男警當場擊斃。

家中有人當公務員的陸永祥,擺出一副專家的樣子去分析案情,他道:「我收到風嗰個殺警狂徒身栽好高大,仲高過奧尼爾兩個頭,拳頭仲好似西瓜咁大,一拳可以KO泰臣嗰隻,不過好彩香港勝在有香港警察,聽講一鎗擊斃兇徒嘅係SDU嘅神槍手。」

我聞言不禁莞爾,昨晚我已收到房侍農的電話,他就是那個一鎗斃敵的神探。

幾天後出版的因周刊,封面大字標題關於這宗案件報導,還因為金碧韻的關係,能夠與這宗殺警三屍案的英雄——房侍農來個深入專訪。
房侍農難得有這樣風光的一天,作為他的掛名師兄,我也買了一本因周刊作為支持。這次因周刊真的可以說給足房侍農面子,蛇果照妖鏡一向發揮讓公主變成蕃薯的作用,可是我看著房侍農的封面照片,客觀覺得真的有幾分英偉。
以下金字為小編金碧韻,房為這次破獲這宗殺警案的大英雄房侍農沙展。

金:今日好榮幸請到房侍農先生上嚟蛇果接受訪問,係呢?你想我地點稱呼你啊?房SIR、房沙展、抑或係房先生呢?

房:都係一句啫!只要唔係黑警或者死差佬就得喇!

金:哈哈,你真係幽默喇!咁我地就叫你房SIR啦!房SIR,可唔可以同我地講下當時案發嘅經過。

房:話說當日我就搭的士跟蹤madam water,madam water即係水桂麗總督察。個死的士佬唔知係咪有心玩野,我叫佢追住前面架車,佢居然追咗另一架車,仲想帶我遊花園,佢阿媽個仔喔!下次我見到佢,真係拉佢去暗角打鑊…

金:房SIR,講番你喺貨倉遇到兇徒嘅情形就得架喇!

房:當時係咁嘅!我聽到鎗聲,擔心madam有事,走咗入貨倉,我發現咗同僚鍾仔嘅屍體,喺無幾遠仲發現到佢枝炮。就係依段時候有人發出一聲驚呼,我見到疑兇拎住把軍刀,打算向madam落手,咁無辦法啦!我就執起鍾仔枝炮,開咗一鎗,將疑兇擊斃。

金:但係聽另一名警員覆述當時貨倉嘅環境好黑,又有好多雜物阻擋,而且你同疑兇嘅距離都有成…三十米嘅距離,你有無諗過打唔中疑犯,甚至誤傷水桂麗督察呢?

房:(搖著頭)我嗰一鎗好有信心打中疑犯,因為當時我見到好多星命點組成一條黃金軌跡。

金:星命點?黃金軌跡?咩東東嚟架?

房:黃金軌跡就係鎗口同疑兇太陽穴嘅連繫,只要子彈穿過晒所有星命點,依一鎗就會100%打得中,我知就咁講好難明,我就講另一個事例,妳就會易明啲。1988年,歐洲國家杯決賽,雲巴士頓喺近乎零角度嘅入球,就係同我好似,我諗佢當時同我一樣,睇到一條黃金軌跡,於是佢就一射破網。

金:(有點愕然,似懂非懂)哦!即係你嗰一鎗就好似武俠小說入面嗰啲絕招天外飛仙咁。

房:(點頭)依招應該叫天外一鎗。
金:聽你講當時你係休班,身上無配鎗,點解你會咁大膽聽到鎗聲都走入去貨倉嘅?

房:身為警察,維持治安係我嘅終身事業;儆惡懲奸係我嘅人生格言;打擊罪案係我嘅最大嘅宏願;為市民服務係我每年嘅生日願望。事實亦證明咗我嘅決定係啱嘅,如果我貪生怕死無入到貨倉,咁就會多一位警察遇害,而亦都會畀嗰個殺警狂徒再有犯案嘅機會。

金:係呢!房SIR,聽講你之前捲入一單風化案入面,就係嗰兩個殉職嘅警察頂證你。

房:我喺到重申一次,我係清白嘅,警方已經證明咗依一點。

金:仲有啊!有報道指嗰兩個警察背後涉及同黑幫存在著利益關係。

房:死者為大,我都唔想喺到評論佢地,依啲畀返有關當局調查啦!

金:原來四年前,賊王嚴喫灰都係衰係你手上,但係點解到依家你都係喺細局到做個沙展仔?有無覺得大材小用呢?

房:又唔可以咁講嘅,大局小局都係為市民服務啫!有料嘅人去到邊到都係光芒萬丈架啦!

金:咁今次破咗依單大案,應該會得到警隊高層嘅重視啦!聽聞特首打算頒發銅紫荊畀你,你覺得點呢?

房:無乜特別,依個係身為警察嘅天職,就算有無表揚,我都係會做好依份工作。

金:嘩!房SIR原來你份人咁謙架!係呢!有記者影到你當晚長期勃起,因乜解究你咁興奮嘅?

房:哎啊!你地份報紙最鍾意就係將啲焦點放喺依啲地方,當時我之所以勃起,就係由於當時我太過緊張,兼且喺開鎗嘅時候高度集中,啲血液就集中流去一個地方,可以話係我施展天外一鎗嘅後遺症。

金:係呢!聽講大導黃三日有興趣將你嘅故事搬上大銀幕,片名叫勃起神探大戰殺警狂魔、或者叫做悍探之金鎗不倒,據聞主角就搵阿雪或者達哥,你有咩意見呢?

房:老實講,我幾欣賞依個導演嘅作品,不過我覺得最好搵鎮宇或者青雲做我依個角色。

金:我仲以為你想搵大哥做你個角色添,話晒你地同名同姓。

房:佢係國際巨星,應該請唔起佢喇!

金:仲有啊!房SIR,你依家係警隊入面嘅英雄,你有女朋友未啊?吓!未啊?咁你有咩擇偶條件呢?

房:大波…我嘅意思係為咗我嘅下一代可以健康快樂成長,而且要有正確嘅價值觀,所以攝取足夠營養係好緊要;仲有要明白我,了解我嘅工作,所以我嘅另一半最好都係警察。

金:今日真係好多謝房SIR上嚟蛇果,我地真係學到好多野啊!

看完這篇報導,我覺得房侍農的表現尚算不錯,後來才知道是警隊的公關為他準備了鱔稿,他的對答大部份也是跟隨鱔稿的。
屌你睇到我笑出聲 做乜尻
大波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞