(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
push
Chapter 120 謀殺

最近房侍農威風八面,從谷底強勢反彈,由風化案的嫌疑犯,搖身一變成為擊斃殺警狂徒的警隊英雄。這麼風光,當然要慶祝一番,於是他再度大破慳囊宴請我們到三聖村吃海鮮。

「飲杯。」

我、布正麗、水桂麗、金碧韻原班人馬來祝賀房侍農。

布正麗笑道:「房沙展,今期最威係你啦!又上雜誌封面,遲啲你嘅故事仲拍埋真人電影。」

房侍農意氣風發地搖了搖手指,再指了指肩膀,道:「靚妹,遲啲你要改口喇!阿SIR我膊頭就嚟會多兩粒花喇!」

布正麗訝異道:「兩粒花?即係升做督察?唔怪得知你咁好死請食飯啦!」

水桂麗道:「房侍農今次立咗大功,上頭打算升佢職,頂替殉職嘅羅家環。」

我怪叫道:「WOW,即係同madam water同級,咁真係要恭喜你喇!」

房侍農道:「未係!madam water係總督察,我係督察啫!佢大粒過我架!」

金碧韻指著房侍農道:「你地知唔知上次條友嚟做訪問,我忍笑忍得幾辛苦啊!」

水桂麗幫腔道:「佢都係跟稿讀啫!唔好笑佢啦!」

金碧韻質疑道:「跟稿讀?咩星命點,黃金軌跡,依啲係稿嚟嘅咩?」

房侍農苦笑道:「仲好講,明明妳之前講嘅同訪問嘅問題都唔同嘅,我臨場爆肚表現算係咁啦!」

金碧韻申辯道:「咩啊!咁老總突然叫我問依啲問題,我依啲small potato有乜辦法喎!」

布正麗笑道:「嗰期因周刊我都有買啊!房侍農,你啲說話好似亂嚟咁,你怕唔怕影響警隊形象啊?」

水桂麗道:「咁依層你地就放心喎!篇報導出咗街,啲市民嘅意見都係正面,覺得佢夠真誠唔做作。」

我豎起拇指道:「房沙展…唔係,應該叫房幫辦先啱!依期你個勢真係沒法擋,小弟再敬你一杯。」

房侍農與我碰杯後,道:「唏!阿志,連你都笑我!沙展又好,幫辦又好,我做人就唔會忘本,發咗達唔識人,總之大家都係朋友!」

布正麗讚道:「夠雷氣!我布甸敬你一杯。」
金碧韻再次取笑道:「喂!房侍農,你啲爆肚係咪心底話嚟架?」

房侍農道:「你講邊啲先?」

「揀偶條件啊!你希望另一半又要大波,又要當差,仲要單身嘅,其實都好難符合晒以上條件,之不過我就發現晒原來真係有個咁嘅人喎!」金碧韻把目光瞟向水桂麗。

金碧韻此言一出,一向英姿颯爽的水桂麗,臉頰居然升起了一片紅暈。

房侍農道:「作死妳啊!靚妹,madam都夠膽玩!」

金碧韻不依道:「點解你叫布甸又係靚妹,叫我又係靚妹啊?」

房侍農道:「阿叔大妳地廿年,妳地兩個喺我眼中都係靚妹。」

布正麗亦加入取笑房侍農的行列,道:「房侍農,你喺篇報導提到因為擔心madam water先跟去貨倉,你仲要喺無鎗嘅情況下,明知裡面危險都衝入去,咁樣就知道madam water喺你心入面係幾咁重要啦!」

金碧韻附和道:「啱啊!房侍農英雄救美,madam妳打算點報答佢先!不如老土啲,以身相許啦?」

水桂麗嗔怪地瞪了金碧韻和布正麗一眼,可是嘴角卻漾出了甜思思的笑容。

布正麗道:「成皇志,你話係咪喇!」

「啱啊!大家經歷咗生死,感情自然更加深刻,大有意思就一齊啦!唔好浪費時間啦!你地年紀都唔細架喇!」

水桂麗聞言臉上的顏色立時由含羞答答的嬌紅變成了包黑碳的黑臉,其他人一時間亦目瞪口呆,我不禁心中叫糟:「無論多漂亮的女人,都很忌諱自己的年齡。」

布正麗拾起伴碟的生菜絲擲向我,罵道:「你條友成日亂講野,madam大把青春啊!」

金碧韻亦道:「咪就係,madam個樣話二十都有人信啦!」

房侍農用手夾著我的頭,道:「madam,佢飲醉咗,我帶佢入厠所扣喉,等佢酒醒再打佢三十大板。」
madam water
有人要死
孫權要殺志志了
有文,推
easy啦 沙展 揾人長跟成皇志就得
反而我懷疑25 權要死
知道太多
同時感情用事,信唔過
好快比人懷疑
軍火庫單野
之前交入咗嗰寫作group
咁講起某位作家
咁我就話之前連登有人話佢同小姓奴有段情

佢屌鳩我話咩討論區還討論區
寫作group 還作group
唔好將啲野貼上來

跟住我話咁我唔講依單野ok
佢屌鳩我話我傷害人
個group 有三十幾人
可能傳出去傷害到人

又話自己捲入非禮學生妹案
畀老師屈
後來自稱cctv 證明佢無罪
所以好明白畀人屈好慘又盛

第二日佢又貼Facebook 同老母王國啲傳聞野
本來我都打算忍

但係我寫成皇志份人都係以直報怨
我點可以做港豬
我頭先開佢波話佢雙重標準 搬龍門
屌鳩佢自己貼就得 人地貼就唔得
屌鳩到佢離開group
之後我同其他人say sorry 再leave group

成個人舒服晒

當大家是朋友先在這裡講

做人唔好太烏龜

畀人踩上心口
就要還拖
雖然唔知發生咩事
不過其實寫作交流真係唔好join group
人多口雜

所以走咗

以後都係閉門造車睇書自己研究就算
有時某D作者真係好缺德
用幾日時間由post 1 一次過睇到live
幾時到布甸做正啊
用幾日時間由post 1 一次過睇到live
幾時到布甸坐正啊
push
Push!
雖然打緊

但係趕唔切
各位早啲休息
加油
早抖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞