(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
作者多謝你,我本身都係石籬石陰安蔭個區大,亦係讀個三間中學其中一間,終於有一套網故係以自己成長的地方為場地描寫,一路睇一路d回憶返曬黎
lol thanks
咩事咁大仇口
真係唔知
不過由佢個名可以了解到咩事
寫勻十八區

應該會儲到好多讀者
Quote文
我之前唔小心quote都俾人block咗
睇咩人啦 春巴block我會喊
各位中秋節快樂
春巴,中秋節快樂!!!
春巴&各位中秋節快樂
中秋節快樂!
咁多位巴打中秋節快樂!
中秋出篇文啦春巴
好期待,好精彩
推一推
最後一個post 無文 早抖
Chapter 119 天外一鎗

晚上八時正,羅家環與鍾仔二人來到了荃灣船塢,他們根據湯仲謀的指示來到了一所廢棄的貨倉。

鍾仔來到貨倉門口,他再次致電給湯仲謀,可是對方的電話未能接通。

「羅SIR,打唔到畀湯仲謀啊!」

「佢依幾日都唔係用手提電話打畀我,可能佢驚畀人勾線,依個時間小心啲都好嘅。」羅家環瞧向透著燈光的貨倉,道:「佢應該到咗架喇!我地入去啦!」

鍾仔聞言有點猶豫,道:「但係羅SIR…怕唔怕啊?」

羅家環嗤之以鼻,道:「怕?怕佢有牙啊?依啲濕鳩姑爺仔,除咗識溝女,仲識啲咩啊?唔好唔記得我地有兩把鎗架!有咩唔對路就啪低佢,我地嚟嘅目的都係咁之嘛!」

鍾仔瞧見羅家環嘴角掛上獰笑,不禁感到心寒,之前他亦聽聞羅家環曾經開鎗殺死犯人;可是他從未在執勤期間開鎗,想到待會要開鎗殺人,便感到雙腳有點乏力。

羅家環把貨倉門拉開,鍾仔率先踏進貨倉內。

貨倉顯然已經廢棄了一段時日,四周的物件都鋪上了一層塵埃,彌漫著一陣霉臭。

羅家環尾隨鍾仔走進貨倉,打量著四周,偌大的貨倉堆滿了雜物,有堆疊成群的木材、卡板、木箱等,貨倉的樓底有近十米高,有一條鐵樓梯通向閣樓,天花上懸掛著不少雜物,有部分照明的吊燈已經壞了,所以羅家環看不清整個貨倉環境。

羅家環喊道:「湯仲謀,我地嚟咗喇!出嚟啦!」

羅家環沒有得到回應,貨倉內回盪著他的聲音。

羅家環再喊道:「喂!我好忙架!你唔好嘥我啲時間啦!」

羅家環依舊沒有得到回應,他打了個手勢示意鍾仔拔出警鎗。

二人手執警鎗,沿著運送木材的運輸帶緩緩向前推進,並小心翼翼向四處打量。

鍾仔輕聲問道:「羅SIR,湯仲謀會唔會無嚟啊?」

羅家環搖頭道:「貨倉著咗燈,而且我喺門口見到有新嘅鞋印,佢應該嚟咗。」

鍾仔有點慌張道:「羅SIR,越嚟越唔對路喎!不如我地走啦!」

「鍾仔,你唔好生人唔生膽啦!我地兩條友,又有鎗喺手,怕啲乜啊!」

「羅SIR,或者湯仲謀唔係自己一個呢?」

「嗰啲濕鳩古惑仔嚟多兩三個我都未驚過啦!而且我頭先只係見到一種鞋印,依家倉入面除咗我地,只係得佢一個,佢鍾意玩伏匿匿,我地就同佢玩一次。」
兩人向四周探索,努力尋找那位躲在貨倉的人的蹤影。

倏地,一陣清脆的鈴鐺響聲從他們的左方傳來,兩人立時朝左方瞧去,看到一條黑影高速竄逃。

兩人的注意力集中到黑影處,並沒有留意到危機已經籠罩著他們。

他們頭頂上懸掛的雜物突然急墜,羅家環心生警示向旁翻去,可是鍾仔躲避不及,被雜物砸過正著。

鍾仔被雜物擊得頭破血流,連佩鎗亦握不穩,他倒在運輸帶上頭昏腦脹之際。

羅家環喊道:「鍾仔走啊!」

鍾仔還未清楚發生什麼事,運輸帶突然急速倒帶,一批木材向鍾仔撞去,鍾仔立時發出了一聲殺豬般的慘叫。

羅家環被那批木材所阻隔,不知道鍾仔的狀況,然後他聽到一陣鈴鐺聲響起,再之後就是刀鋒劈在肉體的喀嚓聲和鍾仔的慘號。

當羅家環翻過了那堆木材,走到鍾仔身邊,只見鍾仔混身刀傷,躺在血泊中,喉間的位置被劃了一道長口子,鮮血從傷口汨汨湧出,鍾仔的眼神失去了光采,成了一具漸漸失去溫度的屍體。

羅家環睚眦欲裂,吼道:「仆街!湯仲謀你居然殺警,畀我捉到你,我實慢慢折磨你。」

鍾仔多年跟隨自己,羅家環或多或少對對方存有感情,可是他亦慶幸鍾仔被殺,他只要把湯仲謀擊殺當場,那麼他便可以把所有事情推得一乾二淨,而且還立下大功。

正當羅家環思潮起伏之際,貨倉內的燈光突然熄滅。
加油
入戲肉
黑警vs刀手
啊啊啊啊你唔撚好停啊啊啊啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞