(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(結局)

1001 回覆
158 Like 4 Dislike
feel到今晚有文
就爆po
是咪要開真結局
依樣野睇情況
無錯

可能依個故完咗

又多人推返post
一步一步嚟
兩三年後
咁樣都解得通
不過我心入面有另一種想法
夢見啫

咁寫就唔駛有第二部曲
不知
繼續留意
唔知啊
應該要
如果結局唔係同布甸一齊,我怕呢度會暴動
真結局DX
真結局DX PLUS
真結局DX PLUS FINAL
真結局DX PLUS FINAL ULTIMATE

文啊!!!
翌日,房侍農買了數隻金山橙來探我,他道:「阿志,睇你對眼炯炯有神咁,應該都無乜野喔?你受咗傷要補充多啲維他命C。嚟,我搣個橙你食。」

一瞧見房侍農,我便不禁大動肝火,向他大興問罪之師,道:「房侍農,你有無搞錯啊?你做乜唔開鎗殺咗湯仲謀啊?」

房侍農搲著頭道:「我有開鎗架!不過無打中佢咋嘛!」

房侍農的說話讓我感到匪夷所思,我膛大雙目,道:「有無搞錯?你咁近打唔中佢?之前你係貨倉,又黑又多雜物,成幾十米咁遠,你就一鎗爆頭?」

「唏!!朗拿度試過離門四五十碼射死角收死龍門,亦試過離門兩三碼炒過波上觀眾席啦!有乜出奇啫!依家野睇狀態架嘛!」

我激動地道:「你唔識得補多鎗咩?」

「我開完第一鎗,佢都棄械投降咯!無咁嘅必要啦!寫report好煩架!」

想到自己白捱了一刀,我便抑制不了怒火,吼道:「當時個犯把刀都未掂到madam,你就爆個犯頭;湯仲謀把刀入晒我,你就屙尿射出界,你分明重色輕友啫!」

房侍農亦有點激動,道:「阿志,湯仲謀今次斷正,佢實入硬赤柱坐架!」

我們的對話惹得其他病人及眾護士側目,其中一位護士不滿道:「唔該你地靜少少喔!你地咁樣會騷擾到其他病人架!」

我沒有再向房侍農「發炮」,只是雙手互抱怒目而視。

房侍農把去了橙皮的橙遞給我,一臉笑容可掬道:「阿志,香港係法治嘅地方,法律會保障你,警察會保護你,湯仲謀傷害你,佢會得到應得嘅懲罰,你唔好嬲啦!食個橙先。」

事已至此,我就算埋怨房侍農,亦改變不了現實,我接過房侍農遞過來的橙。

房侍農話題一轉,道:「阿志,你昏迷咗兩日,靚妹都唔知幾擔心你,我見過佢喊咗幾次,我睇得出佢好霖你架!其實你點嘅啫?講真靚妹除咗把口爛啲之外,其他野都好好喔!有樣有身材,拍埋電視台啲姐仔到都唔輸蝕架!如果阿叔後生廿年,我實追佢,你唔好笑啊!廿年前嘅我,真係靚仔過你,係年紀大咗,個款先走咗樣咋!」

我道:「你知唔知轉世活佛同布正麗講,話佢有做皇后嘅命,你覺唔覺得我有機會做皇帝啊?」

房侍農詫異道:「乜轉世活佛有同佢咁講咩?如果…佢啲高人咁講,咁…你地…,都啱嘅,你地仲細,依家就算愛得好痴纏,將來都未必有結果嘅,依啲情況阿叔見唔少啦!」

其實除了這個原因外,之前與呂靜宜和柳豔的兩段情,讓我受傷得很重,現在我對愛情存在著陰影。
離院前一天,布正麗再次來探我,我們閒聊了一會,我問:「布甸,嚟緊妳有乜打算啊?有無啲野特別想做啊?」

布正麗現出思索的神色,片晌才道:「有啊!如果有機會嘅話,我想過台灣搵我阿媽。」

布正麗的媽媽是台灣人,在她小時候就離開了她,她想念母親,起了尋找母親的念頭亦無可厚非。

布正麗問道:「咁你呢?」

「我啊?依家我只係想考好個會考咋!」

回到校園,我得到了嘲笑、亦得到了問候,湯仲謀刺傷我一案便交給法庭去宣判,現在我終於可以全心全意去應付會考。

之前我用學生的身份去幹很多大人的事,其實學生最應該做的事就去讀書。這次是我的第三次會考,應該亦是最後一次,我希望可以全力以赴去考好這次會考,無論有任何想法,還是留待會考完了再想。

每天我亦按照既定的時間表去溫習,重覆又重覆做著歷屆會考試題。

三月模擬試出來的成績,我考得亦相當不錯,很多學科的成績都是全級第一,但和各科的導師研究過,我還是有些地方可以做得更好。

之後不用上課的日子,我都是與世隔絕,把自己埋守在各科的筆記和試題中,感到頭昏腦脹的時候,便去跑步和進行各種體能鍛鍊,一來可以讓自己的身心得到鬆弛、二來是備戰體育科的考試。

踏進四月,會考終於來臨。
應該倒數兩章

最後一萬字
add oil
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞