Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
學影相冇話單唔單反
無反相對易上手
因為所見即所得
當然啦 單反開LIVEVIEW都可以

睇你有幾多不直
如果不直夠 建議直上FF
可以考慮6D2 或者EOS R
如果唔夠不直建議你入枝EFM 32 1.4
都唔錯
50 1.8 可能平啲 但係乘出黎80mm
可能難掌握啲
加咗adaptor係咪完全唔會影響品質?

m50高iso嘅時候d noise好似有d多 雖然我知800d係呢方面應該都唔會有大分別 同埋有時影埋去d街燈會好炸開 好散咁樣 呢樣我唔太清楚係機定我攝影技術問題 巴打有冇辨法搞得到 thx
筆直都唔係好多 窮學生一名
但錢可以儲 我最concern嘅係將來換機驚用唔反ef-m嘅鏡 話哂canon而家自己嘅無反ff都用唔到efm 所以想投資得明智d 話哂支32 1.4都成3k幾 多謝巴打解答
有冇圖睇睇?點炸法
筆直唔多唔緊要 平機都可以影好多靚相

但如果你最大concern係咁 咁你換800d 既EF-S鏡

問題依然係咁

街燈一多就好似成頭太陽咁 定係咁樣係正常
呢d係星茫 因為你光圈較得細 街燈就會好尖 好刺

https://www.google.com.hk/amp/s/www.cool3c.com/article/84798/amp

可以參考下
巴打都講得啱 咁係咪買ef鏡再儲錢上ff係最好嘅選擇
多謝哂巴打解答 我遲d再試下用反大d嘅光圈
學生你冇收入

筆直有幾多 只可以話你買800d 對焦快左

但畫質 同鏡頭 未必有明顯提升 甚至差左有d位
5-6k 連埋支大光圈鏡希望7k內搞掂喇
咁真係難搞d

80D + 18-135mm + 50mm f/1.8

全新7.5k 二手更平

Btw 如果真係對畫質有翻d追求就上ff啦

好喇 麻煩哂巴打 我都係儲下錢先
Japan Patent Application 2018173487 shows a bunch of different optical formulas for new EF-M zoom lenses.

Lenses included in the patent:

EF-M 15-130mm f/3.5-6.3 IS STM
EF-M 18-130mm f/3.5-5.6 IS STM
EF-M 18-200mm f/3.5-6.3 IS STM
According to Canon News, the major focus of this patent application is making lighter focus groups, which would improve AF performance and prevent “wobble”, which would be important for video work.
唔好諗咁長遠將來啲鏡用唔用得番,到你上左ff, 又畢埋業做野,其實你係唔會拎番支50.8 黎用

要諗長遠,就直接買L 啦 就算買L, 例如24L 咁,apcs 時大約35mm 好好用,到你升左ff, 變番24, 就會覺得唔就手然後買過支35

又或者調番轉買支2470, 70200 為長遠, 點知用落apsc 唔湯唔水,攪到唔多常用,一係就擺低左,一係就迫自己上埋ff 一闊三大

除左35, 50, 微距,同埋大炮,其他鏡我真心唔建議諗太長遠
其實依家買賣2手鏡頭咁方便
到你上FF個陣咪放左佢囉
M機夠你影好多靚相
搭單一問
影人像買 32mm 1.4好 定 加轉接環用 50.8好
睇下你影個人嘅地方有幾大
係空間唔夠嘅地方都係買枝32啦
前者wide啲 對焦快啲

後者淺景深勁啲 平啲(約1/3價錢)
唔係前者景深勁D?
應該用”淺”啲去形容

50mm f/1.8 比 32mm f/1.4 更淺

姐係50mm 背景再矇啲

有條友用comment去del咗成個post
有冇巴打用緊EOS R, 拎左上手試左兩下機多人排未玩夠
想問下用緊view finder點揀對焦點? 個十字制有冇得set?
開新POST記得加埋 支32 f1.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞