Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
如果你經常用5D4個LV
會有HAND嘅情況出現
其他冇乜特別野
新手買左m50 學野
Canon News has uncovered a patent for a new super wide angle RF mount zoom and it looks extremely impressive.

US Patent Application 20180314060 shows an optical formula for an RF 14-21mm f/1.4L. That’s correct… f/1.4!

Both Canon News and I had to read the patent multiple times to make sure we weren’t reading it incorrectly. If Canon wants to do these “look what we can do lenses”, I have no issue just letting them do their thing.

This patent also mentions optical formulas for an RF 16-35mm f/2.8L and an RF 12-20mm f/2L
最後都係買咗
真係出既話就堅囉
明智
諗落貴一二千買全新嘅, 又有新野玩, 又唔怕上手搞咩嚟
放返出去又冇跌得咁勁
Mirrorless is future
單反真係要收皮
Canon一出手就咁狠 好有後追味
RF Mount 多d發展潛力
1.4 zoom
專利既野,出先算啦
咁所有嘢都係出咗先算嘅
rf 24-105 f4 比ef 28f2.8 差幾遠

依家等等下又心思思買EOS r.....
比人串幾皮嘢器材影完whatsapp出嚟同電話影完whatsapp出嚟冇乜分別應該點反擊
光圈大d又可以收貴d , 轉次mount 賺到笑
係事實丫嘛

同埋電話moon 唔可以作準
Zoom 又光圈大而貴有咩問題
r mount 除左kit 支24-105, 35mm macro, 其他連埋黎緊會出嘅支支都貴到喊, 咁都冇問題?!
你俾例子zoom又大光圈而又平價既
大光圈zoom 其實正常人唔會用 早兩日馬拉松果陣玩過支2870/2, 重同大到痴那線,正常拎出街用真係自虐
我覺得重還好 可以習慣
但肥大真係好難搞

但我見識少啦,我真係未聽過大光圈zoom會有竹筍價錢 有嘅介紹黎
差好遠 RF果支sharp到傻 四邊角都係 我唔應該睇評測 搞到依加心思思
諗住等5d4 減,諗諗下好似r 仲好用。。。。。
遲下出2470 2.0 都未必升級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞