Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
巴打你重量緊唔緊要?

5D4 900g + 24-105 800g

EOS R 660g + 24-105 700g

後者sharp d

我業餘玩下 但又想full frame 所以反Mon + 輕便岩晒我
死馬有兩支
重量唔緊要,我唔預自己帶幾支鏡出街
一機一鏡 or 加餅鏡閃燈都ok

最主要想睇下邊部好用,之前睇評論話無反d 按制難用
你預會多左篤個Mon 我6D2 都多左篤 其實都幾方便

或者出去拎上手試下先 始終成2萬蚊器材

Anyway 如果手上唔多EF鏡 都係跳去無反啦 大趨勢
如果唔係下下追求快,每樣setting 要獨立制,咁部r 其實ok 的

canon 都話明2019 淨出無反鏡,就知道真係時間轉無反了
仲諗住佢會upgrade下EF
揾日上毒氣室試下機先
咁ef 鏡又好齊。。。。。
無反新興巿場都要落本去鬥下
單反有物理上既限制,罪大部a9 好明顯已經超越左好多單反既界限,無辦法c 同n 唔放手

2020 奧運應該會見到呢兩間廠既flagship 無反架啦
又話下年出r pro
不過等黎都無用,一定好貴

r spec 都同5d4 一樣,都夠用
呢家R 似6d2 多啲,下年我估會出部平R 先,始終consumer market 先係最多人果批,然後出部5d level 既pro, 或者高象素為主的,再喺奧運出部flagship

如果真係咁,1dx2 可能係末代flagship 單反了

早兩日馬拉松賣45k, 但送番9k cash coupon 真係勁吸引 但始終5d4 好多功能真係好實用,攪到下唔到決心買
肥花現金價吸引
出面街做緊3萬6送埋Cfast卡同Cardreader
係咩 無留意價錢好耐

1仔最大問題係爭個wifi, 如果唔係一早買左
走焦 做job死梗
無反應該可以完美解決走焦呢個問題wo
正解 無反正常唔會走焦
不過要等死馬出ff 版
Sigma 係sharp但係
硬係唔及紅圈咁 唔識講
只用原廠鏡 除左支150微距
我用小白2 之前 多數sigma 35mm
真係沒有比較沒有傷害
新手部600D用左8年想升級,唔知留APSC定上FF好,得一支18-135
如果留APSC就打算買80D,上FF就買6D2,買邊部都好都會買支24-70 F4.0
主力係去旅行用同影風景

另外因為就旅行,想入支平長鏡,因為太小用,一年唔知用唔用到5次,所以唔打算買太貴但想買EF方便第日換機可以keep住用
依家考慮緊
EF70-300mm f/4-5.6 IS II USM
EF70-200mm f/4L USM
如果預計大部份時間係日照時間,無is影響係唔係真係咁大
80d 配2470
長鏡既然少用考慮下副廠,龍仔70210幾抵玩
8年

24-70 落APS-C 就變 38-112 主力旅行同影景都唔夠

既然你接受到80D既Size同重量 點解唔上埋FF玩晒成套系統 如果有筆直 依加6D2都唔係貴80D好多
Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD (Model A034)依支?
如果買80的話配咩好小小鏡好,其實我幾鐘意18-135依個焦段,好方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞