Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
Leica
搵都唔係搵RF system黎比
Leica鏡係細支 (除左支0.95同 75 f1.25)
最近focus 0.7m - 1m 同mf你又接唔接受到

利申Leica用家
直接屌點解萬七蚊貨仔唔係比1dx2 既料 點解係賣萬七唔係賣五千 隨便
Leica真係值咁貴, 但買唔起
其實Leica 唔係支支都貴到離晒地
1萬左右都好多靚鏡玩
a73 eos R 差幾多錢呀?
canon 俾咩人呀? sony 俾咩人呀?

要2 card slots, 防手震呢d 好撚苛求咩?
人地萬幾蚊買十樣野, canon 萬幾蚊買得七八樣
你護主都咪護得咁樣衰咁on9 啦
Sony 平身定價平過canon 係巿場定位,要搶巿場,無可厚非。

又但調番轉咁問下,有冇人講過邊啲功能係Canon 有,Sony 無?

要比較我覺得就公平地拎晒所有野出黎講,唔係自己覺得乜野重要就override 晒其他人無我有既野。

咁多頁post, 有邊個真係拎eos r 啲新野出黎討論過? 連日本官網都未出已經拎住無雙卡呢啲野黎話部eos r 是垃圾,呢啲唔叫打手叫乜?
係囉 有咩係sony有canon冇
講市場,後生嗰埋轉晒去sony好耐,依家係邊個要搶市場
EOSR 機身配有佳能最新科技,對於絕大部份用家來說,都已經夠用了。

尻up, 個mon 像素高足一倍,AF 去到-6ev, PDAF 去到f11,個mon 可以反到黎自拍,video colour depth 去到10bit

後生玩相機既,一堆走晒入fuji 啦,而後生又會拎萬幾兩萬蚊買相機,又有幾多人丫。

你試下搵啲freshgrade, 做左野兩三年既叫佢買相機,七千蚊買套kit 有幾多人會采你。
原本轉咗sony機都仲用緊canon鏡諗住遲下轉返去
有心玩嘅2萬蚊都放咗落去
我講緊我
我身邊識嘅人,有6個玩相機,6個都用緊sony第三代
淨係canon我放左近廿萬落去tim, Sony 我都有投資,但真係唔啱心水同埋設計on9 。。。

從來唔否認Sony 係抵玩,無包袱,呢家入坑,係化算架wo, 只係會入坑既人愈來愈少je
算啦過咗幾日個討論到完咗
不如我哋傾下而家最新全球最輕嘅400mm長炮
勁好笑我見到有個comment 話Sony 全球最輕凳都未坐戀就俾返Canon
暖*
好好笑好似輕40g左右
A7R3啱啱好兩萬
af ev-6 係用f1.2鏡頭測出黎
但係其他廠多數用f2.0
算啦
同埋4k點樣好過7III
cropX1.7 又冇超採樣
Bitrate好似好高成480Mbps 但係用MPEG4
跟本冇得同H265 比
HDR 得1080P 30FPS先用到
https://www.eoshd.com/2018/09/dishonest-misleading-unnecessary-eos-r-and-cropped-4k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞