Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
70-300...?
70-200 f4 小小白
70-200 f2.8 小白
70-300 L 肥白
100-400 L 大白
我有冇講錯?
小白
小白兔 (two)
小白鯊 (3)
小白蛇(4)

老作不喜勿插
Okay fun
早知唔買枝自動閃 (但係都好好用
太白易污糟wo 反而
閃鏡真係抵屌
不過買太多,太貴
只係買左手柄

燈照用神牛
巴打跟番大圍叫好似易明啲
已經推到 900
有冇人俾啲idea個開post template
平時用開6D2 影景影人+景

依加公司比部80D+18-135我影下event 大合照

其實大合照 成日怕走焦 諗緊用OVF定個Mon對焦

雖然有dual pixel 但得10秒比我衝出去影

超趕 (乾杯果下)仲要確保中焦 平時慣左慢慢影

諗住都係光圈先決 收小小光圈 定係M mode較好晒先衝出去
因為d人頭好細粒 一圍成12人 要確保中焦 各位師兄會用咩對焦 當然比我慢慢影我有信心 但得10秒都冇既情況下 就...
80d 應該無dual pixel

個人覺得如果覺得唔夠sharp, 係室內可以加支閃燈

同埋如果全程室內,個環境無大變化,m mode set 好晒方便d, 好過時光時暗
Thx btw 雖然未用過 但上網睇左有dual pixel

室內夠光果度 我應該會參考下用 M mode
室內落閃走唔甩,唔知80d 有冇flick detect, 冇既話你無得推高快門

落左閃,1/160, f5.6 wide angle 尻射is ok
你光圈唔好收咁緊,應該無咁濛
佢係宴會廳 我之前都好過 d光線好勻稱 同埋好夠光

Anyway 我冇閃光燈 可以後製執執光暗

反而煩緊用咩focus mode會好d 我用one shot
因為果度好夠光

我都打算f/6.3影 收一收

但要衝出去10秒內影幾張 對我黎講好趕

不嬲慢慢影
like尻射
室內幾夠光都好,apsc 機我當你用3200iso, f6.3, 快門都好難過1/50, 咁多人,實有一兩個一唔清。。。如果用wide angle 影,等效24mm,apsc 機用f4.5, 兩排人應該都cover 晒
但唔係收一收光圈 景深冇咁淺會清翻d咩

之前學影相好似話 最大光圈 同 最細光圈都冇咁sharp

收2下左右就sharp晒 同時深景深

Thx 師兄 comment
做主攝影合照,唔洗構圖最緊要都係水平,冇斬手斬腳,同埋夠清。啱setting 根本唔洗用腦
apsc 18mm, 其實無乜景深,開盡影除非好近,如果唔係都唔會話包唔晒,收少少夠做
Thx 就咁

大家合照會用咩focus mode
一定係oneshot 架啦,咁都要諗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞