Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
而家 Z mount 同 RF mount 可唔可以好似以前咁
副廠整一枝鏡 換個mount 就用得
定係難度高左
理輪上可以
實際d廠做唔做就到就唔知
咁我都睇定d 先
收到風
新嘅DPP FOR IPAD APP
冇繁體中文
國際公司得殘體
有冇人留意呢兩支EF鏡?

Canon has just filed two new lens patents: EF 17-70mm F3.5-5.6 consumer zoom and EF 16-60mm F3-5-6.3 consumer zoom. Canon EF 17-70 F3.5-5.6 consumer zoom

US Patent Application 20180275370
Focal Length 17.40 35.00 67.98
F-Number 3.23 4.10 5.85
Image Height 21.64 21.64 21.64
BF 38.38 53.37 84.83
Canon EF 16-60mm F3-5-6.3 consumer zoom

US Patent Application 20180275370
Focal Length 16.30 24.10 58.00
F-Number 3.59 3.94 6.37
Image Height 21.64 21.64 21.64
BF 38.42 45.65 83.75

平價又實用焦段
如果唔係EFS的話 我應該會買
patent is a pantent
EF Mount 佢寫
打下J
見到price.com 6d2直倒bg-e21水貨 $550。有冇伏
我突然覺得水貨5d4玩幾個月等r pro再放返出去有so
自己諗啦
個個都一千蚊左右
係佢賣五百
有冇鬼野都要問
二手入一部抵玩啲
我見個價好似差唔多?
二手壓下價可能有萬四左右呢
主要係唔知上手點用, 但係二手有保嘅都好似唔錯
其實5d3 同5d4 分別大唔大?
諗緊放左部5D3 入5D4 / EOS R
5dR

單反
入支Tamron 17-35 f/2.8-4 定 Canon 16-35 f/4 IS

前者可以影埋星 又輕

後者防震
Canon 16-35 f/4 IS

16mm 多少少都好
原廠紅圈
唔會走焦
保值

影星求其買枝 Samyon 仲靚
三羊平靚正
最平果支 14mm 手動 兩千係幾抵
ISO 畫質 都好左
但主要係TOUCH MON正好多
EOSR 有反MON 內建C-log EVF
5D4就穩定d 有人話5D4色水好d
但我兩部都有唔覺得唔同左
其實5d3 同5d4 分別大唔大?
諗緊放左部5D3 入5D4 / EOS R
ISO 畫質 都好左
但主要係TOUCH MON正好多
EOSR 有反MON 內建C-log EVF
5D4就穩定d 有人話5D4色水好d
但我兩部都有唔覺得唔同左

5D4 同EOS R 都係FF ,我可能揀EOSR ,貪佢輕少少
5D4 聽好多人講個focus sensor 好易壞,有點卻步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞