Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
我諗起今日有個鬼佬filmmaker 講R
佢話如果你係6D2 以下 你想升級嘅話可以考慮下
但對於已經攻頂/5D4嘅朋友根本唔會有興趣
要"嘩" 既人幾年前已經係SONY度嘩左
我重諗住星期日去試試再決定訂唔訂,似乎會等到喊
你而家主力部機係咩先
5d4 囉
Eosr員工價有得平但買唔落手。。。
買黎炒
咁就唔好買啦
Spec咪又係差唔多
利申5D4
有水位咩
EF-M 32mm f/1.4 冇人理

M機用家表示幾興奮
平幾多先 pm 傾
3問緊fd有冇人買
佢有好多我想要既野係5d4 做唔到嘛,淨係行pdaf 令啲定焦張張focus 中已經係第二個世界。

1仔用左幾年,5仔又用左兩年,支24L 同85L 既命中率真係不敢恭維 但對焦速度要試試先知

另外佢face detect 果如夠快,對人既速度同命中率會高左好多,又係試過先知
都係嘅
但我覺得佢係中高階休閒機多啲
大家平時買相機會去邊到買
有冇d鋪頭係冇百老匯豐澤咁貴但又有保證
上面有人講
碌卡死光 現金肥花

或者等信用卡優惠
死光即係邊間
好彩上一上showroom 先決定訂唔訂部eos r,實物同想像中爭太遠,pass 得

部機最大優點係pdaf 對焦準,單反極易甩既wide angle 大光圈,喺eosr 上完全無問題

evf 清, refresh 快, eye point 夠後,睇得好舒服 鼻同mon有啲似1仔果個距離

最大問題出喺個touch mon 度,反應似初代android 果種窒,睇住evf 再用手指揀af point 呢個重點功能出晒事,手指掃果下窒窒下,手指離開screen 果下極易移位,我隻手都已經大,但set 埋只用右上角,都係唔夠手指長去郁左邊位置

另外因為啲制少左,擺位又要就個touchbar, 用開單反好難習慣,而個touchbar 既功能。。。少到一個點,另一個大失望位

如果本身唔係用開單反既,部機可以接受,但本身對操控有一定要求既,呢部我連揀士啤機都唔會揀佢
雷射
我仲留係單反都係因為操作感
EOS r 少咗好多個制,個touch bar個手感又麻麻
手感差之餘功能少,又阻住晒其他常用制。。。完全無晒canon 既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞