Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
5千幾個af point根本係文字藝術, 實際應該得143個

圖中有幾個正方形
Canon: 6
Sony Nikon: 4
88% width and 100% height for AF sensors. 5565 AF Points when selecting the smallest AF points manually. 143 when auto selections are activated.
600未afford到
所以先平平地諗430
睇要唔要remote 控制火力,定係影樓燈果種set 死左就唔郁,可以平好多
我最想試佢人面對焦自己search 得有幾快
各位巴打, 想收部2手m50 kit set作新手機學下野

TG : HONDANO1

有巴打用過 328+2x 同684
想知成像差得多唔多
Canon會為EOS R推出firmware更新,連續拍攝模式都會有埋eye detect AF支援,所以eye detect AF都變為完全支援,唔再半殘,對焦完全強勁
如果真係想學習攝影又想m你應該要m5
對焦我覺得真係唔駛擔心
眼對焦面對焦而家已經有好成熟的algorithms
重可以慢慢係software 層面upgrade
唯一限制係粒U (雖然C記料U令人有理由相信係癈過其他廠)

反而dual pixel技術係令部機多左一個維度的資訊去對焦
呢個係其他廠無得透過後期改firmware 改進
sensor readout 慢
cpu 幾快都無用
我部輕便機 m3 爭支 超廣

本身已經有adaptor 諗緊要 10-18 定 11-22

用黎拍下片 同 影相

11-22 畫質好d 但差$600

本身有adaptor 用於10-18 wide多少少
Showroom有得試
巴打用緊邊部
本身6d 都心思思轉會A7III
係對加左轉插之後C鏡對焦速度同暗位對焦有啲擔心
所以eos r 令我有啲掙扎
A73+Metabones V+Canon 2470 2.8
光源足夠環境下 普通對焦 人面 eye af af-c我完全無投訴 搭緊巴士行高速 我影窗外都對得切
至於低光 暫時仲未試過因為轉接而有對焦慢 對唔到問題
當然我好少係極暗環境影
一般夜間街拍遊刃有餘
睇你要去到咩程度 如果你夜晚入森林影動物咁應該唔夠
同埋拍片我全MF
所以轉接拍片有人話af唔得對我都無影響
Search 到後追焦係快,但寧轉左臉,甩完再detect 果下我覺得慢,5d4 黎講
琴日係showroom 留左電話 話等部R有得試同訂時會有電話通知
唔知點解你講依句好似講左好多次
嘩好耐冇見
依年要final year project,好忙
same same me
Pt 讀好chur,好那7忙
爬左文都明白m50操控上無咁好
但電子產品既野無理由有新款唔買買舊款
過唔到自己心理關口
當然亦都無budget玩d更貴既機, 4千蚊到已經頂盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞