Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
要咁揀嘅我覺得一係6d2+2470
一係80d+sigma 1855 1.8
只係我影得小,8年先影得4萬幾張

如果留APSC唔好買24-70?

其實兩部機重量我都ok,只係唔知上唔上FF好,D人又講到6D2好似垃圾咁,我又用唔到5D4,而且上FF要重新習慣過D焦距同要買新鏡,所以唔知上唔上FF好
焦距都係等效焦距 會唔習慣咩

FF始終各方面比APS-C 好 (影相畫質)

去FF 就 24-105啦 多幾舊水
18-55太短,會唔會有長D推介?
睇數字上唔習慣

但唔係話24-105各方面都比唔上24-70咩?
啱啱fd suggest EOS r + ef2470f2.8
佢話sharp 過rf24105
EOS R 出左咁耐都好似好少人討論咁既
又要靚又要焦距長好難架喎
80d+18-55同6d2+2470差唔多你咪唔夠用
其實係,但唔知仲有咩選擇,24-105 D人又話到完全無得同24-70比咁
舊嗰枝24105真係爭好遠 不過新嗰枝就未玩過
我依家係咁 因為我本身有2470但係未詳細玩
EF 24-105L II
其實已經好夠做
基本上同EF 24-70L II
大家係同光圈下差唔多
多左IS 但係光圈唔夠大

RF 果枝24-105連邊位都好過24-70
所以如果筆直夠可以考慮下EOS R KIT
我嘅意思係一黎就支支都大光圈貴嘢, 唔係個個都用得著
出支細支輕便高質嘅f4 或者f2.8 平番幾千, 多d 人買得落手仲好
支rf 28-70 f2l, 成1.4kg, 價錢去到$24,680
除左大光圈恆定革命性, 重量同價錢都一樣好革命性
之前用ricoh gr, 未用過canon, 冇負擔所以直接入eos r kit
冇用過ef 24-70 , 但以kit 同呢個價位計, 支rf 24-105絕對收貨
24mm 邊角都好sharp, 色水同逆光表現都好好, 除左重真係揾唔到咩好彈
之前用過Sony A5100,經驗唔太好,所以一直都無考慮過無反,同埋覺得無反一定比唔上單反,你講到咁好,我搵日上canon試試先,但依家rf鏡好似未齊?
咁 zoom 大光圈自然versatile架啦
咁佢定位唔係小三元 夾硬將佢放喺小三元把尺又唔可以咁睇
Zoom大光圈價錢貴有啲咩唔合理
只能話呢支鏡嘅定位唔啱巴打你
支鏡得, 但機身操控好壞參半
我就覺得Ricoh GR 操控就手好多, TAV mode 都比Eos r 嘅fv mode 方便
同埋gr 嘅customisation 好好多, d 制想自訂做咩功能都得
Eos r 自訂制, Touch Bar 同m-fn 可以自訂嘅功能都有限制
唔急買機嘅, 試完唔啱心水可以等埋eos r pro, panasonic 部ff 再算

rf鏡而家得kit 支24-105 f4l is usm, 50 f1.2l usm
12月會出28-70 f2l usm 同35 f1.8 macro is stm
is=防震, usm=超聲波馬達, stm=stepping motor (冇usm咁快)
價錢google 都有晒
巴打似乎都係唔明, 我嘅意思係使唔使支支鏡都出到咁, 搞到普通lv 嘅rf mount 用家冇鏡用
而家個定位焗你普通就玩eos m, 高要求就上rf 堆天價鏡
中間嘅, 一係轉接ef鏡, 一係就賣機轉番去eos m, 一係用住支24-105 & 35 macro, 慢慢等canon show 完quali, 大發慈悲出番d 平嘢
出返支rf2470f2.8
咁佢依家先第三支鏡
19年出 好似仲有IS
嗰支係ef2470
Yes. RF 24-70 f/2.8 IS
咁可以賣左rf24105 升級
我唔識用個FV 我覺得好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞