Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
你個表話好過呀嘛 唔討論得
啱啱百老匯報價 5d4 $19880
希望快d 減
好過SONY > 4k影片 > 唔提1.7x crop
選擇性唔提重點基本上係誤導睇呢個表既人
呢D算得係咩?Nikon PF 才是王道
銀河洗鬼要對焦?整粒掣直接去Infinity仲好喇, On撚9
百老匯真係賣1萬9千幾?
如果係真,咁我好想佢減到1萬7千幾,咁我實買硬,下年唔知有無機會大舖只賣1萬7千幾😎
聽朋友講 5D4 + 16-35 f/2.8L III ~ 用 LiveView 對星空已經對到焦
5D4 只是 EV-4
A7r3 / A9 ev -3 @ f/2.0
5D4 ev-4 @ f/2.8
R ev-6 @ f/1.2

數學上 R 同 5D4 一樣
都比 A7r3 好 2 級
但有無人實試過5D4用f/1.2鏡頭可唔可以上到 ev-6
呢個adaptor 真係神物,加個Variable ND 用黎拍片,唔洗下下換鏡都要換黎換去,外景隨時可以用盡大光圈。
快門速度呢度我迷思左好耐
6D,6D2都係1/4000
80D反而1/8000
果時我80D升級a7lll而唔係6D2
某程度上呢個都係其中一個原因
唔通我去啲陽光普照嘅地方
影啲好快嘅嘢仲要落ND咩
影運動影賽車要 Pan 果時就要用ND
係 好實用 點解其他轉接廠冇做過
話就話full-frame入門啫~
但係唔係相機入門丫嘛
上得全幅都有返咁上下要求架嘛
我望就望佢呢部eos r舊電影到700~800張iso唔太差就轉返黎
以canon嘅尿性就算過一兩個月出部高階無反都唔正常得去邊(我估就咁用返5Ds粒野就出過部)
我係好掛住canon啲操控同色水
舊電影7百至8百張相應該無問題,nikon部無反夠話CIPA測出黎個電池只影到330張,但係點知真正去影去實測,閒閒地影左800張相都仲有一半電剩低,canon話影到370張,應該都係保守估計者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞