Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
以雞能既出鏡速度,有排都唔會齊焦段,睇埋佢新果四支既spec, 尤其支24105, 同單反果支一樣咁重, 就肯定佢想啲人用番EF 鏡為主啦

無反個法蘭焦距天生一定短,無可能做長個mount 去攪笑。

相機廠賣左body 都要賣鏡先有得生存,Sony 本身個鏡群差,所以出a7 個賣點擺明係食啲舊鏡人,做萬能插。泥坑同雞能邊會走呢條路
以下邊支L 鏡有is?
24.4
35.4
50.2
85.2
135/2

https://nikonrumors.com/2011/07/13/nikon-explains-why-in-lens-vr-is-better-compared-to-in-camera-vr.aspx/

其實係傳統單反上,防震整係鏡到會好過機身
因應鏡身防震可以cover埋ovf 同af元件,令對焦更快更準

但去到無反,evf 同af都係靠cmos sensor 所以防震做落sensor到反而會令整體更加輕身同防震效果更好

所以n記的單反無ib vr, 但無反有
咁都嘈一餐
有人用得多Sony,活喺自己世界,以為個個都用舊鏡
所以你個世界冇比有好既地方係乜?
收到Email 6D一代 $5980
你可以rephrase下先
其實幾抵,6D+1740 =11k,
不過仲有2日半,等埋新機再考慮
擺明出新機所以清倉
上上星期已經幫同事出左部
我覺得純粹係五毛,連本身有冇相機都成問題
簡單d問, 你覺得Canon再之後出既FF無反, 會唔會加返機身防震?
學689咁講
我唔係佢肚入面條蟲,點知呢

當日Canon夠話dual pixel擺唔到落ff
有啲嘢係估唔到
canon有時又真係唔抵爭
鏡黎講自己真係鐘意C記鏡多D...但望一望個機身
睇埋今晚部新機先, 雖然都預佢唔會有驚喜
不過問心,就算比我從頭選會我都係揀膠能,只係會用入錯某啲機或鏡嘅錢買其他配件eg引閃燈架罩光箱等等
對所有機都咁撚重要,1/15影300mm

1/3低iso影大景, 自己諗幫你慳幾多力幾多鏡
Same here
我從來唔會否認canon機係慢人半拍
但問心自己鐘意咪得 上面為個防震入黎吵都唔知有乜為
有邊支現役300mm 既鏡無防震

低iso影大景,所以點解支1635/4 有IS 囉
等買5d4
所以先當年入左canon 坑
其實都唔可以怪人話佢無防震的,畢竟依家間間都有,
所以canon 係幫唔落
如果好有需要咪等多一代/轉會囉,第二代點都會有掛
利申:對我黎講鏡有is 機身冇都ok
黎緊想出ff無反, 又可以canon員工價買嘢, 想部機好d都唔得?
你開心咪得 每個人有唔同需要嘅
對我來講我有冇乜所謂 可能對你有需要
咁你開心咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞