Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
我依家影urban配置係 35 1.4 加小白2
小白2係主力

2470 我之前因為影活動覺得好雞肋
真心求教 冇用過無反
點解機身防震會對無反咁重要
留名
乳巴好耐冇見
唔係支支鏡都有防震,就唯有靠機身防震囉!
如果真係想你直接用返EF鏡,咁做乜部無反係用新Mount同出新鏡,唔係直接用返EF Mount呀?
新機無反冇雙卡槽唔緊要呀嘛?
我係奸狼嘅話最希望係多啲你呢啲用家,可以慢慢擠牙膏
車我以為mirrorless有啲咩原因防震咁重要
咁奸狼係咪支支鏡都有IS防震呀?
EF mount 需要有防震既range, 除左2470 2.8 外,支支都已經有IS 版, 除非要照顧堆舊鏡死忠,重有乜需要加機身防震?而且四支新鏡兩支已經有鏡身防震,根本canon 識得睇需要而決定擺乜功能落去

Canon 拎住咁大個單反market既share, 照顧既一定係本身肯比錢班死忠,一堆比唔起錢淨係識喺網上話佢點擠牙膏既,要走去sony 幾年前已經去左,就算canon 賣大包都只會繼續尻up 唔科水

等同5d4 乜功能都齊,就屌佢貴。6d2, 又話劑牙膏無料到,到最後繼續用iphone. 單反根本係燒錢既野,你想要多啲就比多啲錢

雙卡講到有幾緊要無左會死,你問下周圍用緊雙卡機既人有邊個有用緊呢個功能,就算出job 既人,多數都係寫爆跳第二張,有邊個會玩寫晒落兩邊做backup

做打手都搵啲好啲既point 黎講,講呢啲同貓sir有乜分別呢
可能佢係啲食舊蔡既人,又或者玩韓仔大陸鏡果啲,咪話我話,轉頭聽日正式announce, 佢就會屌人無peaking 點用舊鏡
所以?
冇防震就唔識影相?
我一直用冇防震影咪又咁影
講到好似好大件事咁
冇話冇防震就唔識影相!
有防震又可以降低啲ISO令畫質更好,拍片又可以無咁震,唔好咩?
明明可以有嘅嘢但唔俾,開始有其他廠都有(Nikon,Pentax,Olympus),點解唔俾?擠牙膏呀?定奸狼用家好恰啲?
科技係要進少㗎
科技係要進步!
而家趨勢係好多間廠都有機身防震(Nikon,Pentax,Panasonic,Sony,Olympus,fujifilm),係唯獨奸狼冇,唔係擠牙膏咁係咩呀,明明係可以有點解唔俾呀?除非你話奸狼冇技術啦!我唔信佢冇呀!
你講到雙卡唔係必要,咁5d4同1DX2都有嚟把呀?唔放就唔放啦!
Canon用家 我都認同ching⋯⋯
影相當然冇防震都可以
旅行想拍下片冇防震 就震過猫王
我拍片自然落gimbal 同有IS lens
機身防震就明明可以輕鬆解決,連冇is嘅焦段嘅鏡都可以防震,唔使為冇is嘅鏡煩惱,仲意用邊支就直接帶,唔使再另外俾多筆錢買gimbal,拎多樣嘢更加重,慳好多功夫!
你唔需要唔代表其他奸狼用家唔需要,機身有防震你唔用可以OFF佢,但冇防震,當支鏡冇IS,想用就冇!
今日幾點發佈
今晚9點左右
你認真拍片咪又係會熄IS 咁依家IS又唔係冇 你都係想我認同Canon 差啲啫 你開心就好
Do I look like I care?
部部機個spec 一樣,咁叫做倒模唔係叫科技

唯一機身防震幫到既得拍片一樣野

教埋你啦,做打手就拎連拍果啲明顯啲輸九條街既野黎講呀

5d4 1dx2 係工作機,唔同定位,講到咁重要,但又講唔出有乜用途,同機身防震一樣汁人口水尾先識繼續吹 人地z6賣兩皮幾,z7賣三皮,都一樣得單卡重要xqd 迫你買過晒tim 丫,肯定會因為無雙卡所以無人買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞