Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
想買多粒 6D2 原廠電 邊度買好
有冇巴打quote 過5d4 價?有冇減?
用開Ricoh gr ,對比下操控冇咁就手,可能係未用慣
E.g. fv mode 冇gr/Pentax tav more 咁方便; 掣嘅setting 都冇gr 咁多元化

買左轉接環,但m mount 鏡全部都近視,唔知轉接環問題定eos mount 玩唔到wide/standard m 鏡 (一支15mm,一支35mm)
另外支50mm m42 用轉接環反而冇問題
得聽日可以偷到一個鐘去買了鏡,之後就要飛,真係頭都大埋
你係m轉EF再轉RF嘅話一定近視...
法蘭距唔岩
M直接轉RF就冇問題
不過市面上未有呢隻接環
其實m轉ef 係咪都會衰?
之前見過話會有問題, 但我冇其他鏡, 焗住搏一鋪
唔得唯有聽日出去買支wide 鏡頂住先
詳細小小講
M mount 法蘭距係 27.8mm
EF 法蘭距係44mm
所以M係放唔到落EF到用 就算夾硬轉到落去
都只係可以影到近野 (冇左無限遠)
反而調番轉可以 因為EF比M嘅法蘭距長
有空間去做轉接環
幫人用員工價拎左部R
撚左幾下覺得用返5D4好似仲好

最大問題係機身掣簡化太多成日要噤mon轉野
依加有現貨?
我用2個轉盤轉光圈快門
用m-fn 轉iso
還好
個touchbar 老實講唔係咁好用
但反mon拍片贏哂
周圍都有貨
同六月九ching一樣 轉盤加m-fn轉野
條touchbar唔想用
我無買18-55 自己唔用變焦 拎完機第二日即刻買左支sigma 70 2.8 macro art 屌你靚撚到呢
講講部機
好好揸
唔算重 以前用100D eos r都只係重少少
25600既noise都叫處理得唔錯
evf清到仆街
但張相岀黎係sony灰
我唔覺灰wo 有冇相睇下
Agreer, 最憎呢樣野,尤其揀focus point 果下。

真正賣街版本解唔解決到手指掃focus point 果個窒窒下問題呢
我覺得似我部850色
C-Log (1)

C-Log 3 最少要用 C200
要番工 冇心機
你叫我地影 我求其搵啲嘢影下...

呢兩日拎部機黎拍片 冇乜影到相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞