Canon用戶苦候FF無反討論區(8)

989 回覆
8 Like 3 Dislike
我講得唔清楚 sor

不過係度搵到答案

https://www.fotobeginner.com/8980/3-tips-for-group-photos/

對最中間果個

Thx各位

我平時都影開相 但第一次上司叫我去幫手影 始終都緊張d 仲要係乾杯果10秒

利申份工完全唔關影相事
去到個場試左光先,寧願推快門iso 開盡光圈,都唔好鬆郁蒙
聽日影完 再上黎9up下 thx
我之前都拎80d 去影公司event

大合照超麻煩,地方細又唔夠wide angle

除左室外無用過外閃,室內一定要落閃,一落閃sharp 好多

同埋你靠反射,d 光都好柔和,最多校返個wb

你唔介意咪買返支副閃
Agreer, 閃係必要,兩個世界黎,就算買支永諾手動閃,都完全唔同晒

喺酒樓,戲院果啲室內場影event , 只要set 兩支$300支既閃好似spotlight 咁射向台已經可以一個setting 玩全場
永諾 神牛

記住加多兩舊買引閃器
重要兩支香雞燈腳,好似有套裝
屌咗小白兔,用差額屌多個增距
影人影車
1.4 定2?

小白兔加2x 畫質同舊大白有得揮
係影好快要追焦果d定點
靜態多
我自己都用左2年幾EOS-M 鏡真係唔多

18mm 有時真係唔夠wide 如果去旅行

去旅行 我會11-22 係主力 +支18-55

但如果經常要用到遠焦段+想一鏡走天涯都係得18-150

但我點都會答支wide鏡 得220g 去影下大景一定要

利申: 11-22mm, 18-55mm, 22mm
我自己就用緊1545,55200,同埋 22
咁暫時唔郁住
有支ultrawide 會玩多好多野

去某啲地方,多暗位,我會帶支2470/2.8 加支35.4
大白畫質咁好㗎咩 上年頭痛入邊支100-400 最後都揀咗sigma因為平兩倍有多
例如有咩可以玩
大白wo...一向都唔差
自拍 有啲位正常懶得影,但有ultrawide 會變左好好影
自拍
咁重。。。
我用單反自拍左好多年。。。 左手單手拎 1仔加17-35
1仔自拍

屌係咪我太廢 我6D2加支 24-105 都覺得好撚重

自拍
加個直倒會好用力啲
新手入手咗部m50 玩咗一排想買反支大光圈玩下 如果買ef-m驚第時換機好多機都用唔反 所以想買三寶50 1.8 但又要加幾舊買adapter 諗住放咗部m50換800d上單反 但見大家又話無反is the future 大家有咩建議
利申:係諗住認真學下影相 咁係咪始終用單反好d? 有錯屌細力d
無反(RF)is future

我有m3 + 6D2

有時adaptor +50/1.8 都幾好用 又輕

上單反就80d/6D2啦

其實m50你有冇咩唔滿意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞