又係時間推吓Amazon 平價notebook (8)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
試usb win10格式化重裝WIN10

WIN10可microsoft下載

主板save win10 key唔使打
直接Google Win10 USB就有教學,流程喺準備好一隻有6Gb以上嘅空USB 再去到MS官網有個Win10 Usb版面到下載個Win10去你嘅USB 跟住就可以重裝Win10 Asus好似開機前長禁F2就去到Bios 再禁返用USB開機就會進入安裝Win10嘅流程(唔洗擔心win10會變成翻版 個新win10好似已經檢測到你喺正版)

之前用Asus原本嘅win10 除咗有一堆Asus同其他廢軟件 同埋發現特別耗電 不過後來安裝咗個原版本Win10電量就正常返
想問下點解要將啲drive分成幾個partition?
同埋通常要分幾多個出來
要分幾大

頂 又話免費升級至256GB NVMe
原來又係SATA SSD
唔怪得知開機慢過舊機
啱啱係utube睇咗 唔該巴打
不過分drive partition果個位唔係好知應該點做
開機可以接受,始終係m2 sata ssd
比人水左?
直接打Win10如何硬碟分割 裡面有詳細教學 依度好難講清楚比巴打你聽
我買果日問過個sales
佢話記得係samsung nvme
不過佢單張無寫明
點都同佢理論啦
我係響黃金買的
唔係amazon newegg買的
巴打我明白點樣分割
但係唔明點解要分割
分割出來做什麼
同埋要分割成幾多個 幾大
單點寫

淨係寫256GB SSD
咁分割多1-2個硬碟可以方便自己 例如硬碟C喺齋放win10或者防毒軟件 硬碟D就放Games 硬碟E就放功課或者AV之類

再唔喺有時候可能刪除錯咗d win10系統文件或者搞到電腦中毒 到時候格式化個硬碟C就ok 其他硬碟就唔洗格式化 可以慳返重新安裝其他嘢嘅時間 加上所有嘢都安裝喺同一個硬碟好似會拖慢系統速度

我自己部Asus K570UD得256GB SSD 我分咗100GB硬碟C放Win10 130GB硬碟D就放Games
咁就
佢點講都得,sell屎=鳩up
口講就..
買個陣$12699係實價?
告得,商品說明條例
有冇巴打入左acer swift 5
14寸機930g 重量計應該冇對手
仲有touch moon
行貨7500就有8550u
不過對台系notebook冇乜信心
無錯

m.2=sata 600mbs

m.2=pcie NVM Express 3200mbs
單張寫$12699
但佢鋪面標$11999
所以我係以$11999買得

今次當買個教訓
唔好咁易信sale屎口講無憑

話說巴打打機温度ok嗎?
打大作8x度
想問下有冇買咗asus fx504嘅巴打可以教下clean install入咗bios之後要點先可以係隻usb入面攞個win10出黎裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞