又係時間推吓Amazon 平價notebook (8)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
八千幾有咁既spec
今日收到fx504
重啟咗幾次先開到機
啱啱追post見到有巴打話要 clean install
其實係點解
同埋有冇教學
我驚係youtube搵錯片整彎部腦
利申:電腦白痴
用usb整好隻media creation tool 之後插手指入去boot, 當windows平時裝就ok
因為asus跟埋好多垃圾software同custom setting
好可怕 好抵
即係要del咗舊嘅win 10
跟住用手指裝一個新win10?
唔好意思
唔係好明
唔駛del定既, 你插手指boot得起果時流程上會有個位比你剷走現有system
見佢係由newegg 賣同運過來 應該無伏?
Windows唔係有分正版翻版咩?
我del咗個windows
咁咪冇得用正版lo
有冇教學可以俾我跟住做
我上網搵到一堆但唔知要跟邊個
果然電腦白痴,同我一樣,幫我問埋
仲有點解要clean install
新notebook入面嘅windows唔係都係最新咩?
我見到入面仲有microsoft office, powerpoint 果啲程式
如果clean install 即係所有程式都要自己重新安裝?
見咁多ching買acre,隻牌子唔係出哂名易打柴咩
部GP63終於到手
唔知點解right click總係會lag一lag
有冇辦法整返順佢?
但個spec真係好抵
update哂個window未?

巴打update晒就無再lag了?
另外我見佢送左Norton 60天試用
其實係咪可以del左佢 用window defender就夠?
update左同更新哂啲drivers好似好啲
防毒呢加野,佢跟機都係free一頭半個月
相呢
更新完真係無lag了
嚇到我 仲以為點解新機仲廢過我舊機
跟機os時裝左好多唔等洗既software咪慢
clean install就乜都無,drivers都要自己搵同安裝,但搞完個感覺就爽啲

btw我keyboard set左某啲色
開機後要一陣先由紅色轉到我set個啲色巴打你個部係咁嗎?
yes, metoo

開機約17秒
我部舊機好似快少少
再係咁我買過隻ssd重裝過window算 還掂128都唔夠位了
巴打你果部都係開機慢?
keyboard燈由default轉去自訂色既速度都關ssd事嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞