[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
多謝各位繼續G持

1. 懸案指現今仍未解決事件,包括犯人或真兇不明或手法不明,呢期會做埋曾經係懸案左好L多年,而近一兩年終於有新突破既case

2.樓主暫時只做日本/歐美懸案,其餘地區等完全冇貨先會考慮做

3.暫時唔會貼任何超自然或冇科學根據既案件/鬼故,除非冇貨或者間接有關(會講明)(例子可參見上post最後一單case)

4.歡迎巴絲提供有興趣既案件查詢,可附上案件名或內容簡介等樓主去搵,而經常被無限loop或網上有許多中文資訊既案件則未必會譯(e.g.世田谷一家,福島女廁怪死事件,連登野火巴打整合過,我唔想做多咗亦自問寫得冇佢咁優秀)

5. 樓主有工作係身+手機版出文,速度自問十分龜速,歡迎巴絲自行貼文上黎討論,但請盡量貼題,鬼故/冇實質證明既案件可免則免
前post整合
Part1:https://lih.kg/737677
1)岡山地底湖失蹤案
2)長岡京殺人案
3)坂出市挖竹箏女孩失蹤案
4)台灣邱高案
5)角田美代子事件(心靈殺手案,已解決案件,特別客串only)
6) 小天使事件
7)室蘭女子高生失蹤案
8)SOS遇難事件
9)美國懸案之箱中男孩

Part2:https://lihkg.com/thread/746261/page/1
10)FBI頭號懸案之死亡密碼
11)小公子兇殺案
12)博蒙特姐弟失蹤案(澳洲最大懸案)
13)彼得柏格曼命案
14)日本國鐵三大懸案
14.1)下山事件 (首部曲)
14.2)三鷹事件 (二部曲)

Part3:https://lihkg.com/thread/752653/page/1
14.3)松川事件 (終曲)
15)一億圓拾得事件
16)四日市吉之島JUSCO誤認逮捕死亡事件
17)惡魔之詩翻譯者被殺案
18)名古屋市西區市主婦殺害事件
19)八戶市女子中學生刺殺事件
20)三重縣女子高生失蹤案
21)德島男童失蹤案
22)津山市女童被殺案
23)千葉縣千葉市夫婦失蹤案
24)島根女子大學生肢解虐殺事件
咁快
放能廚得閒丫嘛
樓主加油 寫到去4 唔好比佢停
繼續開po
加油
飯後出新章 呢篇又係近年既case,又係熟悉既地區,又係歷時左10幾年既懸案
lm
留名
留名 繼續G持
留名支持
名已留
支持
lm
新POST留名等睇
跟post來留個名
留名
留名
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞