[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
傾向相信係阿嬸惡作劇(如果唔係都幾得人驚
但上面個巴打都有啲道理,因為正常唔知係呀妹接電話,而個女人打黎話自己係姐姐,係熟人打都唔奇
我反而覺得唔關未婚夫事

未婚夫應該知道係個EX搞到佢個未婚妻失蹤

佢怕俾佢個EX搞埋一份先唔敢出聲 (仲要同佢結埋婚)
個女人本passport仲留左響酒店....唔知會唔會係自殺

依家日本周圍都好多CCTV, 便利店又有CCTV, 車cam又多, 希望快D搵得返
27.尼帕爾日本女性失蹤事件

概要:

1990年4女,住在大阪府堺市的南埜佐代子(29)在尼泊爾旅行時失蹤。她在1989年4月5日從日本出發,打算環遊世界,穿過印度然後在1990年3月抵達尼泊爾。失蹤四個月後,佐代子的家收到一通相信是本人打回來的「謎之電話」。

內容:
基本上,佐代子每週都會以書信和照片形式寄給大阪的家人通知他們現在去到哪個景點,之後會到哪裡這樣。她大概1990年4月3日從加德滿都出發,
「我打算前往喜馬拉雅山脈,安納普爾山脈方面行山,大約要4星期左右的時間。」
家人收到以上內容的書信之後,就再也沒有她的消息了。

家人趕到現場附近進行搜索,在鄰近喜馬拉雅山安納普爾登山口附近的小鎮酒店裡找到佐代子的行山背包,衣物等全都好好的放在裡面。

日本駐尼泊爾大使館表示「暫時沒有任何材料可以斷定佐代子小姐遭遇到事故還是被卷入其他事件之中,唯一只能祈望加德滿都的警察總部和博卡拉警局加緊努力調查。」

但是,事情直到今時今日仍毫無進展。

謎之電話:
1990年8月中旬,失蹤案發4個月後,
疑似是本人給家裡打了一通電話,
最初是妹妹接聽的,然後馬上換給母親講,
內容如下:

電話:「嗚..(哭不成聲)啊啊..好痛苦啊...好不甘心啊...」
媽媽:「怎麼了嗎?」「你現在人在哪裡啊?」
電話:「嗚..嗚..」(邊哭著邊掛斷了)

電話那頭在媽媽詢問完之後幾乎一直在哭沒有答話,然後那邊就單方面掛斷了電話。。

---完---

會唔會有其他行山裝備走左去行山但迷左路受左傷?
剩係喊完全唔答話,可能事情到左無法挽回既地步..

但點解會認為係本人打返去?
同上面果單相反,上面果個就好肯定話電話入面果個唔係佢地個女,無論過左幾多年都唔會忘記,而呢單老母同個妹都覺得似係本人把聲
果單我有聽段錄音,都幾明顯係把阿嬸聲
咁樣去旅行唔見左都幾難搞
語言不通又只可以靠個邊既警察
正常都會查下個電話係邊打出卦
但上網check左好似無提過

btw live左
支持樓主

謎之電話:
1990年8月中旬,失蹤案發4個月後,
疑似是本人給家裡打了一通電話,
最初是妹妹接聽的,然後馬上換給母親講,
內容如下:

電話:「嗚..(哭不成聲)啊啊..好痛苦啊...好不甘心啊...」
媽媽:「怎麼了嗎?」「你現在人在哪裡啊?」
電話:「嗚..嗚..」(邊哭著邊掛斷了)

電話那頭在媽媽詢問完之後幾乎一直在哭沒有答話,然後那邊就單方面掛斷了電話。。

---完---

會唔會俾人綁去做妓女/性奴
過非人生活搞到痴左線
我都覺得似俾人捉天去做妓女

唔好話女仔, 你叫我自己一個去尼帕爾我都唔敢
聽閒尼泊爾貪污都幾嚴重
分分鐘啲妓院都係黑警開
更何況可能連被害人都唔知自己係邊,求助無門

btw 上網搵左下都好似無提過個電話係邊到打出
呢個電話打過去完全無意義 又唔知係邊到打過去
如果佢係險境想求救
咁難得有機會比佢打到電話
應該留低d線索比人幫佢
而唔係嗚嗚嗚
我覺得似惡作劇多d
如果俾人捉左又打到電話應該唔會掛住喊掛?
就算唔知自己係邊都好, 即刻講話自己俾人捉到求救都好丫, 似玩電話多
逢親日本一唔見左人佢地都會好直覺覺得係北韓捉走,但單單都冇乜證據,唯獨係有一單問過北韓外膠部就覺得可疑既case
逢親日本一唔見左人佢地都會好直覺覺得係北韓捉走,但單單都冇乜證據,唯獨係有一單問過北韓外膠部就覺得可疑既case
其實之前北海道女子高中生失蹤個單野我都覺得係捉左去北韓。
雖然有個巴打咁講完之後勁多負皮
其實個個年代好興

之前GW去旅行個陣係酒店見到有個電視台有講。
有D係交涉完先還,已經成晒年而且係幾廿年之後,
父母想係死前搵返佢個仔女。
有D就直情搵唔返…
幾同意上面啲巴打講既說法
似係比人捉左做性奴/奴隸
而點解一打嚟就話痛苦又喊
係因為屈左係心好耐終於有得同屋企人講野(細個喊住向屋企人申訴你都會喊左先,喊一輪先講咩事)
喊住收線可能係比人發現左偷打電話
唔好忘記事主係女仔 唔似連登仔咁有條理一有機會打電話就識講低地點事件問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞