[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地著名懸案(4)

1001 回覆
258 Like 11 Dislike
年輕貌美比個155肥佬捉左唔知邊度姦..
好慘..
13歲 凌晨12點踩4km單車去買野食
仲要俾3個朋友掉低
個3個同學係咪on9?
今日日本電視特備節目都有講一單懸案
八王子スーパーナンペイ事件
總之有相關既人就覺得可疑
呢單...都唔知話佢地純品好定on9好,唉..
岩岩立過下日本網民啲評論,又有人提北韓捉走論
呢下真係on9
可能我地都市人唔明
呢個case有D普通。

1. 咁容易相信人,容許少年夜晚出街,失蹤女學生的家庭,都暗示事發地區係治安良好的地區。

2. 初中生仲係會比大人兩三句就嚇住,之後輕易地被耍黎耍去既年紀。特別係家庭良好,無物點見識過世界黑暗同複雜既初中生。

3. 1:30am - 2:15am. 用45分鐘由失蹤地點(坂月町)行去千城台北站,以Google map黎睇似乎係合理時間(斷估27年黎變化有限)。

4. 一般而言,無論係姦殺定拐帶,都係愈快帶去車或私竇愈好。仲有近一小時係街上逗留風險真係好高,即使係夜晚。只能夠估計係個男人無車或無牌同埋私竇係附近。(斷估千城台北呢D站仔應該係無凌晨車) (咁都破唔到D警察係未真係有搜查過附近D住宅?)

5. 就咁睇似乎係好單純既拐帶案件
日本啲初中生咁撚on9嘅咩
呢單第一個post已有 不過又唔係我出既
之後點
睇AV啦屌你
等緊樓豬
黎緊都會去日本住幾個月
都係啲靜靜地既住宅區黎
點先可以更好地保護自己
我覺得同佢地啲禮儀文化有關
日韓果邊好重禮節

(就算而家佢地就算啲長輩無理指住黎鬧同打,佢地還口都俾人話係唔禮貌,係錯 )

所以如果一個大人有心咁樣扮野呃佢地,威嚴少少咁叫佢地行先,佢地咁細個又真係可能會信會聽。

但警覺性的確係低左啲
日本同韓國階級觀念好勁
個個都一定要聽前輩同長輩話
大一日都係前輩
好似韓國世越號叫d 學生等救援就真係on99等到死
得d 唔聽話學生得救就係咁解...

13歲美少女
唔小心live咗
btw多謝樓主
過份單純就係蠢啦
35.田邊信子失蹤案

概要:2001年9月24日,一名住在廣島縣的主婦 田邊信子(50) 突然失蹤,事發當日信子約了朋友吃飯,朋友在前往信子家的途中收到她的電話,電話裡傳來「啊-」「啊-」的聲音。失蹤後,信子的家的郵筒收到一封不明來歷的謎之書信。

內容:
案發當日,信子與朋友約好了去吃飯,朋友駕車前往信子的公寓,期間朋友接到了信子的來電,但由於駕駛中沒有手可以聽,到了信子公寓樓下就撥回給信子。

從電話那頭傳來了「啊-」的一聲,然後就被掛斷了,朋友不明所以,因此再次撥回信子的號碼,同樣的電話那頭又傳來了「啊-」的一聲就掛斷了。
當朋友再繼續撥回去時就無法再接通電話了。

接著朋友直接走到位於公寓三樓信子的家,門被牢牢鎖著,按了門鈴又沒人應答,但不知為何門口旁放著住在鄰屋的信子義母(奶奶)的輪椅(使用中的展開狀態,非摺合)

以為信子忘記赴約的朋友就發脾氣回家去了,到了傍晚時還是擔心信子會不會是出了什麼事,於是聯絡了當時正在住院的信子的丈夫。

朋友們一起來到信子的家,但裡面誰都不在,家裡情況很整潔也不像有強盜來過的痕跡,但是信子的手袋不見了,而白天目擊過的輪椅則回到了平常放著的位置。

朋友們完全找不到信子亦聯絡不上,最後在晚上報警求助。
搜查的線索:
在那之後仍無法得知信子的行蹤,電話亦是一直聯絡不上,最後追蹤到的手機電波為失蹤翌日晚上「廣島吳站」附近。

查看公寓的防盜鏡頭,在信子失蹤的時間帶中有一名60歲左右的男子在信子住的三樓乘電梯下樓,但信子乘電梯的情況卻沒有拍下過。

由於信子本身患有心臟病,一般都是使用電梯上落,除非電梯壞了才有可能需要自己上落樓梯。

謎之信件:
信子失蹤五日後的9月29日,公寓的信箱收到一封寄件人不明的信件,上面刻有9月26日的郵戳,內容寫著:
「我終於離開了自己的妻兒,可以與信子在一起了。請別來找我們二人。」

依照信件內容判斷,警方認為信子在外有情夫並已與情夫私奔,於是沒有進一步搜查。

不過據說信子在失蹤前後存有至少1000萬的儲金,亦曾受到丈夫的男性親戚有關遺產分配的威脅。

日本網民回應:
「隨隨便便就說失蹤,其實是警察怕麻煩就隨便捏個藉口close file了是吧,說不定那封信件也是警察裡的某人寫的。」
「說起來,我記得一年前(2015)的警方搜索網頁上還有這宗案件的情況,可是現在已經被刪除了。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞